newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Intrebari-cheie referitoare la terapia de cuplu


PDF Print
A | a
E-mail
de Daniela-Popa | Marţi, 20 septembrie 2016, 11:27 webReleases | Sanatate

terapie de cuplu | Foto: webPR.ro
Multe persoane care intampina dificultati in relatie sunt un pic reticenti in a incerca terapia de cuplu. Cel mai bun antidot impotriva acestei temeri este informatia, asa ca psihologii sfatuiesc cuplurile sa afle raspunsul la 4 intrebari esentiale.


1.Care este scopul terapiei de cuplu si de ce este folositoare?

Terapia de cuplu poate avea multe teluri si tehnici diferite. Cuplurile vin la terapie pentru se simt nefericiti, de obicei dupa ce au esuat in a-si rezolva conflictele. Ori s-au departat unul de altul emotional din cauza diferentelor dintre ei, ori au ajuns intr-un punct unde se cearta permanent peste masura. In ambele cazuri rolul terapeutului este sa asiste cuplul in trecerea de la conflict la impacare. Pentru asta e nevoie de:

  • ghidarea cuplului intr-un proces de rezolvare a problemelor intr-un mod castigator pentru ambii parteneri;

  • invatarea cuplului a unor tehnici pe care sa le aplice ei insisi cand apar conflictele;

  • sa caute originea problemelor lor in trecut, poate chiar pana in copilarie pentru a preveni reactiile emotionale excesive.

O terapie de cuplu are 4 mari obiective: colaborare (fara certuri), afectiune (inclusiv apropiere sexuala), relatie de lunga durata si plina de iubire.

  1. Care este rolul terapeutului in succesul terapiei de cuplu?

Un terapeut eficient ghideaza cuplul in asa fel incat sa rezolve problemele intr-un mod constructiv. De exemplu, daca in timp ce vorbeste un partener el incepe sa ridice tonul intr-un mod critic  sau incontrolabil, terapeutul intervine pentru a aduce dialogul pe o cale colaborativa.

Terapeutii eficienti invata partenerii sa isi stapaneasca furia atunci cand apare, tactici prin care sa se asculte unul pe celalalt, modalitati de comunicare prin care pot rezolva problemele dintre ei. Cel mai bun sfat pe care il da un terapeut este ca partenerii sa vorbeasca unul cu celalalt si ii incurajeaza spre asta.

  1. Este nevoie de ambii parteneri sa vina la terapie?

Implicarea ambilor parteneri este preferabila, dar nu esentiala. Uneori este bine ca unul dintre parteneri sa fie prezenti decat niciunul...dar asta cateodata. Ideal ar fi sa fie amandoi prezenti.

Persoana care vine la terapie poate sa reuseasca sa isi schimbe obiceiurile dar poate acumula frustrari ca nu se intampla la fel in cazul partenerului si atunci relatia se poate sfarsi.

  1. Cum stim daca terapeutul este cel potrivit pentru noi?

In general, e de ajuns o singura sedinta pentru a vedea asta. Trebuie sa vedeti daca va simtiti intelesi de terapeut, daca simtiti vreun fel de conexiune cu acesta. Partenerii trebuie sa discute intre ei sa afle ce cred fiecare despre el. Este important ca niciunul dintre parteneri sa nu simta ca terapeutul ar putea fi lua partea unuia dintre ei si ca raspunde oricaror intrebari le-ati avea.

Este important sa puteti avea incredere in terapeutul pe care il alegeti.

Daca doriti sa apelati la un psiholog in Bucuresti, atunci puteti intra pe camelia-dracsineanu.ro pentru a vedea serviciile psihologice pe care le ofera, de la terapie individuala la terapie de cuplu si familie, de la consiliere parinti la terapie copii si adolescenti.
  60 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by