newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: „UNESCO L’Oreal Pentru femeile din stiinta” si-a incheiat perioada de inscrieri


PDF Print
A | a
E-mail
de Redactia | Miercuri, 24 martie 2010, 13:13 webReleases | Stiinta/Cercetare

La inceputul lunii martie s-a incheiat perioada de inscrieri pentru bursele nationale „UNESCO L’Oreal Pentru femeile din stiinta”, la finalul careia s-au inregistrat 59 de dosare depuse de catre femeile de stiinta din toata tara, din orase precum: Bucuresti, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Oradea, Satu Mare, Timisoara, Targoviste si Targu-Mures.  

“Ne bucura foarte mult interesul manifestat de tinerele cercetatoare din Romania inca de la prima editie a programului, si speram ca toate femeile din domeniul stiintei sa fie incurajate de acest demers. Asteptam cu deosebit interes sa parcurgem proiectele propuse si sunt sigur ca alegerea castigatoarei nu va fi una usoara” a declarat domnul Serban Ursu, Secretar General al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO

In acest moment, se desfasoara perioada de jurizare, care se va incheia la sfarsitul lunii aprilie. Juriul este format din reprezentanti ai institutiilor partenere ale programului: Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, Academia Romana si Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.

Programul initiat de UNESCO si Grupul L’Oreal se desfasoara pe trei niveluri:  

   1. premiile internationale anuale, acordate la nivel international, pentru 5 cercetatoare care au inregistrat rezultate remarcabile in domeniul cercetarii (in valoare de 100.000 USD fiecare);
   2. bursele internationale acordate unui numar de 15 cercetatoare, in fiecare an, in urma inregistrarii cercetatoarelor in program si selectiei realizate de un juriu prestigios, format din laureati ai premiului Nobel;
    3. bursele nationale, prin care tarile in care Grupul L’Oreal isi desfasoara activitatea recompenseaza, la nivel de tara, activitatea femeilor cercetator, in parteneriat cu UNESCO si alte institutii de prestigiu din tara respectiva. La aceste burse participa tinerele cercetatoare aflate in perioada doctoratului sau post-doctoratului.

Programul „UNESCO L’Oreal Pentru femeile din stiinta”, se deruleaza in Romania incepand cu data de 10 noiembrie 2009, se va incheia la inceputul lunii iunie 2010, odata cu acordarea oficiala a bursei. La program poate participa orice tanara cercetatoare din Romania, cu varsta pana in 35 de ani, inclusa in sistemul doctoral/postdoctoral in cadrul unei institutii din tara noastra.

Pentru primul an al programului „UNESCO L’Oreal Pentru femeile din stiinta”, bursa de studiu, in valoare de 42.000 de lei, va reveni unei tinere cercetatoare a carei activitate se desfasora in domeniul Stiintelor Vietii. Bursa privata va fi utilizata pentru derularea de activitati de cercetare stiintifica, pe langa un institut de cercetare din Romania. 
 

Programul „For Women in Science”, la nivel international
 

Lansat in 1998 de L’Oreal si UNESCO, programul „For Women in Science” a fost primul program prin care activitatea femeilor cercetator a fost recunoascuta la nivel international, prin acordarea unor premii dedicate. Astazi, premiile acordate la nivel international sunt doar un element al unui program mult mai amplu, care incurajeaza urmarea vocatiei in domeniul stiintei si recunoaste realizarile profesionale ale femeilor cercetator din intreaga lume.
 

Din 1998, 57 de premii pentru excelenta in domeniul cercetarii au fost acordate la nivel international pentru femeile cercetator care au avut o contributie exceptionala la domeniul stiintei, devenind modele pentru tanara generatie. De asemenea, 135 de cercetatoare au primit burse la nivel international (doua dintre acestea fiind cercetatoare din Romania – Adriana Jalba in 2003 si Dr. Elena Luminita Bradatan in 2004). La nivel national, programul „For Women in Science” se desfasoara in 43 de tari si a permis, pana in prezent, unui numar de peste 500 de tinere sa isi continue activitatea de cercetare.
 

Alaturi de Romania, in acest an L’Oreal va lansa la nivel national, in parteneriat cu UNESCO si alti parteneri cheie la nivel local, programul de burse nationale „For Women in Science” in urmatoarele tari: Elvetia, Serbia, Vietnam, Venezuela, Emiratele Arabe Unite, Ucraina, Egipt, Israel, Kenya, Singapore, Camerun, Columbia etc.
 

*****

Compania L’Oreal, lider in industria frumusetii din lume, sarbatoreste in acest an centenarul - 100 de ani de cand a inceput aventura frumusetii. Compania care la inceput avea un singur brand, infiintata de un chimist vizionar, Eugène Schueller, a devenit, in timp, liderul mondial in industria frumusetii, datorita abordarii stiintifice riguroase, ambitiei de a cuceri pietele internationale si cautarii permanente a inovatiei si calitatii. Astazi, compania are 23 de branduri la nivel mondial, prezente in toate lanturile de distributie (saloane de cosmetica, piete de larg consum, lanturi de lux, farmacii), cu origini culturale diverse.

Departamentul de cercetare si dezvoltare al grupului – care se bucura de un buget anual de aproape 600 de milioane de Euro si de mai mult de 3.000 de cercetatori activi in 18 centre de cercetare si 15 centre de evaluare din intreaga lume – dezvolta noi molecule si formule in domeniul ingrijirii parului si a pielii. L’Oreal nu face niciun compromis de la angajamentul sau privind standardele ridicate de sanatate si de siguranta a consumatorilor. Compania fabrica mai mult de 4,5 miliarde de produse in fiecare an; numai in 2008 a inregistrat mai mult de 600 de patente.

Comisia Nationala  a Romaniei pentru UNESCO a fost infiintata in 1995 si este institutie publica in coordonarea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, asigurand legatura Romaniei cu UNESCO, in baza colaborarii cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Academiei Romane si cu alte institutii si organisme centrale. Comisia Nationala pentru UNESCO are,  conform Cartei Comisiilor Nationale pentru UNESCO, rol consultativ, prin acordarea de consultanta de specialitate guvernelor proprii si delegatiilor la
 

Conferinta Generala  in domeniul UNESCO si al programelor sale; rol de legatura  intre Secretariatul UNESCO si structurile guvernamentale si neguvernamentale; rol de informare a UNESCO asupra obiectivelor si activitatilor nationale; rol participativ in elaborarea, implementarea si evaluarea programelor UNESCO.

Misiunea CNR UNESCO este, pe de o parte, aceea de a focaliza programele UNESCO relevante in Romania, facandu-le repere ale dezvoltarii socio – economice – durabile. Pe de alta parte, Comisia are rolul de a fructifica in planul activitatii globale a UNESCO valorile romanesti in domeniul educatiei si stiintei, precum si profunzimea si diversitatea culturala romaneasca.

Academia Romana este cel mai inalt for de stiinta si de cultura din Romania. A fost fondata la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literara Romana, devenita in 1867 Societatea Academica Romana, iar in 1879 Academia Roamana. Conform statutului, rolul principal al Academiei consta in cultivarea limbii si literaturii romane, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii romane, studierea istoriei nationale romane si cercetarea in cele mai importante domenii stiintifice. Academia Romana are 181 de membri activi alesi pe viata.

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica este institutie publica, aflata in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii, prin care acesta isi realizeaza atributiile in domeniul cercetarii.

Autoritatea are misiunea de a asigura elaborarea, aplicarea, monitorizarea si evaluarea politicilor in domeniul cercetarii-dezvoltarii si inovarii, in acord cu strategia si cu Programul de guvernare, in scopul de a fi asigurate, pe aceste baze, largirea patrimoniului national si international tehnologic si de inovare, dezvoltarea economica durabila, accesul pe piata interna, europeana si pe piete globale, realizarea societatii informationale bazate pe cunoastere, satisfacerea nevoilor cetateanului si cresterea calitatii vietii acestuia.
 
Pentru informatii suplimentare:
 
PRAIS Corporate Communications
Ana-Maria Dragomir    
Telefon: 021.317.53.39, 317.53.40
E-mail: anadragomir[at]prais.ro

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  581 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings