newsletter rss
HotNews.ro

webPR Une partie de ping-pong avec Irina Nicolau: histoires d'objets et de musees - Lansare de carte, pe 21 septembrie la MTR


PDF Print
A | a
E-mail
de | Miercuri, 20 septembrie 2017, 18:38 Evenimente

Afis lansare carte Irina Nicolau | Foto: MTR
Editura Ars Docendi si Muzeul National al Taranului Roman va invita joi, 21 septembrie 2017, ora 18, la Clubul Taranului, la lansarea volumului Une partie de ping-pong avec Irina Nicolau: histoires d'objets et de musees (Editura Ars Docendi - Universitatea din Bucuresti, 2017), autori: Irina Nicolau, Marianne Mesnil, Ioana Popescu, Ecaterina Safarica, texte reunite de Marianne Mesnil si Adina Ionescu-Muscel.

Cu ocazia aparitiei, va avea loc o intalnire cu antropologul Marianne Mesnil si artistul Florian Fouche, autor al unui proiect fotografic si plastic privind Muzeul National al Taranului Roman (MNTR).

Cu acest prilej vor fi proiectate, de asemenea:
Acest mic volum omagial dedicat Irinei Nicolau isi propune sa evoce personalitatea unui etnograf/ etnolog, muzeograf si antropolog iesit din comun. Cei care au cunoscut-o stiu ca viata creativa a Irinei era o permanenta partida pe ping-pong in care ideile se intrepatrundeau, ajungand sau nu sa se concretizeze￯ Irina avea acest talent si aceasta generozitate intelectuala de a scoate la iveala din fiecare tot ce avea mai bun de oferit. Tocmai despre aceasta relatie cu ceilalti, precum si cu obiectele si cu modul de a le pune in valoare intr-un context muzeal este vorba in aceasta colectie de texte alcatuita din cateva schimburi de "mingi". O maniera, poate, de a intelege mai bine o parte a demersului care i-a permis Irinei Nicolau sa puna bazele Muzeului Taranului Roman, alaturi de Horia Bernea.

Textele care compun acest volum au aparut in diverse publicatii (cele mai multe in Martor, anuarul de antropologie al Muzeului Taranului Roman) sau sunt inedite. Cu colaborarea Adinei Ionescu-Muscel, de asemenea antropolog de formatie, Marianne Mesnil a conceput aceasta carte in care Muzeul Taranului ocupa un loc central. Cu ocazia acestei intalniri, autoarea il invita pe Florian Fouche sa isi prezinte reflectiile despre aceasta inventie muzeala

Intre 2012 si 2014, Florian Fouche a fotografiat Muzeul Taranului si a strans documente despre muzeografia experimentala, pe care artistii si antropologii au creat-o acolo in anii 1990. Aceasta ancheta s-a concretizat prin expozitia  "Le musee antidote" ("Muzeul-antidot") in centrul de arta Passerelle din Brest (Franta) in 2014. Aici, artistul punea in relatie propriile sculpturi, unele integrand (spatializand) materialul fotografic adunat la Bucuresti, cu un "cabinet de studiu" consacrat exclusiv muzeului. Pe langa intentia sa de a indica posibilitatea unui joc autobiografic plecand de la muzeu (de catre un artist ne-roman), expozitia isi propunea sa afirme actualitatea polemica a experimentului de la MTR din anii 1990. Experiment care inca mai constituie un reper, intrucat articularea artelor populare, moderne si contemporane trebuie sa lase loc inovatiilor institutionale (cu experiente de plasare in spatiu, pedagogie a obiectului etc.), nu numai sa consolideze starea de fapt a consumului cultural.

Marianne Mesnil este profesor onorific la Universitatea Libera din Bruxelles, unde a predat antropologia Europei. S-a format ca etno-antropolog la aceeasi universitate si s-a specializat in studiul privind Romania. A intalnit-o pe Irina Nicolau in anii 1970 si a facut numeroase deplasari pe teren de-a lungul intregii perioade a regimului Ceausescu.

Cea mai recenta aparitie editoriala in colaborare cu Assia Popova: Les Eaux-dela du Danube (Apele de dincolo de Dunare), Editura Petra (Paris), 2016.

Florian Fouche este sculptor, absolvent al Scolii de Arte (Ecole des beaux-arts) din Paris in 2009. Practica o sculptura de asamblaj in care integreaza formele fotografice. Pastrandu-si interesul pentru muzeografia experimentala a MNTR, intre anii 2013 si 2017 a realizat un ansamblu de "sculpturi si fotografii", performance filmat, obiecte, portofolii, machete, concepute ca o experienta speculativa plecand de la observarea conditiilor de receptare a operelor lui Constantin Brancusi in spatiul public, in particular la Paris.

Parteneri media ai MNTR: Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Radio Romania Bucuresti Fm, RFI Romania, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, Ziarul Lumina, HotNews.ro, webpr.ro, www.ordineazilei.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, matricea.ro, promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.cooperativatraditionala.ro, agro-tv.ro, iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin.

 Citeste mai multe despre     | 
  760 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by