newsletter rss
HotNews.ro

webPR Dansul Soarelui, Un film de Corneliu Gheorghita


PDF Print
A | a
E-mail
de Dana Mircea | Luni, 2 octombrie 2017, 14:39 webReleases | Cultura

Dansul Soarelui | Foto: MTR
Premiera romaneasca a filmului Dansul Soarelui va avea loc la Muzeul National al Taranului Roman, vineri, 6 octombrie, la ora 18.30.

Selectat in cateva festivaluri, printre care se numara si prestigiosul Festival des Films du Monde (Montreal), Dansul Soarelui este un documentar despre Calus, mai cu seama despre desacralizarea unui dans stravechi. Urmarit in circumstantele istoriei actuale, intr-o maniera neo-naturalista, calusul devine pe parcursul filmului o secventa de antropologie moderna,ilustrativa pentru relatia omului contemporan cu trecutul, cu mostenirea sa etnica.

In timpul echinoctiului de primavara, Cavalerul Trac murea si renastea. El a fost reprezentat sub doua forme rivale: Zeul Cabalin care se incarna in om si Omul care se deghiza in Cal. Acesta, numit calusar, alungau spiritele malefice, rusalcele, ielele. Este vorba despre un vechi ritual, care dramatizeaza opozitia dintre Soare si Luna, Bine si Rau, Cunoscut si Necunoscut.
Calusul se mai practica inca si astazi in ziua de Rusalii.
Din 2008, Calusul face parte din patrimoniul cultural imaterial UNESCO.

https://www.facebook.com/Dansul-Soarelui- calusarii-126646

Corneliu Gheorghita este profesor la Universitatea Toulouse (facultatea de film) si autorul mai multor filme de lungmetraj, printre care amintim Europolis (2010), Cripta (2014), dar si de documentare, difuzate in mod curent pe posturile de televiziune franceze si rulate prin festivaluri (Mascarade, Fanfaron, Fanfaron).
  769 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by