newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Victoria 20.20, proiectul care demonstreaza ca orasele mici din Romania au un viitor


PDF Print
A | a
E-mail
de Anda Copaceanu | Marţi, 21 iunie 2011, 14:45 webReleases | Stiinta/Cercetare

V de la Victoria compress | Foto: webPR.ro
"Victoria20.20 a fost un prilej foarte bun pentru a testa o serie de ipoteze cu privire la dezvoltarea oraselor din Romania: cum se pot aplica principiile sustenabile de dezvoltare urbana in Romania, modul in care tehnologiile verzi pot contribui la stimularea economiei, toate acestea plecand de la cazul unui oras real din Romania, Victoria", a declarat Cristian Secosan, Director General al Siemens Romania.

Desi centrat pe cazul orasului Victoria, din judetul Brasov, Victoria20.20 a luat amploare nationala, pe masura ce studenti de la facultati cu profil tehnic de peste tot din tara au aflat de acest concurs. Etapa preselectiilor, desfasurata in perioada 1 aprilie - 08 iunie, a atras 28 de inscrieri, insumand 126 de studenti. In aceasta etapa, sarcina lor a fost aceea de a-si gasi echipa potrivita si de a propune o idee pentru imbunatatirea conditiilor de trai in orasul Victoria, cu ajutorul tehnologiilor sustenabile.

Proiectul s-a facut simtit si in Victoria chiar de la inceput, cand studentii au inceput sa sune la primarie pentru a afla cat mai multe despre oras si chiar sa se deplaseze acolo, pentru a vorbi cu localnicii si pentru a cunoaste zona. Mai mult decat atat, vestea concursului i-a determinat pe profesorii de la Facultatea de Geografie din Oradea, specializarea Planificare Teritoriala, sa ceara organizarea stagiului de practica in Victoria, astfel incat sa ii ajute pe studenti sa se inscrie la concurs.

La sfarsitul lunii aprilie, au fost selectate cinci echipe finaliste, care au elaborat un proiect complex de dezvoltare urbana a orasului Victoria. Fiecare echipa a beneficiat de indrumarea unui mentor din cadrul Siemens, iar recent, finalistii si-au prezentat ideile in fata unui juriu format din experti Siemens, specialisti in dezvoltare urbana si membri ai societatii civile. Proiectele castigatoare au fost premiate cu sumele de 2000 de EUR, locul 1 si cate 500 de EUR, locurile 2 si 3.

"Poate cea mai importanta concluzie a concursului a fost aceea ca, in ciuda unor estimari prea pesimiste, solutii pentru aceste orase exista. Proiectele castigatoare din cadrul Victoria 20.20 contin sugestii foarte bune pentru zona privata, idei de investitii pe termen lung si moduri de valorizare a potentialului zonal", este de parere Cristian Secosan, Director General al Siemens Romania. "Dintre ideile care ne-au atras atentia se numara masurile de dezvoltare a acvaculturii, dezvoltarea cicloturismului, crearea unui complex - muzeu al comunismului sau trenul turistic "Victoras" pentru muntii Fagaras, dupa modelul Mocanitei", a continuat acesta.

 Citeste mai multe despre     |   |   |   | 
  513 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings