newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Motor electric supraconductor


PDF Print
A | a
E-mail
de icpeca | Miercuri, 12 ianuarie 2011, 9:57 webReleases | Stiinta/Cercetare

ICPE-Cercetari Avansate este un institut national ce desfasoara activitati de traditie, recunoscute in domeniul ingineriei electrice. Detinand o importanta baza stiintifica in domeniu, INCDIE ICPE-CA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare. Acest fapt a fost certificat si prin Premiul de excelenta pentru cea mai eficienta promovare a rezultatelor cercetarii, decernat de catre ANCS in octombrie 2008.

INCDIE ICPE-CA promoveaza si intreprinde  cercetarea aplicativa in context national si international in domeniul ingineriei electrice (materiale, electrotehnologii, surse noi de energie, vibratii si echilibrari dinamice, compatibilitate electromagnetica etc.), spre folosul societatilor comerciale, private si publice, in beneficiul general al intregii societati.

Dezvoltand inovatia tehnologica pentru beneficiari, ICPE-CA creste competitivitatea acestora atat in Romania, cat si in Europa. Activitatea de cercetare desfasurata promoveaza dezvoltarea economica a societatii si conduce la bunastarea sociala, in compatibilitate cu mediul inconjurator.

In contextul actual al tendintei de economisire a energiei electrice, realizarea de mijloace eficiente de utilizare a acesteia este o preocupare de mare interes. In acest demers se inscriu si eforturile Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA care a realizat recent un motor electric supraconductor. Motorul electric supraconductor a fost gandit pentru exploatare, astfel incat randamentul sa fie mai mare decat in cazul electromotoarelor clasice, bobinate cu cupru.

Prezenta realizare a fost posibila datorita progresului in ceea ce priveste materialele supraconductoare cu temperatura critica ridicata, asa numitele materiale HTS, care functioneaza la temperatura azotului lichid.

Din avantajele generale ale motorului electric supraconductor amintim aici dimensiunea redusa cu pana la 30% fata de gabaritul motoarelor clasice, masa redusa cu 30% din masa motoarelor clasice si nu in ultimul rand randamentul, care este mai ridicat cu cateva procente comparativ cu randamentul motoarelor clasice, putand sa urce pana la 99%.

Motorul electric supraconductor poate fi utilizat in toate domeniile industriale in care sunt utilizate motoare electrice de putere, dar si in transport, in special in cel naval.

Acest tip de motor este o noutate in domeniul masinilor electrice, avand drept consecinta reducerea substantiala, in perspectiva, a consumurilor energetice.

Fata de rezultatele inovatoare obtinute, ICPE-CA a demarat procedura de brevetare a motorului electric supraconductor.

Biroul de Presa ICPE-CA

 Citeste mai multe despre     |   |   | 
  725 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings