newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: WWF si IUCN cer natiunilor un plan urgent de salvare a biodiversitatii


PDF Print
A | a
E-mail
de Dorian Ilie | Joi, 28 octombrie 2010, 12:15 webReleases | Stiinta/Cercetare

Pelican | Foto: webPR.ro
In timp ce Conferinta Partilor Conventiei privind Biodiversitatea risca sa devina un esec, IUCN (Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii) publica un raport de evaluare a starii biodiversitatii, care confirma faptul ca o cincime din numarul total de specii sunt amenintate cu extinctia. Totodata, WWF(World Wide Fund for Nature) solicita guvernelor sa ajunga la un acord asupra partajarii beneficiilor resurselor genetice si sa intocmeasca un plan coerent de stopare a pierderii biodiversitatii pana in 2020.

Conferinta de la Nagoya este marcata de lipsa de intelegere intre tarile dezvoltate si cele aflate in curs de dezvoltare, pe tema Protocolului ABS (Protocolul cu privire la accesul la resursele genetice si partajarea beneficiilor), o mare parte dintre state sustinand ca nu va exista un nou plan de salvare a biodiversitatii, in lipsa unor fonduri aditionale si a unui acord asupra protocolului ABS.  

"Daca statele lumii nu vor reusi sa faca progrese in privinta ABS, protejarea resurselor naturale se afla intr-un mare pericol", a declarat James Leape, Director WWF International. "Saptamana aceasta, guvernele au oportunitatea unica de a realiza un plan de actiune pentru urmatorul deceniu, pentru protejarea naturii de pe planeta noastra", a mai adaugat Leape.

Datele IUCN demonstreaza tendinta de declin al biodiversitatii

IUCN a lansat ieri, in cadrul Conferintei de la Nagoya, un studiu recent care arata starea grava in care se afla biodiversitatea, in prezent. Publicatia precizeaza ca situatia ar fi putut sa fie mult mai grava, daca la nivel global nu ar fi fost puse in practica numeroase eforturi de conservare.

Autorii studiului, care va fi publicat in revista Science, au cules informatii analizand 25,000 specii aflate pe Lista Rosie a Speciilor Amenintate a IUCN. Rezultatele studiului arata ca, in medie, 50 de specii de mamifere, pasari si amfibieni se apropie de extinctie in fiecare an, din cauza impactului agriculturii extensive, al taierii padurilor, al supra-exploatarilor si al invaziei speciilor straine.

"Stalpul de sustinere al biodiversitatii incepe sa cedeze", afirma Edward O. Wilson, scriitor si profesor de ecologie la Universitatea Harvard. "Un pas mic inainte pe Lista Rosie inseamna, de fapt, un pas mare catre extinctie. Aceasta reprezinta doar un fragment din ceea ce intampla cu biodiversitatea la nivel mondial."

Conform studiului IUCN, Asia de Sud-Est este martora celor mai semnificative pierderi, in mare parte cauzate de plantarea culturilor straine de ulei de palmier, de operatiunile comerciale de prelucrare a lemnului, de transformarea terenurilor agricole in orezarii si de vanatoarea nesustenabila. Zone precum parti din America Centrala, Anzii tropicali din America de Sud si chiar Australia au suferit si ele pierderi, cauzate in mod deosebit de impactul nimicitor al ciupercii-parazit chytrid asupra amfibienilor.

WWF: speciile tropicale au scazut cu 60% in ultimii 40 de ani

Pe 13 octombrie, WWF a lansat editia 2010 a Raportului Planeta Vie, cel mai important raport ce indica starea de sanatate a Planetei. Raportul arata o scadere a biodiversitatii cu 30%, fata de 1970, speciile tropicale traversand un declin alarmant. Mai mult, consumul de resurse naturale depaseste cu 50% capacitatea de sustinere a Pamantului, iar tot mai multe state aluneca spre o criza de apa. In total, amprenta ecologica a omenirii s-a dublat din 1966 pana acum, ceea ce inseamna ca, in prezent, Pamantul are nevoie de un an si jumatate pentru a produce resursele pe care noi le consumam intr-un an.

WWF solicita reprezentantilor tarilor care s-au reunit la Nagoya adoptarea unui obiectiv coerent de conservare a biodiversitatii. WWF propune obiectivul "20% pentru 2020" in ceea ce priveste suprafata ariilor protejate, care, la nivel national, ar asigura supravietuirea si bunastarea tuturor ecosistemelor terestre si de coasta. Acelasi obiectiv ar include si acorduri la nivel international, pentru protejarea suprafetelor oceanice bogate in biodiversitate care se afla in afara jurisdictiilor nationale.

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  411 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings