newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: UNESCO si L'Oreal lanseaza programul de burse nationale pentru femeile din stiinta 


PDF Print
A | a
E-mail
de Ana-Maria Godja | Vineri, 27 noiembrie 2009, 10:52 webReleases | Stiinta/Cercetare

Activitatea tinerelor cercetatoare din Romania va fi sustinuta, din acest an, prin acordarea de burse anuale private, odata cu lansarea programului de burse nationale UNESCO L'Oreal Pentru femeile din stiinta.

UNESCO si Grupul L'Oreal deruleaza in parteneriat, de peste 10 ani, programul For Women in Science, care recunoaste si sustine, la nivel international, implicarea femeilor in domeniul stiintei. Prin lansarea in Romania a programului de burse nationale Pentru femeile din stiinta, oferite femeilor cercetator, UNESCO si L'Oreal intaresc si reconfirma partneriatul si la nivelul tarii noastre.

Pentru a indeplini misiunea acestui program, Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO si compania L'Oreal Romania au incheiat un parteneriat strategic cu Academia Romana si Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.

"Ne dorim ca acest program sa devina un program de referinta pentru lumea stiintifica din Romania si ne propunem sa sprijinim activitatea cercetatoarelor, prin bursele anuale, dar si sa incurajam tinerele romance sa isi urmeze vocatia", declara Domnul Richard Matalon, Country Managing Director L'Oreal Romania.

 Domnul Serban Ursu, Secretar General al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, declara: "Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO se implicam activ, pe termen lung, in acest proiect, pentru ca ne dorim ca femeile cercetator sa beneficieze de recunoasterea pe care o merita. Ne-am propus sa dezvoltam si in Romania o comunitate puternica a femeilor de stiinta".

 Programul initiat de UNESCO si Grupul L'Oreal se desfasoara pe trei niveluri:

1. Premiile internationale anuale, acordate la nivel international, pentru 5 cercetatoare care au inregistrat rezultate remarcabile in domeniul cercetarii (in valoare de 100.000 USD fiecare);

2. Bursele internationale acordate unui numar de 15 cercetatoare, in fiecare an, in urma inregistrarii cercetatoarelor in program si selectiei realizate de un juriu prestigios, format din laureati ai premiului Nobel;

3. Bursele nationale, prin care tarile in care Grupul L'Oreal isi desfasoara activitatea recompenseaza, la nivel de tara, activitatea femeilor cercetator, in parteneriat cu UNESCO si alte institutii de prestigiu din tara respectiva. La aceste burse participa tinerele cercetatoare aflate in perioada doctoratului sau
post-doctoratului.

Programul UNESCO L'Oreal Pentru femeile din stiinta, derulat in Romania in acest an, incepe la data de 10 noiembrie 2009 si se incheie la data de 1 iunie 2010, odata cu acordarea oficiala a bursei. Aplicatiile de inscriere in program trebuie trimise pana la data de 28 februarie 2010. Regulamentul programului si formularul de inscriere se gasesc pe site-ul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, la adresa: http://www.cnr-unesco.ro. La program poate participa orice tanara cercetatoare din Romania, cu varsta pana in 35 de ani, inclusa in sistemul doctoral/postdoctoral in cadrul unei institutii din tara noastra.

Pentru primul an al programului UNESCO L'Oreal "Pentru femeile din stiinta", bursa de studiu, in valoare de 42.000 de lei, va reveni unei tinere cercetatoare a carei activitate se desfasora in domeniul Stiintelor Vietii. Bursa privata va fi utilizata pentru derularea de activitati de cercetare stiintifica, pe langa un institut de cercetare din Romania.

Programul For Women in Science, la nivel international

Lansat in 1998 de L'Oreal si UNESCO, programul For Women in Science a fost primul program prin care activitatea femeilor cercetator a fost recunoascuta la nivel international, prin acordarea unor premii dedicate. Astazi, premiile acordate la nivel international sunt doar un element al unui program mult mai amplu, care incurajeaza urmarea vocatiei in domeniul stiintei si recunoaste realizarile profesionale ale femeilor cercetator din intreaga lume.

Din 1998, 57 de premii pentru excelenta in domeniul cercetarii au fost acordate la nivel international pentru femeile cercetator care au avut o contributie exceptionala la domeniul stiintei, devenind modele pentru tanara generatie. De asemenea, 135 de cercetatoare au primit burse la nivel international (doua dintre acestea fiind cercetatoare din Romania - Adriana Jalba in 2003 si Dr. Elena Luminita Bradatan in 2004). La nivel national, programul "For Women in Science" se desfasoara in 43 de tari si a permis, pana in prezent, unui numar de peste 500 de tinere sa isi continue activitatea de cercetare.

Alaturi de Romania, in acest an L'Oreal va lansa la nivel national, in parteneriat cu UNESCO si alti parteneri cheie la nivel local, programul de burse nationale For Women in Science in urmatoarele tari: Elvetia, Serbia, Vietnam, Venezuela, Emiratele Arabe Unite, Ucraina, Egipt, Israel, Kenya, Singapore, Camerun, Columbia etc.

Compania L'Oreal, lider in industria frumusetii din lume, sarbatoreste in acest an centenarul - 100 de ani de cand a inceput aventura frumusetii. Compania care la inceput avea un singur brand, infiintata de un chimist vizionar, Eugene Schueller, a devenit, in timp, liderul mondial in industria frumusetii, datorita abordarii stiintifice riguroase, ambitiei de a cuceri pietele internationale si cautarii permanente a inovatiei si calitatii. Astazi, compania are 23 de branduri la nivel mondial, prezente in toate lanturile de distributie (saloane de cosmetica, piete de larg consum, lanturi de lux, farmacii), cu origini culturale diverse.

Departamentul de cercetare si dezvoltare al grupului care se bucura de un buget anual de aproape 600 de milioane de Euro si de mai mult de 3.000 de cercetatori activi in 18 centre de cercetare si 15 centre de evaluare din intreaga lume dezvolta noi molecule si formule in domeniul ingrijirii parului si a pielii. L'Oreal nu face niciun compromis de la angajamentul sau privind standardele ridicate de sanatate si de siguranta a consumatorilor. Compania fabrica mai mult de 4,5 miliarde de produse in fiecare an; numai in 2008 a inregistrat mai mult de 600 de patente.

Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO a fost infiintata in 1995 si este institutie publica in coordonarea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, asigurand legatura Romaniei cu UNESCO, in baza colaborarii cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Academiei Romane si cu alte institutii si organisme centrale. Comisia Nationala pentru UNESCO are,  conform Cartei Comisiilor Nationale pentru UNESCO, rol consultativ, prin acordarea de consultanta de specialitate guvernelor proprii si delegatiilor la Conferinta Generala in domeniul UNESCO si al programelor sale; rol de legatura intre

Secretariatul UNESCO si structurile guvernamentale si neguvernamentale; rol de informare a UNESCO asupra obiectivelor si activitatilor nationale; rol participativ in elaborarea, implementarea si evaluarea programelor UNESCO. Misiunea CNR UNESCO este, pe de o parte, aceea de a focaliza programele UNESCO relevante in Romania, facandu-le repere ale dezvoltarii socio - economice- durabile. Pe de alta parte, Comisia are rolul de a fructifica in planul activitatii globale a UNESCO valorile romanesti in domeniul educatiei si stiintei, precum si profunzimea si diversitatea culturala romaneasca.

Academia Romana este cel mai inalt for de stiinta si de cultura din Romania. A fost fondata la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literara Romana, devenita in 1867 Societatea Academica Romana, iar in 1879 Academia Roamana. Conform statutului, rolul principal al Academiei consta in cultivarea limbii si literaturii romane, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii romane, studierea istoriei nationale romane si cercetarea in cele mai importante domenii stiintifice. Academia Romana are 181 de membri activi alesi pe viata.

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica este institutie publica, aflata in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii, prin care acesta isi realizeaza atributiile in domeniul cercetarii. Autoritatea are misiunea de a asigura elaborarea, aplicarea, monitorizarea si evaluarea politicilor in domeniul cercetarii-dezvoltarii si inovarii, in acord cu strategia si cu Programul de guvernare, in scopul de a fi asigurate, pe aceste baze, largirea patrimoniului national si international tehnologic si de inovare, dezvoltarea economica durabila, accesul pe piata interna, europeana si pe piete globale, realizarea societatii informationale bazate pe cunoastere, satisfacerea nevoilor cetateanului si cresterea calitatii vietii acestuia.

Ana-Maria Godja
PR Accountats Manager

PRAIS Corporate Communications
Str. Al. Puskin, Nr. 2, Sector 1, Bucuresti
Telefon: 021-317.53.39
Fax: 021-317.81.90
E-mail: anamariagodja[at]prais.ro
Website: www.prais.ro

Titlu modificat de redatia webPR

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  626 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings