newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: „Cate vieti poti salva intr-o viata?” 


PDF Print
A | a
E-mail
de Redactia | Luni, 5 octombrie 2009, 11:54 webReleases | Sanatate

Asociatia Salveaza vieti | Foto: Asociatia Salveaza vieti
Asociatia non-profit Salveaza vieti a organizat, la Spazio Studio, evenimentul „Cate vieti poti salva intr-o viata?”, moment care a marcat lansarea oficiala a asociatiei.

Organizatorii au dorit sa faca publice obiectivele asociatiei si au pus accentul pe faptul ca doar implicarea activa poate schimba in bine viata suferinzilor din Romania.

Salvarea unui tanar de 18 ani bolnav de leucemie in stadiu terminal si aflat in lupta cu birocratia sistemului medical a constituit motivatia initiala a asocierii celor sapte membri fondatori (Carmen Uscatu, Oana Gheorghiu, Helen Necsulescu, Bianca Ivascu, Simona Turea, Liviu Lambrino si Ionela Nicolau) intr-o structura care sa sprijine activ oamenii aflati in suferinta.

Obiectivele asociatiei sunt:

    * ajutorarea punctuala a suferinzilor de boli grave prin consultanta directa si discutii cu institutiile de sanatate si administrative din tara si strainatate pentru ca mii de bolnavi sunt condamnati la moarte de sistemul sanitar romanesc;
    * schimbarea mentalitatii pacientului, care trebuie sa-si depaseasca complexele, umilinta si disperarea legate de boala, sa-si cunoasca si solicite drepturile;
    * modificarea mentalului colectiv prin incurajarea implicarii active si combaterea indiferentei celor din jur;
    * modificarea si transparentizarea legislatiei in domeniul medical.

Asociatia militeaza pentru:

    * empatie cu oamenii aflati in suferinta;
    * curaj de a schimba lucruri aparent insurmontabile;
    * onestitate si responsabilitate in vederea crearii unei adevarate legaturi intre pacient si sistemul medical.

Raed Arafat—subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii si Oana Pellea au onorat cu prezenta acest eveniment.

Asa cum a declarat domnul Raed Arafat in cadrul discursului sau „Este un pas important ceea ce faceti si este un pas extrem de necesar, nu pentru cateva cazuri, ci pentru a schimba un sistem. ”

Oana Pellea a subliniat de asemenea : „Nu stiu daca revolta ne impinge in lupta, nu stiu daca nesimtirea unui sistem ne impinge si ne zguduie, eu nu sunt in masura sa spun asta; ceea ce stiu este ca fiecare dintre noi trebuie sa faca ceva pentru ca sa se intample lucruri bune in tara asta; iar oamenii acestia au facut aceste lucruri si trebuie aplaudati si sprijiniti. Iar eu sunt langa ei.”

„Pentru noi fiecare om conteaza. Vrem sa determinam schimbarea, sa miscam lucruri, sa modificam mentalitati. Oferim pacientilor informatii, de altfel greu de accesat, cu privire la posibilitatea de a trata in tara sau in strainatate boala de care sufera. Incercam sa le insuflam oamenilor puterea si curajul de a merge mai departe in lupta cu boala, birocratia si,  uneori, indiferenta din sistemul medical romanesc. Incercam sa punem in practica legea pe care pacientii nu o cunosc si uneori sistemul medical nu o aplica. Nu acceptam verdictul „Nu mai e nimic de facut”, cerem intotdeauna o a doua si o a treia opinie medicala, avand deja confirmarea, in multe situatii, a existentei unor medici care fac imposibilul posibil” a declarat Carmen Uscatu, Presedinte Salveaza vieti.

Oana Gheorghiu, Vicepresedinte Salveaza vieti a declarat: „Vom fi un ONG preocupat de politicile publice de sanatate din Romania. Vom monitoriza activitatea autoritatilor din domeniul medical si vom face lobby pentru modificari legislative capabile sa aduca sistemul medical romanesc la nivel european. Ne dorim transparenta, respect si responsabilitate in tratarea bolnavilor. Militam pentru egalitatea de sanse si dreptul la viata al celor condamnati la moarte de sistem”.

Activitatea asociatiei este deja vizibila, influentand obtinerea fondurilor publice necesare tratamentului in strainatate a peste 15 pacienti in situatii disperate. Organizarea a 2 mitinguri a fost urmata de rezolvarea rapida a unor dosare care trenau de luni sau chiar ani.

Evenimentul de lansare „Cate vieti poti salva intr-o viata?” a prezentat cateva cazuri concrete ale unor oameni aflati in dificultate. Printre invitatii care au incercat sa raspunda intrebarii „Cate vieti poti salva intr-o viata?” s-au numarat persoane din mediul politic si de afaceri, reprezentanti ai ambasadelor, oameni obisnuiti, precum si membri ai organizatiilor non-guvernamentale. Cu totii sunt parte la efortul colectiv generator de schimbare, de iesire din apatia generalizata si de implicare concreta in ajutorarea punctuala a pacientilor disperati.

Salvarea unei vieti presupune participare si voluntariat, prin urmare sunt asteptati toti cei care doresc sa se implice.

Despre Salveaza  vieti

Asociatia Salveaza vieti  (www.salveazavieti.ro) este o organizatie non-guvernamentala ce incearca sa ofere solutii pentru pacientii cu probleme deosebite de sanatate. Salveaza vieti doreste sa devina un jucator important al societatii civile, schimband sisteme si mentalitati.


Simona Turea
Membru fondator

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  746 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings