newsletter rss
HotNews.ro

webrelease: Europa va progresa prin inovatie


PDF Print
A | a
E-mail
de Grayling | Joi, 20 septembrie 2012, 15:42 webReleases | Stiinta/Cercetare

Hendrik Bourgeois, Vicepresedinte pentru Afaceri Europene in cadrul GE (stanga), si Sean Kelly, membru al PE | Foto: webPR.ro
GE a publicat rezultatele celei de-a doua editii a "Barometrului GE privind inovatia in UE"€, un studiu independent realizat in randul unui numar de 260 de formatori de opinie din Bruxelles, completat cu interviuri si o recenzie a prezentei in mass-media si a rapoartelor publice privind inovatia in UE. Studiul a fost prezentat in cadrul unui eveniment care a avut loc la sediul Parlamentului European din Bruxelles, gazduit de Sean Kelly (Irlanda), membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din cadrul Parlamentului European.

"Europa traverseaza in continuare o mare criza. Desi, in mod evident, trebuie sa ne concentram pe redobandirea stabilitatii si pe gasirea unei solutii, trebuie sa ne axam si pe viitoarea crestere, reinnoire si competitivitate a Uniunii Europene. Comisia Europeana a desemnat inovatia drept una dintre platformele cheie ale Strategiei 2020 si, in opinia mea, acesta poate fi catalizatorul care va stimula cresterea durabila si ocuparea fortei de munca. Scaderea brusca inregistrata de sectoarele aflate pana acum pe primele locuri evidentiaza nevoia de diversificare a surselor alternative de prosperitate. Avem oportunitatea de a extinde baza viitoarei cresteri economice – energie verde, agricultura s™i alimentas›ie, stiinte ecologice, biotehnologie, sanatate – toate acestea vor fi importante si se vor baza pe inovatie. Trebuie sa ne asiguram ca realizam in Europa un ecosistem al inovatiilor care sa faciliteze inovatia pe parcursul intregului proces, de la formarea ideii la comercializare. Acest Barometru al inovatiei identifica in mod clar unele bariere, precum si modelul inovatiei, aflat in continua schimbare. Principala forta motrice pentru realizarea tuturor acestor obiective este colaborarea. As incuraja institutiile ca atunci cand discuta urmatorul buget multi-anual, sa protejeze cele 80 de miliarde euro alocate cercetarii si inovatiei in cadrul programului Orizont 2020", a declarat Sean Kelly cu ocazia prezentarii studiului.

Referitor la rezultatele obtinute, Hendrik Bourgeois, Vicepresedinte pentru Afaceri Europene in cadrul GE, a declarat: "€žGlobalizarea economiei a adus cu sine o schimbare a ordinii economice, oferind astfel Uniunii Europene o oportunitate, dar si o provocare. Daca Europa vrea sa se mentina in competitie si sa isi pastreze pozitia de importanta putere economica, trebuie sa fie mai inovatoare si sa se adapteze conditiilor de pe piata, aflate in schimbare. Suntem convinsi ca inovatia poate fi catalizatorul reinnoirii economice a Europei, dar acest lucru nu poate aparea in vid. Trebuie sa cream un mediu care promoveaza, stimuleaza si recompenseaza inovatia in cel mai larg sens al cuvantului, atat in sectorul public, cat si in cel privat. GE are convingerea clara ca economiile si companiile care investesc astazi in inovatie vor depasi dificultatile economice actuale si vor avea astfel toate premisele necesare cresterii."

Rezultatele studiului reconfirma faptul ca inovatia este perceputa drept principalul motor al viitoarei competitivitati a Uniunii Europene. Cu toate acestea, UE se confrunta cu dificultati serioase in ceea ce priveste comercializarea inovatiilor sale si stimularea cresterii si ocuparii fortei de munca.

Investitii in inovatie

Foarte probabil, impactul crizei economice si financiare a generat mari asteptari privind transformarea inovatiei in principalul motor care sa repuna Europa pe calea spre crestere economica durabila.

Conform Barometrului din 2012, numarul respondentilor care considera ca UE a fost mai eficienta in ceea ce priveste alocarea politicilor, resurselor si bugetului pentru sustinerea cercetarii si inovatiei a crescut cu  8% fata de 2010. 93% dintre respondenti – cu 7% mai mult decat in 2010 - considera ca investitiile in inovatie reprezinta una dintre cele mai bune modalitati de creare de noi locuri de munca in Europa, arata Barometrul GE privind inovas›ia. Mai mult, studiul releva ca sunt tot mai mari avantajele unei politici bine definite privind inovatia pentru industria energetica si cea medicala–  fiind inregistrata o crestere de 6% a suss›inerii respondens›ilor pentru industria medicala.

Majoritatea celor intervievas›i au declarat ca, dincolo de performanta economica, se asteapta ca politicile eficiente privind inovas›ia sa aduca avantaje concrete pentru numeroase aspecte ale vietii cetatenilor Uniunii Europene, ameliorand in general nivelul bunastarii acestora, mai ales in ceea ce priveste calitatea mediului, calitatea sanatatii, precum si calitatea si accesul la educatie.

64% dintre persoanele intervievate considera ca reducerea birocratiei pentru companiile care incearca sa acceseze fondurile europene pentru inovatie ar trebui sa devina o prioritate pe care sa se axeze politica UE privind inovatia in anii urmatori. Respondentii s-au aratat ingrijorati in privinta problemei finantarii, 92% considerand ca suplimentarea fondurilor pentru cercetare si inovatie in UE reprezinta un pas important catre sustinerea inovatiei.

Factorii implicati in domeniul inovatiei au ajuns la consensul general ca integrarea profunda a inovatiei in societatea europeana necesita o schimbare a mentalitatii europene. Respondentii percep cultura europeana ca fiind un element de descurajare a inovatiei, mentionand in mod repetat cultura si educatia atunci cand vorbesc despre problemele care trebuie abordate in vederea deblocarii potentialului de inovatie al Europei. In acest domeniu, respondentii asteapta un angajament clar al UE privind contributia sa la promovarea valorii inovatiei in randul studentilor din Uniunea Europeana.

In Europa exista anumite state, in special Germania, Suedia si Finlanda, care sunt percepute ca fiind mai eficiente comparativ cu celelalte in ceea ce prives™te crearea unui cadru care sa incurajeze inovatia. Aceasta evaluare pozitiva realizata de formatorii de opinie din Bruxelles se explica partial prin disponibilitatea si capacitatea de a introduce inovatiile pe piata, prin cresterea cheltuielilor alocate de stat si de companii pentru cercetare si dezvoltare si prin legaturile solide dintre mediile academice si industrie. Respondentii considera ca UE ar trebui sa urmeze aceste exemple pe care sa le promoveze in procesul decizional si politicile sale privind inovatia.

Inovatia a constituit o prioritate vitala in ultimul deceniu, sustinuta de numeroase strategii, programe de finantare si evaluari. GE are convingerea ferma ca inovatia va juca un rol important in strategia de crestere a Uniunii Europene.

Informatii generale


Activitatea de teren a celei de-a doua editii a Barometrului inovatiei s-a desfasurat in perioada noiembrie – decembrie 2011 si a fost realizata de catre StratergyOne, o firma independenta de cercetare si consultanta.

La fel ca la prima editie, obiectivul studiului a fost acela de a evalua viziunea formatorilor de opinie din Bruxelles cu privire la situatia actuala a politicilor europene privind inovatia in ceea ce priveste:

- resursele alocate si bugetul
- impactul si avantajele pentru economia UE
- impactul si avantajele pentru cetatenii Uniunii Europene
- obstacolele in calea inovatiei
- posibile imbunatatiri ale modului de sustinere a politicilor privind inovatia
- performanta statelor membre UE in domeniul inovatiei.
  391 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings