newsletter rss
HotNews.ro

Patrimoniul cultural mobil. Despre conservarea obiectelor vechi de arta de acasa cu Art Conservation Support


PDF Print
A | a
E-mail
de RuxandraMiuti | Miercuri, 25 octombrie 2017, 18:35 webReleases | Cultura

Ghidul colectionarului | Foto: webPR.ro
Asociatia Art Conservation Support (ACS) invita proprietarii si administratorii de obiecte de patrimoniu cultural mobil la evenimentele organizate in Bucuresti in cadrul proiectului cultural Despre restaurare - mobil. Este o continuare cursiva a actiunilor desfasurate pana in prezent de ACS, cu scopul declarat de a contribui la o mai buna conservare si punere in valoare a patrimoniului cultural din Romania.

Stim ca obiectele vechi au un farmec aparte, mai ales cand sunt transmise din generatie in generatie. Valoarea lor creste odata cu povestile carora le sunt martore si poate fi pierduta foarte rapid daca nu le intretinem corect. Apreciem dorinta celor care au in proprietate sau administrare obiecte de valoare de a afla mai multe despre conservarea si intretinerea patrimoniului mobil si de aceea venim in intampinarea lor cu o serie de informatii utile oferite in proiectul Despre restaurare mobil.

Ghidul colectionarului. Cum pastram obiectele de arta din colectiile particulare, autori Andreea Michescu si Ioan Darida, consultanti stiintifici Oana Solomon, Aldo Chivulescu, Mirela Constantin, Nicusor Sanda, Rodica Antonescu si Iolanda Turcu, editie ingrijita de Anca Dina a aparut la Editura ACS in 2017. Volumul ofera informatii de baza pentru orice iubitor de patrimoniu cultural, informatii utile in conservarea obiectelor de arta: pictura pe lemn sau pe panza, textile, grafica, carte, ceramica, metal. Sunt prezentate notiuni de tehnica si elemente ale starii de conservare ce sunt foarte importante a fi cunoscute cand ne referim la intretinere, manevrare si transport, depozitare sau expunere; informatii organizate in functie de materia operei de arta.

Ghidul colectionarului se distribuie gratuit in cadrul actiunilor proiectului si prin reteaua de distributie a Librariei Bizantine (detalii referitoare la distributie vor fi disponibile pe website-ul librariei). Evenimentul de lansare va avea loc marti, 31 octombrie 2017, incepand cu ora 19, la Libraria Bizantina din Bucuresti, strada Bibescu Voda 20.

Cu tema Cum pastrez arta din casa mea!, propunem o serie de ateliere interactive si sesiuni de evaluare a obiectelor de arta - prin care obiecte valoroase, cu vechime mai mare de jumatate de secol, mostenite, primite sau cumparate, isi dezvaluie secretele. La actiuni poate participa orice iubitor al patrimoniului, colectionar sau nu, care doreste sa afle cum sa isi pastreze in bune conditii si cum sa intretina tabloul de acasa, o carte veche, o icoana, o piesa de mobilier vechi, un vas de ceramica, de metal ori alt suport, obiecte decorate sau nu.

Asadar, va asteptam la sesiunile de evaluare  care se vor desfasura sambata, 4 noiembrie 2017, intre orele 10.30 - 13.00, la Teatrul National -Ion Luca Caragiale, Foaierul Salii Media, intrarea din str. Tudor Arghezi, langa intrarea actorilor. Se va pune accentul pe evaluarea obiectelor de arta precum pictura pe diferite suporturi, grafica, obiecte de lemn, ceramica, sticla, s.a. - piese ce pot fi transportate usor si a caror stare de conservare permite manevrarea in bune conditii. Evaluarile vor fi efectuate de dr. Ioan Darida, dr. Dana Postolache, Oana Solomon, Mirela Constantin - experti restauratori si evaluatori patrimoniu mobil cu experienta vasta. In paralel, se vor desfasura ateliere de informare despre factorii de degradare si cum pot fi protejate obiectele valoase de acestia sau care sunt cele mai frecvente degradari vizibile pe obiectele de patrimoniu mobil, dar si ce e de facut.

Mai multe detalii despre programul evenimentelor, toate cu participare gratuita, sunt disponibile pe paginarestaurarii.ro. Ne puteti contacta pe email: office@acs.org.ro si paginarestaurarii@gmail.com sau la telefon 0721.717.066

Parteneri proiect: Teatrul National I.L. Caragiale din Bucuresti, DANART Import Export S.R.L., Asociatia pentru Andrei, CERECS Art S.R.L., Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti.

Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.    
  287 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by