newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Tehnologie modernizata de micropropagare pentru specii de plante lemnoase cu valoare economica si ecologica


PDF Print
A | a
E-mail
de icpeca | Luni, 14 iunie 2010, 9:43 webReleases | Stiinta/Cercetare

sigla color INCDIE ICPE-CA | Foto: webPR.ro
ICPE-Cercetari Avansate este un institut national ce desfasoara activitati de traditie, recunoscute in domeniul ingineriei electrice. Detinand o importanta baza stiintifica in domeniu, INCDIE ICPE-CA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare.

INCDIE ICPE-CA promoveaza si intreprinde  cercetarea aplicativa in context national si international in domeniul ingineriei electrice (materiale, electrotehnologii, surse noi de energie, vibratii si echilibrari dinamice, compatibilitate electromagnetica etc.), spre folosul societatilor comerciale, private si publice, in beneficiul general al intregii societati.

Dezvoltand inovatia tehnologica pentru beneficiari, ICPE-CA creste competitivitatea acestora atat in Romania, cat si in Europa. Activitatea de cercetare desfasurata promoveaza dezvoltarea economica a societatii si conduce la bunastarea sociala, in compatibilitate cu mediul inconjurator.

In vederea optimizarii culturilor vegetale  in vitro, prin utilizarea unor materiale carbonice microstructurate, pe baza de compusi de intercalare carbonici ca aditivi speciali la mediile de cultura specifice plantelor lemnoase, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in colaborare cu Institutul National de Stiinte Biologice si Universitatea Bucuresti - Gradina Botanica "Dimitrie Brandza", a finalizat un proiect denumit "Tehnologie modernizata de micropropagare pentru specii de plante lemnoase cu valoare economica si ecologica".

Cercetarile  din cadrul proiectului au vizat  testarea si evaluarea eficientei noilor materiale carbonice, pe cale experimentala, si utilizarea rezultatelor obtinute in economie.

In acest sens, obiectivele proiectului s-au concretizat in propunerea unor metode de optimizare a procesului de micropropagare vegetala, prin utilizarea de materiale carbonice nanostructurate, ca aditivi speciali la mediile de cultura specifice.

Rezultatele proiectului au constat in elaborarea unei tehnologii "in vitro" modernizate, de laborator, pentru speciile lemnoase refractare la crestere.

Aceste rezultate pot fi utilizate in productie, in proiecte de conservare a florei, biotehnologie, silvicultura si stiinta materialelor.

La nivel national, dezvoltarea de culturi vegetale in vitro, prin folosirea de materiale carbonice pe baza de compusi de intercalare, reprezinta o abordarea originala de stimulare dirijata a proceselor biochimice din materialul vegetal.

Cercetarile initiate de INCDIE ICPE CA, privind sintetizarea de noi materiale carbonice microstructurate destinate unui astfel de scop, pot servi in aplicarea unor masuri benefice asupra optimizarii protocoalelor de cultura vegetala in vitro, constituind, cu certitudine, elemente de noutate nu numai la nivel national ci si international.

 Citeste mai multe despre     | 
  587 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings