newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Institutul National pentru Studierea Holocaustului - Elie Wiesel, Yahad-In Unum si Muzeul Holocaustului din SUA organizeaza un simpozion international ce aduce in discutie gropile comune din timpul


PDF Print
A | a
E-mail
de Cook Communications | Miercuri, 29 iunie 2011, 18:25 webReleases | Stiinta/Cercetare

Simpozionul va avea loc dupa comemorarea Pogromului de la Iasi din 1941, cand aproape 15.000 de evrei au fost ucisi de care autoritatile romane. Recent, o echipa de arheologi si istorici de la Institutul Wiesel a descoperit in apropierea orasului Popricani o groapa comuna din timpul pogromului. Parintele Patrick Desbois, reprezentantul Yahad-In Unum, va tine discursul inaugural "Holocaustul prin gloante in Europa de Est". Parintele Desbois va discuta despre investigatile facute de Yahad in ceea ce privese locurile in care au fost executati evreii si rromii, inclusiv identificarea gropilor comune si realizarea de interviuri cu martorii la executiile din orasele si satele din Europa de Est, in special din fostele state sovietice.

A doua zi a simpozionului reuneste specialitati in studiul crimelor in masa, invitati de catre cele trei institutii sa discute despre descoperirea acestor locatii, despre victimele acestor masacre si despre implicatiile legale, sociale si etice ale studierii gropilor comune din Romania, Rusia, Ucraina, Iugoslavia, precum si din alte parti ale Europei.

Printre vorbitori se numara atat specialitati recunoscuti, cat si cercetatori care incep sa se afirme, din Europa si Statele Unite. Dintre acestia, amintim: Rolf Keller (Memorial Foundation of Lower Saxony), Emil Kerenji (Muzeul Holocaustului din SUA), Mikhail Tyagly (Centrul Ucrainean pentru Studierea Holocaustului), Patrice Bensimon (Yahad-In Unum), si Adrian Cioflanca (Institutul Wiesel), liderul echipei care a descoperit groapa comuna de la Popricani.

Discursul parintelui Desbois este deschis publicului, iar participarea este gratuita. Reprezentantii presei care doresc sa participe si la a doua zi a simpozionului sunt rugati sa contacteze organizatorii.

Organizarea acestui eveniment a fost posibila datorita generozitatii Fondului Yetta si Jacob Gelman si datorita programului Europa pentru Cetatenii apartinand Directiei Generale de Comunicare al Comisiei Europene.

            


 Citeste mai multe despre     |   |   |   | 
  354 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings