newsletter rss
HotNews.ro

Articol webPR

Cea de-a saptea editie a festivalului Balkanik va fi anulata


PDF Print
A | a
E-mail
de | Joi, 27 iulie 2017, 13:41 webReleases | Media

Cu parere de rau, Asociatia Culturala Metropolis anunta ca cea de-a saptea editie a festivalului de world music Balkanik Festival, care urma sa aiba loc intre 8 si 10 septembrie la Gara Regala Baneasa din Bucuresti, va fi anulata.

In ultima vreme, observam ca realizarea de evenimente culturale in Bucuresti este din ce in ce mai dificila, mai mult am fost surprinsi de actorii politici care se opun organizarii de evenimente culturale in Bucuresti.

Balkanik Festival este primul si cel mai mare festival international de  world music din Romania si Europa de Sud-Est care aduce traditiile in contemporan. Evenimentul se bucura de recunoastere internationala, primind pentru al treilea an consecutiv EFFE LABEL, oferita printr-un program-pilot al Comisiei Europene, gestionat de Asociatia Festivalurilor Europene, acordat festivalurilor europene remarcabile.

Festivalul are o componenta internationala puternica, avand ca parteneri internationali televiziunile Mezzo si Euronews.

Fiind un eveniment non-mainstream si fara a fi comercial, nu poate fi organizat fara sprijinul autoritatilor publice.

Anul acesta, organizatorii au fost invitati de catre Manuela Muresan, consilier local Sector 1, din partea USR, sa faca festivalul in acest sector. Proiectul a fost aprobat in cadrul sedintei de consiliu local din 30 iunie. Acesta a fost votat cu majoritate, impotriva fiind o parte din consilierii USR, condusi de Clotilde Armand, desi cu o zi in urma, agreasera proiectul. Se pare ca aceasta s-a opus categoric cheltuirii fondurilor pentru un act cultural, opunandu-se proiectului de indata ce primarul Daniel Tudorache si consilierii celorlalte partide l-au imbratisat ca fiind un proiect cultural de succes, cu valoare pentru cetatenii Sectorului 1.

Desi aprobat, ca urmare a unei contestatii venite din partea USR Sector 1, al carui lider este Clotilde Armand, Balkanik Festival a fost din nou propus de directia de cultura a primariei pentru a fi votat in sedinta consiliului Primariei Sectorului 1 din data de 26 iulie. Inainte de a ajunge la vot, consilierii USR au parasit sala, suspendand sedinta din lipsa de cvorum, din sala iesind si consilierii PNL. Desi mai multi cetateni cu probleme importante au insistat ca doamna Clotilde Armand sa se intoarca in sala de consiliu, sedinta a fost suspendata. In absenta votului, pana la o noua sedinta, organizatorii festivalului se vad obligati sa anuleze cea de-a VII-a editie, in lipsa timpului necesar semnarii tuturor contractelor si promovarii evenimentului. Festivalul Balkanik a avut mereu un standard ridicat in ceea ce priveste atat calitatea artistilor, cat si calitatea organizarii evenimentului, astfel ca optiunea de a schimba data sau locatia nu mai poate fi luata in calcul la aceasta data.

Festivalul Balkanik urma sa aiba loc cu acces gratuit pentru toti participantii, iar trupele care au fost invitate la aceasta editie sunt Fanfare Ciocarlia ft. Adrian Raso cu proiectul Devil`s Tale (Canada & Romania), Mitsoura ft. Jawhar cu proiectul comun Yallah Bye (Ungaria & Tunisia), Dikanda (Polonia), Kollektif Istanbul (Turcia), Barcelona Gypsy Klezmer Orkestra (Spania), Kermesz a l`Est (Belgia), Superstar Orkestra (Suedia), Baltic Balkan (Lituania) si multe altele. In cadrul festivalului, urmau de asemenea sa aiba loc proiectii de film, expozitii de fotografie, un targ de mesteri invitati din toata tara, ateliere, performance-uri. Organizatorii multumesc tuturor trupelor invitate, care au asteptat pana acum si au sperat ca vor putea urca pe scena festivalului, la Bucuresti.

Organizatorii multumesc pentru rabdare si incredere tuturor partenerilor, Arcub, unde festivalul a luat cel mai mare punctaj la concursul de proiecte, finantarea fiind totusi insuficienta pentru realizarea festivalului, multumesc Ministerului Culturii, Ambasadei Suediei, Institutului Polonez si tuturor partenerilor care cred in acest proiect cultural.

Nu in ultimul rand, organizatorii sunt recunoscatori publicului Balkanik Festival, oamenilor care ne sunt alaturi in fiecare an si care ne-au ajutat sa crestem de la o editie la alta. Fara acestia, festivalul nu ar fi reusit sa devina ceea ce este astazi, un simbol cultural pentru lumea muzicii si a traditiilor. Am crescut impreuna si speram sa putem merge mai departe, impreuna.
  184 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by