newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Pasionatii de inteligenta artificiala reuniti intr-un cadru interactiv la AIWO 2013


PDF Print
A | a
E-mail
de AIWO | Luni, 25 februarie 2013, 19:17 webReleases | Stiinta/Cercetare

AIWO 2013_NAO | Foto: AIWO
Sambata, 23 februarie, la Universitatea Politehnica din Bucuresti, a avut loc evenimentul international dedicat tuturor celor care activeaza sau sunt interesati de domeniul inteligentei artificiale, AI-MAS Winter Olympics (AIWO)

Aflat la a treia editie, AIWO a reunit reprezentanti din 15 universitati, dar si din industrie, care au prezentat in AI Village proiecte de cercetare cu aplicabilitate in diverse domenii de activitate. Expozantii au avut ocazia de a le prezenta vizitatorilor proiectele lor de cercetare, cat si tehnologiile folosite. AI Village a reprezentat locul perfect pentru networking, unele proiecte beneficiind de oferte concrete si oportunitati de colaborare sau afaceri.

Printre cele mai atractive proiecte s-au numarat o harpa cu laser, cu ajutorul careia oricine putea crea muzica prin doar cateva gesturi, o simulare 3D pentru palparea ficatului in cazul diferitelor boli, un aparat de facut automat cocktail-uri pe baza unui QR code, o sera alimentata 100% cu energie verde care ar putea reprezenta cheia sustenabilitatii in domeniul agriculturii, o aplicatie ce ar putea revolutiona felul in care facem cumparaturi, cu ajutorul careia vizitatorii au putut proba haine prin niste simple gesturi, primul sistem de recunoastere a vocii in limba romana, care transforma vorbele in text scris si care are aplicabilitate directa in domenii precum televiziunea sau cel juridic, un sistem de e-learning care este deja folosit in invatarea online sau un sistem de predictii pentru bursa de valori. Vizitatorii au putut vedea si un meci de fotbal live cu roboti si au putut juca jocuri folosind doar o manusa. La standurile companiilor, participantii au putut afla mai multe informatii despre procesul de recrutare si oportunitatile de cariera oferite de acestea.

 

Sectiunea AI Talks a fost inaugurata de catre Decanul Facultatii de Automatica si Calculatoare si gazda evenimentului, Adina Magda Florea, impreuna cu Rectorul George Darie si Academician Ioan Dumitrache. Reprezentanti ai companiilor Google, Facebook, AQUASoft, RobotsNet, Recognos si TeamNet au prezentat teme de interes din domeniul inteligentei artificiale, generand discutii intre participanti.

 

Google a deschis prima sesiune, cu o prezentare despre sistemul folosit de binecunoscutul motor de cautare. Reprezentatul Google, Marius Pasca, a explicat ca asa cum multi dintre noi folosim Google pentru a gasi si invata diverse lucruri, Google poate la randul sau invata din intrebarile puse de catre utilizatori. In acest fel, rezultatele gasite pot fi nu doar cat mai apropiate ca sens, ci si regasite in cel mai potrivit context pentru cerintele celui care tasteaza. Prezentarea a generat intrebari interesante, continuate ulterior la standul Google din AI Village.

 

In continuare, reprezentantul Asociatiei Romane pentru Inteligenta Artificiala (ARIA), Andrei Ciortea, impreuna cu Alexandru Sorici din partea AQUASoft au prezentat perspectivele de dezvoltare din domeniul inteligentei ambientale, rezultatul colaborarii dintre cele doua organizatii fiind AmI Lab, primul laborator de inteligenta ambientala din tara, infiintat in 2012 la Universitatea Politehnica. In cadrul evenimentului, AmI Lab a fost vizitat de peste 50 de curiosi. Acestia au putut intelege mecanismul prin care, cu ajutorul mai multor senzori, o incapere poate inregistra miscarile si recunoaste o persoana, adaptand factorii de mediu precum temperatura in functie de preferintele acesteia.

In finalul primei sesiuni AI Talks, reprezentantul Robotsnet Consulting, Cornel Catana, a prezentat robotul umanoid NAO, pe care compania il propune laboratoarelor de cercetare si nu numai. Robotul, desi are doar 58 de centimetri inaltime, are o serie de capacitati impresionante de miscare si senzori variati, care il fac util intr-o multitudine de cazuri, de la implementarea si testarea diversilor algoritmi de miscare, orientare si comunicare, pana la demonstratii ludice. In pauza de pranz, participantii la eveniment au avut ocazia de a-l vedea pe NAO in "carne si oase" intr-o demonstratie oferita in colaborare cu membri ai laboratorului AI-MAS. NAO a salutat publicul, a recunoscut fete si a imitat intocmai miscarile unuia dintre reprezentantii Robotsnet, folosind tehnologia Kinect.

 

Cea de-a doua sesiune a prezentarilor a fost deschisa de catre cunoscutul cercetator Andrei Alexandrescu, aflat deja la a treia participare in cadrul AIWO ca reprezentant din partea Facebook. Acesta a vorbit despre una dintre problemele cu care se confrunta inginerii din spatele retelei sociale: gestionarea numarului imens de utilizatori. Solutiile tehnice descrise au starnit interesul participantilor, care au profitat de ocazia de a afla detalii interesante despre acestea.

 

Reprezentantii Recognos, Bernadette Varga si Robert Baban, au vorbit despre cateva dintre aplicatiile pe care compania le dezvolta pentru diversi clienti din domeniul financiar din SUA. O astfel de aplicatie poate monitoriza stirile pentru a identifica informatii interesante despre o anumita companie sau poate gasi informatiile importante din rapoarte financiare stufoase pentru a ajuta in procesul de decizie.

 

Compania TeamNet, reprezentata prin Mihai Trascau, a prezentat proiectele din jurul aeronavei fara pilot (UAV, drona) Hirrus, pe care vizitatorii au putut-o vedea in AI Village. Utilizarea acestor mici aeronave capata din ce in ce mai mult avant in domenii variate, de la agricultura la supravegherea unor obiective strategice, cum sunt conductele de petrol. TeamNet este singura companie privata din tara care ofera UAV-uri, principalul colaborator fiind Armata.

 

In incheiere, a avut loc o discutie libera in incercarea de a determina ce inseamna o buna cultura inginereasca si de cercetare. Discutia s-a referit atat la mediul privat, cat si la cel academic, si a beneficiat de opiniile reprezentantilor ambelor arii: Mihai Fecioru (Adobe), Lavinia Petrache (Facebook), Cristian Stoica (AquaSoft), Traian Rebedea (TeamNet), Costin Badica (Universitatea din Craiova), Gheorghe Capatana (Universitatea de Stat din Moldova), Emilia Balas (Universitatea Aurel Vlaicu din Arad) si Adina Magda Florea (Universitatea Politehnica din Bucuresti). Dezbaterea a atins subiecte sensibile, cum ar fi rolul presiunii financiare asupra activitatii de cercetare sau raportul dintre inginerie si creativitate, si a generat propuneri cum ar fi un mai mare accent in curricula universitara pe spiritul antreprenorial. La final, cea mai interesanta interventie din partea publicului a fost premiata cu o tableta oferita de Samsung.

 

La finalul zilei a rulat in fata celor prezenti batalia finala din cadrul competitiei AI Olympics, concurs de solutii inteligente dezvoltate de studenti pe parcursul a doua luni. Toate cele trei premii au fost castigate de catre echipe din Serbia. Premiul cel mare, de 1500 de euro, a fost castigat de echipa Tasmanian Devils, locul doi in valoare de 900 de euro a fost ocupat de echipa Untrue, in timp ce echipa clasata pe locul al treilea, pyost, a plecat cu 600 de euro. Premiile au fost inmanate de catre decanul Facultatii de Automatica si Calculatoare, Adina Magda Florea, impreuna cu Ministrul Cercetarii, Mihnea Costoiu.

 

AIWO este un eveniment international, care isi propune crearea unei comunitati a pasionatilor de inteligenta artificiala, din dorinta de a impartasi viziuni si rezultate ale cercetarii in acest domeniu.

AIWO este organizat de catre Asociatia Romana pentru Inteligenta Artificiala (ARIA), o comunitate stiintifica nationala ce sustine dezvoltarea activitatii de cercetare romanesti in domeniul inteligentei artificiale, precum si promovarea si integrarea acestor cercetari in circuitul stiintific international.. Proiectul a fost initiat de catre Laboratorul AI-MAS din cadrul Facultatii de Automatica si Calculatoare, Universitatea Politehnica din Bucuresti. Mai multe detalii pe www.aria-romania.org.

 

Mai multe informatii se regasesc pe site-ul proiectului, www.aiolympics.ro.

 

Partenerii evenimentului: Google, Facebook, Adobe, AQUASoft, TeamNet, Samsung.

 

Universitati partenere:

Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti
Universitatea OVIDIUS din Constanta
Universitatea Bucuresti
Universitatea de Vest din Timisoara
Universitatea BABES-BOLYAI din Cluj-Napoca
Universitatea Craiova
Universitatea Tehnica GH. ASACHI din Iasi
Academia de Studii Economice din Bucuresti
Universitatea STEFAN CEL MARE din Suceava
Universitatea POLITEHNICA din Timisoara
Universitatea AUREL VLAICU din Arad
Universitatea LUCIAN BLAGA din Sibiu
Universitatea PETRU MAIOR din Targu-Mures
Universitatea TRANSILVANIA din Brasov
Universitatea de Stat din Moldova

Parteneri media: Discovery Channel, LEVEL, PC World, ForumIT, Realitatea.net, Realitatea TV, Digi 24, Softbinator, Playtech.ro, Agora, FaraVirusi.com, Ziare.com, Business24.ro, Wall-street.ro, Start UB, HotNews, Calendarevenimente.ro, Geekreport, IT-Events.ro, Revista Zeppelin.Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati:

Mihaela Georgescu
Coordonator PR AIWO
Mobil: +4 0741.089.251
E-mail:
pr@aiolympics.ro
Web: www.aiolympics.ro

 


 Citeste mai multe despre     | 
  530 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings