newsletter rss
HotNews.ro

Publicatia anuala Caietele restaurarii a Editurii ACS a ajuns in 2017 la cel de al saselea numar


PDF Print
A | a
E-mail
de RuxandraMiuti | Miercuri, 13 decembrie 2017, 9:25 webReleases | Cultura

IMAG0683 | Foto: webPR.ro

Ministerului Culturii si Identitatii Nationale a gazduit vineri, 8 decembrie 2017, evenimentul de lansare a volumului Caietele restaurarii 2017. Evenimentul a strans impreuna, in jurul aceleiasi idei, peste 100 de persoane preocupate de soarta patrimoniului romanesc: restauratori, arhitecti, urbanisti, istorici si istorici de arta, biologi, chimisti, cercetatori, studenti, public iubitor de cultura.

Un nou volum al pubicatiei anuale "Caietele restaurarii  ofera cititorilor interesati -€“ specialisti, viitori specialisti sau public larg" o serie de articole stiintifice dedicate conservarii si restaurarii patrimoniului cultural, culegeri de metodologii, norme si principii etice si, deopotriva, marturii ale experientelor practice ale cercetatorilor si specialistilor.

Caietele restaurarii  este publicatia anuala a Asociatiei Art Conservation Support - Editura ACS, ce se afla in prezent la numarul 6, care aduce in fata cititorilor articole ce isi propun sa atraga atentia asupra interdisciplinaritatii domeniului. Numarul din acest an contine 280 pagini color, structurate in peste 15 articole, publicate sub numele a 33 autori.

Ministerului Culturii si Identitatii Nationale a gazduit vineri, 8 decembrie 2017, evenimentul de lansare a volumului Caietele restaurarii 2017. Evenimentul a strans impreuna, in jurul aceleiasi idei, peste 100 de persoane preocupate de soarta patrimoniului romanesc: restauratori, arhitecti, urbanisti, istorici si istorici de arta, biologi, chimisti, cercetatori, studenti, public iubitor de cultura.

Cand in 1972 era inaugurat santierul scoala de restaurare a picturilor murale, de la Humor, initiat de Profesorul Vasile Dragut cu sprijinul specialistilor de la Istituto Centrale di Restauro din Roma, Profesorul a pus in aplicare o idee pe care o avea de multa vreme. Romania avea nevoie nu doar de pictori restauratori, ci si specialisti care, din diferite domenii, sa asigure restaurarii un suport stiintific pluridisciplinar, inscris de fapt intr-un concept, nu la noi aparut, care primea numele de INTERDISCIPLINARITATE. Volumul de fata are ca tema centrala interdisciplinaritatea, sustinuta prin articole documentate, cu ilustratii si o prezentare grafica deosebita - a declarat Prof. dr. Tereza Sinigalia, istoric de arta, in deschiderea evenimentului.

Cu aceasta ocazie, au fost prezentate cateva dintre studiile de caz detaliate in articolelele publicate:  Biserica Adormirea Maicii Domnului a fostului Schit din Vii, Golestii Badii, Topoloveni, Arges. Conservarea si restaurarea tamplei de zid , de Oana Comanescu, Silviu Petrescu si Bianca Muresan,  Restaurarea iconostasului bisericii manastirii Tismana (2013 -€“ 2015). Influenta variatiilor parametrilor de microclimat asupra interventiilor de restaurare , de Mirela Constantin.

La eveniment, au fost prezenti invitati speciali din Italia - Andrea Rossi si Giancarlo Napoli din Italia si Sorin Pirvulescu din Romania, sustinand prezentarea  Pompeii. Restaurarea mulajelor victimelor eruptiei Vezuviului  (prezentare si film documentar).

Partenerii proiectului editorial sunt: Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, Universitatea de Arte si Design din Cluj Napoca. Proiect editorial finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale - programul publicatii culturale, Ordinul Arhitectilor din Romania din Timbrul Arhitecturii .

Despre Asociatia Art Conservation Support

Potrivit scopului si misiunii sale, Asociatia Art Conservation Support contribuie la promovarea si protejarea patrimoniului cultural mobil si imobil; la sustinea activitatilor de conservare -€“ restaurare a operelor de arta. Asociatia se bazeaza pe experinta de decenii a membrilor sai, specialisti si experti in domeniul conservarii patrimoniului cultural.

Atat prin intermediul publicatiilor sale, cat si prin toate proiectele desfasurate, Asociatia Art Conservation Support incearca sa creeze o deschidere a domeniului catre publicul larg si un dialog cu autoritatile si administratorii monumentelor.

Mai multe detalii pe: www.paginarestarurarii.ro

  137 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by