newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: 30% dintre romani au caini. Afla ce obligatii au acestia!


PDF Print
A | a
E-mail
de dorinaradulescu | Vineri, 3 februarie 2017, 14:46 webReleases | Sanatate

cosmetica canina CherryVet | Foto: webPR.ro

Nu putine sunt persoanele care indragesc cainii si ar dori sa aiba unul in grija. Statisticile arata ca 30% dintre romani sunr proprietari de caini, insa doar 8,3% dintre acestia isi asuma responsabilitatea in totalitate.


Detinerea si ingrijirea unui caine implica investitii financiare lunare, dar si asumarea unei responsabilitati atat din punct de vedere moral, cat si legal. Pentru cei care nu stiu ce inseamna sa cresti si sa ingrijesti un caine cu adevarat, mai jos gasiti cateva informatii pentru a va forma o idee, in cazul in care doriti sa adoptati un catelus:


  • Hrana si ingrijirea. Un proprietar de caini cheltuie in medie 150 de lei pe luna doar pentru hrana, iar suma poate fi chiar mai mare daca vorbim despre rase canine pretentioase. In plus, cainele trebuie dus macar o data pe luna la un cabinet de cosmetica canina precum este CherryVet, unde sa poata fi tuns, spalat, curatat in ochi si in urechi de catre specialisti in ingrijirea animalelor. Si aceasta activitate mai adauga cateva sute de lei la bugetul initial, alocat pentru cresterea patrupedului. Proprietarul, odata ce adopta un caine, isi asuma toate aceste cheltuieli, cat si datoria de a-l ingriji corespunzator

  • Identificarea si inregistrarea in RECS cainilor trebuie facute in termen de 90 de zile de la fatare. Proprietarii de caini nu au voie sa-i scoata in spatii publice pana ce aceasta responsabilitate legala nu a fost indeplinita iar ei figureaza in Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan. Cei care achizitioneaza caini din pet shop-uri, au la dispozitie 7 zile pentru a anunta veterinarul ca sunt noii proprietari. Tot acestia sunt cei care trebuie sa suporte costurile pentru identificarea si inregistrarea in RECS, cat si pentru consultatia medicului veterinar.

  •  Vaccinarea si deparazitarea. Vizitele la veterinar, desi costisitoare, sunt obligatorii. Stapanii au datoria de a-si duce cainii la veterinar pentru deparazitari externe sau interne. Cat despre vaccinare, aceasta este de-a dreptul imperativa! De regula, vaccinarile se fac in primele 5-6 saptamani de viata ale catelusului, pentru a preveni contractarea de boli, precum hepatita infectioasa, distemperul sau parvoviroza. Daca tot i-au luat in grija, proprietarii au datoria morala de a se asigura ca patrupezii lor vor avea parte de o crestere sanatoasa si armonioasa.
  • Sterilizarea. Legea spune ca persoanele care au caini de rasa comuna sunt obligate sa ii sterilizeze, exceptie facand numai cainii utilitari, folositi de politie si jandarmerie sau de persoanele cu dizabilitati. Proprietarii care refuza sa se supuna legii pot fi amendati cu sume de pana la 10.000 lei. Sanctiunea se aplica si in cazul celor care neglijeaza igiena publica si care nu fac curat in urma animalelor

  • Calatoria impreuna cu patrupedul se desfasoara, de asemenea, intr-un cadru legal. Proprietarii care vor sa plece in strainatate impreuna cu cainele, sunt nevoiti sa detina un carnet de sanatate al animalului si sa solicite medicului veterinar sa le elibereze un pasaport pentru caine.

  • Actele de violenta impotriva cainilor pot fi pedepsite prin lege. Spre exemplu, abandonarea sau uciderea patrupezilor reprezinta infractiuni majore si sunt pedepsite cu inchisoarea. Legea spune ca doar medicul veterinar poate pune capat vietii unui caine si acest lucru este posibil doar prin eutanasiere. Daca se descopera ca o persoana neautorizata a fost implicata in uciderea unui caine, aceasta risca de la 6 luni la 3 ani de inchisoare, sau amenzi usturatoare, intre 1000 si 10.000 lei. Stapanii care sunt violenti fata de cainii lor vor ramane fara animal de companie, in vreme ce abandonul poate fi pedepsit cu 2-5 ani de inchisoare.

 

In mare parte, acestea sunt datoriile morale si responsabilitatile legale pe care un om si le asuma in momentul in care decide sa adopte un caine. Acum ca sunteti pe deplin informati in acest aspect, speram ca animalele care va vor intra in grija sa aiba parte de o dezvoltare sanatoasa si armonioasa. 

  73 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings