newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Saptamana Stiintelor Politice, 9-13 mai 2011 - Politicienii trec, politica ramane - 20 de ani de Stiinte Politice libere in Romania


PDF Print
A | a
E-mail
de Redactia | Luni, 9 mai 2011, 20:21 webReleases | Stiinta/Cercetare

Saptamana Stiintelor Politice marcheaza 20 de ani de la infiintarea Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti (FSPUB), prima institutie de invatamant superior din Romania dedicata studiului societatii si problematicii socialului din perspectiva politicului si creata in opozitie directa cu traditia institutionala si intelectuala a invatamantului de partid si de stat din timpul regimului comunist.

Cu aceasta ocazie si impreuna cu partenerii sai, FSPUB propune o serie de evenimente si activitati pentru a atrage atentia asupra faptului ca stiintele politice nu sunt o disciplina ce pregateste in mod necesar politicieni, ci reprezinta mai degraba un domeniu ce contribuie in mod fundamental la intelegerea societatii si a problemelor acesteia, precum si la formarea unor personalitati independente intelectual, capabile sa genereze si sa puna in practica proiecte de succes pentru dezvoltarea personala si comunitara, promovand in acelasi timp schimbari sociale in spiritul libertatii de expresie, creativitatii si al valorilor democratice.

In acesta prima editie, desfasurata intre 9 si 13 mai la sediul FSPUB din Str. Spiru Haret 8, Saptamana Stiintelor Politice ofera publicului larg
 • Tinute decente, subiecte indecent de actuale. In fiecare zi.
 • Targ de carte de stiinte politice si sociale
 • Targ de voluntariat si campanii ale societatii civile
 • Salon de caricatura  si fotografie social politica
 • Conferinte, seminarii, dezbateri
 • Premieri, premii si premiere
 • Zilele portilor deschise pentru candidati
 • Colectia Haute culture
 • Conferinte academice despre rolul politicului si impactul investigatiei acestuia in societate
 • Colectia Pret-a-penser
 • Dezbateri si lansari de carte din sfera stiintelor politice si a socialului in general
 • Colectia Handmade. Da o mana de ajutor!
 • Evenimente cu si despre societatea civila
 • Colectia In the making
 • Prelegeri ale profesorilor FSPUB deschise publicului larg

AGENDA

Toate evenimentele au loc in sediul din str. Spiru Haret nr. 8, Sala Negulescu (parter), Sala 1989 (parter), Sala de Consiliu (etaj 1) sau Hol Salon (etaj 1).
 

Colectia HAUTE CULTURE

Luni 9 MAI

17:30, Sala Negulescu

Deschidere de gala a Saptamanii Stiintelor Politice

Prof.dr. Romita IUCU, Prorector, Universitatea din Bucuresti

Prof.dr. Laurentiu VLAD, Decan, Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti (FSPUB)

Lect.dr. Luciana Alexandra GHICA, Coordonator eveniment (FSPUB)

Noi si Europa/Europa si noi, conferinta/dezbatere cu invitati, prilejuita de aniversarea Zilei Europei

Moderator: Prof.dr. Florin TURCANU (Prodecan FSPUB)

Dezbatere animata  de: Prof.dr. Lucian BOIA (Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti), Prof.dr. Iulia MOTOC (FSPUB), Conf.dr. Catalin AVRAMESCU (FSPUB), Prof.dr. Catherine DURANDIN (Institut National de Langues et Civilisations Orientales - Paris), Devis GREBU (artist plastic)

a La inceputul evenimentului va avea loc o scurta ceremonie prin care se recunoaste contributia unor persoane si institutii la dezvoltarea intelectuala si consolidarea institutionala a Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. Evenimentul va fi urmat de un cocktail pentru participanti.
 

Marti 10 MAI

16:30, Sala Negulescu

Politica  si memorie. Reprezentari mioritice ale istoriei recente

Conferinta/dezbatere cu invitati despre nostalgia si incriminarea unor fenomene social-politice din perioada interbelica, perioada comunista si perioada post-comunista (eveniment in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoriei Exilului Romanesc - IICCMER).

Moderator: Prof.dr. Ioan STANOMIR (FSPUB, Presedinte Executiv IICCMER)

Dezbatere animata  de: Prof.dr. Stelian TANASE (FSPUB), Prof.dr. Florin TURCANU (FSPUB), Lect.dr. Alexandru GUSSI (FSPUB), Lect.dr. Dragos PETRESCU si participantii de la seminarul Partidul Comunist Roman dupa 90 de ani. Experienta comunismului in Romania organizat de FSPUB si IICCMER (parte a colectiei Pret-a-penser).

a Evenimentul va fi urmat de fragmente din filme care ilustreaza problematica reprezentarilor social-politice ale istoriei recente.  
 

Miercuri 11 MAI

18:00, Sala Negulescu

Dincolo de frontiere. Stiintele politice si alte arte

Conferinta/dezbatere cu invitati, despre limitele disciplinare si posibilitatile transdisciplinare ale stiintelor politice in dialog cu alte spatii de cunoastere si exprimare (eveniment in parteneriat cu Asociatia Kross).

Moderator: Lect.dr. Gabriel SEBE (FSPUB, Kross)

Dezbatere animata  de: Acad.Prof.dr. Solomon MARCUS (matematician), Prof. dr. Ana Maria ZAHARIADE (arhitect, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu Bucuresti), Lect.dr. Bogdan IANCU (jurist, FSPUB), Dr. Madalina VIRTEJEANU-JOUBERT (istoric, Institut National de Langues et Civilisations Orientales - Paris), Dr. Cristian SIMA (economist, Bursa de Marfuri Sibiu), Devis GREBU (artist).


Colectia PRET-A-PENSER

Luni 9 MAI

11:30, Sala Negulescu

Jean-Jacques BECKER, Retours sur 1914, prelegere in limba franceza pentru publicul larg. Evenimentul face parte si din Colectia In the making.

Jean-Jacques BECKER (n.1928) este un reputat istoric francez specializat in problematica fortelor politice si a opiniei publice in perioade de conflict armat pe parcursul secolului 20. Actualmente este profesor emerit de istorie contemporana la Universite de Paris X-Nanterre si presedinte al Centre de recherche de l'Historial de la Grande Guerre a Peronne.  
 

 • Lansari de carte

15:00, Sala de Consiliu

Alexandru DUTU (2010), Lumea dinauntru si lumea din afara, ed. ingrijita si prefatata de L.VLAD. Bucuresti: Editura Universitatii din Bucuresti.

Jean-Louis CARRA (2011) Istoria Moldovei si a Tarii Romanesti, trad. V.Grecu, cuvant inainte L. LIVADA-CADESCHI. Iasi: Editura Institutului European.

G Le CLER (2010) Moldo-Valahia. Ce a fost, ce este, ce ar putea fi, trad.D.Ciobanu, studiu introductiv de Laurentiu VLAD. Iasi: Editura Institutului European.

Ionela BALUTA (2010), La bourgeoise respectable. Reflexion sur la construction d¬une nouvelle identite feminine dans la seconde moitie du XIXe siecle roumain. Sarrebruck: Editions Universitaires Europeennes.

Silvia MARTON (2009) La construction de la nation. La nation dans les debats du Parlement de la Roumanie (1866-1871). Iasi: Editura Institutului European.

Alexandru EM. LAHOVARY (2009) Amintiri diplomatice. Constantinopol (1902-1906). Viena (1906-1908), colectia Memorialistica diplomatica a Institutului Diplomatic Roman, editie ingrijita de A. Stanescu si L.Vlad, studiu introductiv, selectia documentelor, note comentarii si indice de Laurentiu VLAD. Iasi: Editura Institutului European.

17:00, Sala de Consiliu

J.H.H.WEILER (2009) Constitutia Europei, trad. A.Vasile & C.Arion, ed. ingrijita si prefatata de Iulia Motoc. Iasi: Polirom.


Marti 10 MAI

10:00-16:00 (cu pauza de pranz ), Sala Negulescu

Partidul Comunist Roman dupa 90 de ani. Experienta comunismului in Romania

Seminar cu invitati (eveniment in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoriei Exilului Romanesc ¬ IICCMER). Seminarul continua si in data de 11 mai la sediul IICCMER (Str. Alecu Russo, nr. 13-19, etaj 5, ap. 11, orele 11:00-15:00). Pranz oferit de IICCMER.

Participa  (in ordinea interventiilor): Silvia MARTON (FSPUB), Octavian ROSKE (INST), Cristian VASILE (Institutul de Istorie ¬Nicolae Iorga¬), Alina PAVELESCU (Arhivele Nationale ale Romaniei), Mioara ANTON (Institutul de Istorie ¬Nicolae Iorga¬) // Pranz cu lansari de carte: Dan PAVEL (FSPUB), Stelian TANASE (FSPUB) // Dragos PETRESCU (FSPUB), Florin ABRAHAM (INST), Marius STAN (IICCMER), Simina BADICA (Muzeul Taranului Roman), Cristina PETRESCU (FSPUB) // Cosmin POPA (Institutul de Istorie ¬Nicolae Iorga¬), Radu TUDORANCEA (Institutul de Istorie ¬Nicolae Iorga¬), Adelian TANTARIU (IICCMER), Alexandra IONASCU (FSPUB) // Adrian CIOFLANCA (IICCMER), Stefan BOSOMITU (IICCMER), Luciana JINGA (IICCMER), Florin SOARE (IICCMER), Bogdan IACOB (IICCMER). Program detaliat separat.

 • Lansari de carte

12:00-14:00, Sala de Consiliu

Dan PAVEL (2010) Democratia bine temperata. Studii institutionale. Iasi: Polirom.

Stelian TANASE, coord. (2010) Cioran si Securitatea. Iasi: Polirom.

Aceste lansari au loc in cadrul seminarului Partidul Comunist Roman dupa 90 de ani. Experienta comunismului in Romania, eveniment organizat impreuna cu IICCMER si parte a Colectiei Pret-a-penser.

16:00, Sala de Consiliu

Georgeta GHEBREA, coord. (2010) Comunism, tranzitie si integrare europeana. Bucuresti: Editura Universitatii din Bucuresti.

16:30, Sala Negulescu

Ioan STANOMIR (2010) Apararea libertatii, 1938-1947. Bucuresti: Curtea Veche.

Dragos PETRESCU (2010) Explaining the Romanian revolution of 1989: Culture, structure, and contingency. Bucuresti: Editura Enciclopedica.

Alexandru GUSSI (2011) La Roumanie face a son passe communiste. Paris: L¬Harmattan.

Aceste lansari au loc in cadrul dezbaterii Politica si memorie. Reprezentari mioritice ale istoriei recente, eveniment organizat impreuna cu IICCMER si parte a Colectiei Haute Culture.
 

Miercuri 11 MAI

14:30-16:30, Sala Negulescu

Frontiera de acasa. Romania si agenda politicii internationale

Seminar despre directiile de dezvoltare ale strategiei de politica externa a Romaniei si studiul relatiilor internationale in Romania, eveniment in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe - Institutul Diplomatic Roman (IDR). Cocktail oferit de IDR.

Moderator: Prof.dr. Radu CARP (FSPUB, Director General IDR)

Dezbatere animata  de: Conf.dr. Florin DIACONU (FSPUB), Lect.dr. Ruxandra IVAN (FSPUB), Lect.dr. Luciana Alexandra GHICA (FSPUB).
 

 • Lansari de carte

14:30, Sala de Consiliu

Camelia VOINEA (2010) O istorie a deciziei, vol 2. Bucuresti: Editura Ars Docendi.

Georgeta GHEBREA, coord. (2010) Santiere de cercetare in stiintele politice. Bucuresti: Editura Universitatii din Bucuresti.

14:30-16:30, Sala Negulescu

Iulia MOTOC, Serban Filip CIOCULESCU, coord. (2010), Manual de analiza politicii externe. Iasi: Polirom.

Serban Filip CIOCULESCU (2009), Romania postcomunista in ecuatia strategica a vecinatatilor. Balcanii, Marea Neagra si Orientul Mijlociu extins. Bucuresti: Editura Universitatii din Bucuresti.

Ruxandra IVAN (2009) La politique etrangere roumaine, 1990-2006. Bruxelles: Editions de l¬Universite de Bruxelles.

Alexander WENDT (2011) Teoria sociala a politicii internationale, trad. M.Brasoveanu, ed. ingrijita si studiu introductiv Luciana Al. GHICA, Iasi: Polirom.

Aceste lansari au loc in cadrul dezbaterii Frontiera de acasa. Romania si agenda politicii internationale, eveniment in parteneriat cu IDR si parte a Colectiei Pret-a-penser.

17:00, Sala de Consiliu

Devis GREBU (2009) Album Devis Grebu. Bucuresti: Editura Institutului Cultural Roman.
 

Joi 12 MAI

11:30 -15:30 (cu pauza de pranz ), Sala Negulescu

MADE IN ROMANIA! Resurse educationale pentru dezvoltare internationala, seminar/dezbatere despre solidaritate internationala impreuna cu reprezentanti ai principalelor institutii si actori ai comunitatii romanesti de dezvoltare internationala. Evenimentul, prilejuit de aparitia primelor resurse educationale romanesti pe acest subiect destinate pietei internationale, este organizat in parteneriat cu WorldVision Romania si face parte si din colectia Handmade. Da o mana de ajutor!). Pranz oferit de WorldVision Romania.

Participa  (in ordinea interventiilor): Claudia PEDERSEN (WorldVision Romania), Lect.dr. Luciana Alexandra GHICA (FSPUB) // Mihaela RUTJENS (Ministerul Afacerilor Externe), George POEDE (Universitatea Al.I.Cuza Iasi), Conf.dr. Ionela BALUTA (FSPUB), Conf.dr. Ligia LIVADA-CADESCHI (FSPUB) // Rodica CHERCIU (Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului), Iuliana RADA (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile), Adela RUSU (FOND Romania), Roxana PARASCHIV (Asociatia Salvati Copiii Romania), Alisa TARCINIU (artist fotograf) // In limba engleza: Yesim ORUC (UNDP Romania), Sandra PRALONG (UNFPA Romania), Daniela BUZDUCEA (WolrdVision Romania). Program detaliat separat.

17:30, Sala Negulescu

De la Moni la Gaddafi: Jurnalismul politicii contemporane, dezbatere cu invitati despre jurnalismul politic romanesc si international.

Dezbatere animata de: Carmen IONESCU (Agentia de Presa RADOR), Sanda NICOLA (B1), Luca NICULESCU (RFI, TVR), Cristian PANTAZI (Hotnews), Mircea TOMA (Kamikaze).

 • Lansari de carte

15:30, Sala de Consiliu

Georgeta GHEBREA (2010) De la bunastare la saracie si inapoi? Reforma statului bunastarii in anii 1990. Bucuresti: Editura Universitatii din Bucuresti.
 

Vineri 13 MAI

10:00-13:30, 15:00-18:00, Sala Negulescu

Reckoning with the past in post-dictatorial societies, conferinta internationala studenteasca (evenimentul continua si sambata 14 mai, in aceeasi locatie).

 Coordonator: Asist.dr. Damiana OTOIU (FSPUB, IICCMER)

11:30, Sala 1989

Let's speak up in Political Science! finala concursului de dezbatere publica organizat de Asociatia Studentilor in Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti (ASSP-UB) pe tema "Politicienii trec, politica ramane".
 
 • Lansari de carte

12:00, Sala de Consiliu

Cristian PREDA (2010) Introducere in Stiinta Politica. Iasi: Polirom.

13:00, Sala de Consiliu

Paul FUDULU (2010) Compatibilitatea marilor religii cu performanta economica. O decriptare economica a dogmelor. Bucuresti: Editura Universitatii din Bucuresti.

14:00, Sala de Consiliu

Catalin AVRAMESCU ( 2010) Constitutia Statelor Unite ale Americii. Bucuresti: Humanitas.

Catalin AVRAMESCU (2010) An intellectual history of cannibalism. Princeton: Princeton University Press.
 

13:30-15:00, Sala Negulescu

a Scurta ceremonie prin care se recunoaste contributia unor studenti actuali ai FSPUB la dezvoltarea intelectuala si consolidarea institutionala a FSPUB (studenti cu burse de excelenta, studenti voluntari in programe, proiecte si evenimente FSPUB, s.a.).


Colectia HANDMADE. DA O MANA DE AJUTOR!

12 mai

11:30 -15:30 (cu pauza de pranz ), Sala Negulescu

MADE IN ROMANIA! Resurse educationale pentru dezvoltare internationala, seminar/dezbatere despre solidaritate internationala impreuna cu reprezentanti ai principalelor institutii si actori ai comunitatii romanesti de dezvoltare internationala. Evenimentul, prilejuit de aparitia primelor resurse educationale romanesti pe acest subiect destinate pietei internationale, este organizat in parteneriat cu WorldVision Romania si face parte si din colectia Pret-a-penser). Pranz oferit de WorldVision Romania.

Participa  (in ordinea interventiilor): Claudia PEDERSEN (WorldVision Romania), Lect.dr. Luciana Alexandra GHICA (FSPUB) // Mihaela RUTJENS (Ministerul Afacerilor Externe), George POEDE (Universitatea Al.I.Cuza Iasi), Conf.dr. Ionela BALUTA (FSPUB), Conf.dr. Ligia LIVADA-CADESCHI (FSPUB) // Rodica CHERCIU (Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului), Iuliana RADA (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile), Adela RUSU (FOND Romania), Roxana PARASCHIV (Asociatia Salvati Copiii Romania) // In limba engleza: Yesim ORUC (UNDP Romania), Sandra PRALONG (UNFPA Romania), Daniela BUZDUCEA (WolrdVision Romania). Program detaliat separat.

Pe parcursul intregii zile

Targ de voluntariat si campanii ONG, evenimente, prezentari si activitati ale organizatiilor nonguvernamentale.

Parteneri principali: Centrul de Informare Europe Direct CENTRAS Bucuresti, FOND Romania, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), WorldVision Romania.
 

Salon de CARICATURA, ILUSTRATIE SI FOTOGRAFIE SOCIAL POLITICA

9 - 13 mai

COLECTII

MASTER: Devis GREBU

Devis GREBU, artist contemporan originar din Romania cu peste 40 de ani de cariera internationala, este invitatul special al Salonului de caricatura politica din cadrul Saptamanii Stiintelor Politice organizate de FSPUB intre 9 si 13 mai, la sediul din str.Spiru Haret nr.8. Printre publicatiile cu care a colaborat frecvent se numara The New York Times, Washington Post, International Herald Tribune, Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Ha'aretz, Wall Street Journal, Time Magazine, Life, Newsweek, US News & World Report, Boston Globe, L'Express, Le point, La Tribune, Le Figaro, Forbes, Business Week, Playboy, Harper's, Atlantic Monthly, Sports Illustrated, PC Magazine, GEO, Psyhology Today, New York Magazine, Seventeen, Telerama, Jardin de Modes, L'Expansion si Le Monde Diplomatique.

Miercuri 11 mai, ora 17:00, Sala de Consiliu, artistul Devis GREBU va oferi autografe participantilor la lansarea Albumului Devis Grebu (Editura Institutului Cultural Roman). Artistul va fi prezent la Saptamana Stiintelor Politice si in dupa amiaza zilei de luni 9 mai.  
 

YOUNG DESIGNERS: Debutanti si tineri creatori

Alisa TARCINIU, artist fotograf

Fotograf profesionist implicat social, cu studii de jurnalism si arhitectura, Alisa TARCINIU are o mare parte din atributele FSPUB (desi nu a fost student al acesteia) - o vesela si contagioasa curiozitate, talent si empatie. Recent, a realizat proiectele ¬Alaturi de tine¬ (expozitie de fotografie pentru a contribui la lupta impotriva cancerului la san) si ¬Heartmates¬ (povesti de iarna in imagini). In cadrul Saptamanii Stiintelor Politice expune o colectie de fotografii realizate de-a lungul carierei, precum si fotografii din ultimul sau proiect ¬ ¬Bucuria de a fi¬, creat impreuna cu copii din Sapanta, parte a Atelierului de Croit Imagini.

www.alisatarciniu.ro

www.atelieruldecroitimagini.blogspot.com

Les DADA Juniors

UrnOAIA. Omagiu lui Tzara (Instalatie colectiva).

Concept si realizare: Luciana Alexandra GHICA (profesor FSPUB), Nezahat Deniz BERISA (anul 1, Sectia Stiinte Politice in limba franceza), Claudia Maria UDRESCU (profesor FSPUB)
 
 

Targ de CARTE DE STIINTE POLITICE SI SOCIALE

Reduceri intre 10% si 30% fata de pretul din librarii

Sesiuni de autografe cu autorii care isi lanseaza  volume

9- 13 mai

PARTICIPANTI

Librariile Humanitas, Curtea Veche, Nemira, Polirom, Publica, Editura Universitatii din Bucuresti, Editura Ars Docendi, Editura Institutul European s.a.

Luni: 10:00 si 20:30

Marti-Joi: 10:30 si 18:30

Vineri: 10:30 si 16:00.

Mai multe detalii pe www.fspub.unibuc.ro

Pentru programarea sesiunilor cu presa sau daca doriti sa contribuiti la unul sau mai multe evenimente va rugam sa ne contactati la prorise@fspub.unibuc.ro (in atentia dnei. Luciana Alexandra Ghica, +40 723 630 040, sau a dnei. Claudia Maria Udrescu, +40 724 248 454).  
 
 

Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti

Str.Spiru Haret 8  

Mijloace de transport: 122, 137, 138, 168, 178, 226, 268, 336, 368 (statia Cismigiu)

Zona Bd.Stirbei-Luterana-Sala Palatului

 Citeste mai multe despre     |   | 
  563 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings