newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Populatia de ursuleti koala - infectata in proportie de 90% cu o epidemie de clamidioza


PDF Print
A | a
E-mail
de Grayling | Miercuri, 13 august 2014, 15:48 webReleases | Stiinta/Cercetare

Foto 1 | Foto: webPR.ro
 In prezent, intreaga populatie koala, care numara undeva intre 50.000 si 100.000 de exemplare, risca sa cada prada unui alt daunator neasteptat: chlamydia. Chiar daca ursuletii koala sunt afectati numai de tulpinile de bacterii chlamydia inrudite cu tipul care cauzeaza boli cu transmitere sexuala la oameni, afectiunea poate duce la conjunctivita, orbire, infectii ale tractului urinar si reproductiv, infertilitate, pneumonie si deces. In unele zone ale Australiei, populatia koala este infectata in procent de pana la 90%. Boala afecteaza atat ursuletii koala care traiesc in salbaticie, cat si ursuletii aflati in gradini zoologice.

Chiar daca boala poata fi tratata, este greu de diagnosticat. Prin urmare, ursuletii koala pot trai multa vreme cu o infectie nedetectata, timp in care sufera leziuni grave la nivelul organelor si o transmit altor animale. Insa veterinarii si biologii australieni au o arma impotriva ei.

Cercetatorii din rezervatia naturala Featherdale Wildlife Park din Sydney colaboreaza cu GE Healthcare in vederea detectarii precoce a infectiilor cu chlamydia la ursuletii koala. "€žSe pare ca ursuletii koala seamana izbitor cu oamenii atunci cand sunt examinati la ecograf,"€ spune Fiona Mildren, director regional de marketing clinic pentru ecografie generala in cadrul GE Healthcare. "€žUrsuletii koala afectati de clamidioza prezinta o ingrosare a peretelui vezicii similara celei observate la oamenii care sufera de infectii ale tractului urinar."

Un studiu recent aparut in publicatia Asociatiei Veterinare Australiene a aratat ca ecografia poate fi un instrument eficient de detectare precoce a bolii. Astfel, veterinarii ar avea la dispozitie mai mult timp pentru a trata animalele si a opri raspandirea bolii.

Mildren spune ca cea mai grea parte a scanarii ursuletilor koala este imobilizarea acestora. Procedura este nedureroasa si simpla, iar ingrijitorii construiesc o stinghie speciala pentru a limita neplacerile cauzate de ecograf animalelor.

"€žIn cele din urma, tot ceea ce aflam despre prevenirea sau tratarea bolii va fi de folos si populatiei din salbaticie,” spune Chad Staples, administrator principal la Featherdale. „Daca nu suntem atenti, ursuletii koala ar putea disparea. Cu cat aflam mai multe despre tratarea si prevenirea daunatorilor precum chlamydia, cu atat sansele de a-i salva sunt mai mari."
  342 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings