newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Un program Discovery Channel in exclusivitate prezinta descoperiri revolutionare despre evolutia omului


PDF Print
A | a
E-mail
de Redactia | Miercuri, 3 martie 2010, 19:53 webReleases | Stiinta/Cercetare

Ardi - Strabunica omenirii | Foto: Grayling
Discovery Channel difuzeaza in premiera pentru Romania programul „Ardi – Strabunica omenirii”, duminica, 7 martie, de la ora 17.00. Dupa ce revista Science a publicat anul trecut stirea despre descoperirea si studierea unui schelet feminin incomplet, vechi de 4,4 milioane de ani, botezat “Ardi”, Discovery Channel le prezinta acum telespectatorilor din Romania investigatia sustinuta care a condus la publicarea studiului de referinta despre Ardipithecus ramidus. Narator al acestui documentar este Mike Rowe, prezentatorul programului „Meserii murdare”, difuzat de Discovery Channel.

Cei care doresc sa afle mai multe despre Ardi si mediul in care a trait, pot vizita website-ul dedicat, www.discovery.com/ardi.  

Descoperirea lui Ardi:

Investigatia stiintifica  inceputa in desertul etiopian cu 17 ani in urma deschide un nou capitol despre evolutia umana. Acesta dezvaluie primii pasi din evolutia stramosilor nostri, dupa ce ne-am desprins de un stramos pe care l-am avut candva in comun cu cimpanzeii de astazi. Scheletul lui "Ardi", ceilalti hominizi alaturi de care a trait, rocile, solul, plantele si animalele care au alcatuit lumea ei au fost analizate in laboratoare din intreaga lume, iar cercetatorii si-au publicat descoperirile in prestigioasa revista Science, in 2009.  

"Ardi" este acum cel mai vechi schelet de acest fel descoperit vreodata, facand parte din ramura hominida a arborelui genealogic al primatelor. Aceste descoperiri facute in Etiopia dezvaluie un grad primar de evolutie in Africa, situat din punct de vedere cronologic inaintea celebrului Australopithecus botezat "Lucy". Ardipithecus a fost o faptura a tinuturilor impadurite, cu creierul de dimensiuni mici, brate lungi si picioare scurte. Pelvisul si talpile sale atesta o forma primitiva de mers biped pe sol, dar Ardipithecus era si un bun catarator in copaci, avand degete lungi la maini si la picioare, care ii permiteau o priza asemanatoare cu a unei maimute antropoide. Aceasta descoperire raspunde astfel la intrebarea cum au devenit hominizii bipezi.
 

Echipa internationala de cercetatori a evaluat dimensiunile proiectului si descoperirile realizate:

"Acestea sunt rezultatele unei misiuni stiintifice derulate in strafundurile trecutului nostru african indepartat,” a declarat co-directorul si geologul proiectului, Dr. Giday WoldeGabriel de la Laboratorul National Los Alamos.

"Noua anatomie pe care o descriem in aceste articole modifica fundametal modul in care am inteles pana acum originile omului si stadiile primare ale evolutiei sale," a declarat expertul in anatomie si biologie evolutiva, Profesorul C. Owen Lovejoy, de la Universitatea de Stat din Kent. 

Co-directorul si paleontologul proiectului, Profesorul Tim White de la Centrul de Cercetari asupra Evolutiei Umane al Universitatii Berkeley din California, adauga: "Ardipithecus nu este cimpanzeu. Nu este nici om. E ceea ce am fost noi candva, la un moment dat."
 

Documentarul „Ardi - Strabunica omenirii” 

Documentarul Discovery Channel prezinta telespectatorilor analiza stiintifica derulata de echipa internationala de 47 cercetatori, care reconstituie scheletul hominidului si stabilesc legaturi intre acesta si mii de alte fosile de plante si animale. 

„Ardi – Strabunica omenirii” este rezultatul unei colaborari de zece ani intre proiectul de cercetare Middle Awash si Primary Pictures din Atlanta. Regizorul Rod Paul si echipa lui au colaborat indeaproape cu cercetatorii, pentru a ajunge la un nivel fara precedent in materie de detalii, acuratete si descriere a lui Ardipithecus ramidus. In mare parte, toate aceste lucruri sunt surprinse pe masura ce se intampla, fiind filmate in locatie, in Etiopia. Cu permisiunea Guvernului etiopian, primele filmari au inceput in 1999 si au fost urmate de alte trei filmari in zona de cercetari din desert si la Muzeul National din Addis Ababa. Alte filmari au fost derulate in laboratorul Universitatii din Tokyo de catre un alt cercetator implicat in proiect, Dr. Gen Suwa, dar si in diverse alte locatii din SUA.

Acest program special isi incepe povestea cu descoperirea, in 1974, a lui Australopithecus afarensis in Hadar, in nord-estul Etiopiei. Botezat “Lucy,” acest schelet vechi de 3,2 milioane ani era, la vremea respectiva, cel mai vechi schelet de hominid descoperit vreodata. Dupa cum arata programul special Discovery Channel, titlul lui Lucy avea sa fie luat 20 de ani mai tarziu de descoperirea din 1994 a lui "Ardi" in regiunea Afar din Etiopia, in zona de studiu Middle Awash. O echipa internationala de cercetatori de elita urma sa isi petreaca urmatorii 15 ani asambland-o pe “Ardi” impreuna cu lumea ei pierduta, dand dovada de multa delicatete, meticulozitate si perseverenta in efortul de a-i dezvalui semnificatiile.

Filmul foloseste atat secvente filmate in locatie, cat si segmente consistente de animatie generata pe computer, pentru a prezenta in detaliu studiile originale. Imaginile filmate din aer in 2007 surprind frumusetea pura si dramatismul depresiunii Middle Awash. Nu au fost realizate reconstituiri. 
 
 
Website-ul despre Ardi:

Website-ul special care insoteste programul „Ardi – Strabunica omenirii”, include Manualul Ardipithecus, texte interactive bogate, care exploreaza elementele majore ale descoperirii lui Ardi, cum ar fi: Cronica descoperirii – o prezentare cronologica pe baza fotografiilor realizate de echipa din Middle Awash in timpul celor trei sezoane petrecute pe teren, pentru a face sapaturile care au scos la lumina scheletul, in desertul etiopian; si Ardi prinde viata, prezentarea in exclusivitate a modului in care celebrul artist expert in istoria naturii, Jay Matternes, a reconstituit-o pe "Ardi", cu o acuratete remarcabila si prin eforturi uriase.

Materialele video disponibile pe www.discovery.com/ardi includ o lista multiplay:

    * Building an Ancestor (Arhitectura unui stramos) – Cum au reusit stiinta si tehnologia performanta sa transforme un schelet fragil si incomplet intr-un hominid digital, care merge si se catara in copaci.
    * Why We Stood Up (De ce ne-am ridicat in picioare) – Materiale video suplimentare, in care Dr. Owen Lovejoy isi sustine fascinanta teorie referitoare la cauzele pentru care stramosii nostri au indraznit sa adopte mersul biped.
    * The Discoverers Speak (Descoperitorii vorbesc) – Reflectii, concluzii si intrebari formulate de echipa de cercetatori etiopieni si americani.

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  767 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings