newsletter rss
HotNews.ro

webPR OINA- Expozitie de fotografie analogica- Realizata de Bogdan Boghitoi si Sorin Vidis, 11-25 octombrie 2017, Sala Acvariu, Muzeul National al Taranului Roman


PDF Print
A | a
E-mail
de | Vineri, 6 octombrie 2017, 11:04 webReleases | Cultura

OINA | Foto: MNTR
Muzeul National al Taranului Roman va invita miercuri, 11 octombrie 2017, ora 18, la vernisajul expozitiei de fotografie analogica, OINA, care va avea loc la Sala Acvariu.

Proiectul Oina, realizat de Bogdan Boghitoi si Sorin Vidis, investigheaza unde si cum anume mai subzista astazi practica oinei.

Dupa 1989, pentru majoritatea romanilor, oina a ajuns sa fie un simplu nume ori o simpla descriere stereotipa si neinformativa, precum "sportul national", uitata undeva in dictionarul mental al fiecaruia. Si totusi oina reprezinta o traditie, o forma de socialitate si in ultima instanta un bun cultural, intai al Romaniei rurale, iar incepand cu sfarsitul secolului XIX, cand s-a incercat aducerea sa in circuitul obisnuit al celorlalte sporturi, al lumii urbane. In buna masura, oina a umplut nisa, nu tocmai neglijabila, pe care sportul il ocupa in viata oricarei comunitati. De la simplul joc intre cetele de copii, pana la punctarea unor momente rituale importante, oina era ferm intretesuta in trama culturala romaneasca.

Curiozitatea ne-a indemnat sa ne intrebam cat anume din ceea ce, neindoios, era un fenomen viguros mai rezista in Romania de astazi, afectata de migratie si de depopularea satelor, ce goleste ulitele de copii, de destructurarea modurilor traditionale de agregare sociala si de nivelarea culturala a unei lumi unde televiziunea, Internetul si banii nu au mai lasat niciun colt neatins. Am gasit inainte de toate o lume de pasionati, care joaca oina cu acea placere care constituie spiritul sportiv autentic. E un spirit nefalsificat de interesele materiale disproportionate care fac, de exemplu, fotbalul sau alte sporturi "mari" adesea mai putin simpatice. Am gasit o Federatie de Oina care dincolo de mentinerea unui calendar competitional, incearca o inscriere a oinei in practicile de consum sportiv de acum. Am gasit un numar de localitati unde oina este inca un fenomen viu si chiar o pasiune locala aprinsa. Am gasit un numar de profesori de educatie fizica incercand sa mentina oina vie in pofida lipsei de mijloace. Am gasit copii cu un entuziasm debordant pentru oina, iar lista ar putea continua. Toate acestea contureaza o lume, un mic univers cultural, pe care am incercat sa-l surprindem cu mijloacele vizuale ale fotoreportajului.

La inceputul acestui an a iesit din tipar albumul fotografic Oina, intr-un tiraj redus de 200 de bucati, disponibil pe web-siteul proiectului.
http://oina-project.ro
https://www.facebook.com/oinaproject/

Expozitia va putea fi vizitata la Sala Acvariu pana pe 25 octombrie 2017, zilnic intre orele 10 si 18. Intrarea este libera.

Parteneri media ai MNTR
: Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Radio Romania Bucuresti Fm, RFI Romania, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, Ziarul Lumina, HotNews.ro, webpr.ro, www.ordineazilei.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, matricea.ro, promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.cooperativatraditionala.ro, agro-tv.ro, iqool.ro, www.gratuitor.ro, financiarul.ro, news24.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin.
  207 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by