newsletter rss
HotNews.ro

Legea antifumat se schimba iar!


PDF Print
A | a
E-mail
de vipercig | Joi, 9 iunie 2016, 13:17 webReleases | Sanatate

ls | Foto: webPR.ro

Legea antifumat a impartit in luna martie Romania in doua tabere, cu perdanti care si acum se plang de cat le prost le merg afacerile – fumatori si nefumatori, apoi proprietari de localuri si companii de tutun.


Ultimele doua tabere au facut calcule, iar in ultimele 3 luni de la intrarea in vigoare a controversatei legi antifumat, au insumat pierderi de peste 1,5 milioane de euro. Si cum in Romania o lege este facuta ca sa fie modificata dupa bunul plac al senatorilor, nici legea antifumat nu face exceptie. De aceasta data, parlamentarii au decis ca "fumatul va fi permis din nou in spatiile inchise, insa numai in cazul in care acestea sunt special amenajate, bine ventilate, complet izolate si inscriptionate pentru a servi fumatului", lucru care ii va bucura nespus pe fumatori si patronii de localuri. 


Conform ultimelor modificari, legea antifumat stipuleaza ca "spatiu inchis inseamna orice spatiu accesibil publicului, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are acoperis, plafon sau tavan si care este incadrat de pereti de jur imprejur". In varianta anterioara a Legii 15/2016 de modificare și completare a Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, era considerat spatiu inchis "orice spatiu cu acoperis si cel putin doi pereti". 


Astfel, noile amendamente permit fumatul in spatii separate, complet izolate si inscriptionate cu "Fumatul permis", ca si in cazul teraselor exterioare amenajate in acest scop. Exceptie de la legea antifumat fac doar penitenciarele de maxima siguranta si spatiile special amenajate pentru pacientii din spitalele de psihiatrie, mai ales ca fumatul face parte din cura terapeutica. 


Insa daca esti vaper, legea antifumat stipuleaza ca este interzisa tigara electronica doar in mijloacele de transport in comun si in preajma locurilor de joaca pentru copii. Tigara electronica a fost proiectata in 2003 de un cercetator chinez  Hon Lik, drept o alternativa moderna de renuntare la viciu, iar curand a inceput sa fie promovata in intreaga lume. 


De la inceputul anului, prima tara din Europa care a introdus tigara electronica in terapiile anti-tutun este Marea Britanie care sustine efortul celor din Regat de a renunta facil la viciu. Le-a compensat prin intermediul medicilor de familie, o miscare istorica ce marcheaza inceputul erei in care tigara electronica este luata tot mai in serios in tratamentul de renuntare la fumat. 


Prin aspectul unic, modern si foarte ergonom, o tigara electronica creaza o experienta a satisfacerii viciului unica, un gust rafinat, intr-un design elegant si inovator, care se potriveste oricarui buzunar sau tinute.


Insa in cazul unei tigari electronice nu doar aspectul este important, cat mai ales eficienta sa. Daca o tigara cu tutun are in jur de 400 de substante nocive, dintre care 3 cauzatoare de cancer (gudron, acroleina, formaldehida), o tigara electronica functioneaza cu lichide realizate din doar 3 ingrediente, folosite de zeci de ani in industria alimentara si cosmetica – arome, nicotina, propilen glycol/glicerina vegetala. In plus, lichidele pentru tigara electronica contin cantitati bine dozate de nicotina si diferite concentratii pentru ca tu sa renunti mult mai eficient la viciu – de la 24 la 0.


Medicii francezi emit o ipoteza care atesta si mai mult eficienta tigarii electronice, comparativ cu alternativele de pe piata: „plasturii cu nicotina au o eficienta de doar 7 pana la 9%, pe cand tigara electronica are una de la 60 la 80%, pentru că nicotina este livrata in cantitati bine proportionate care scad, cu timpul, nevoia de a fuma”.


Alaturi de medicii francezi, un alt medic cardiolog de renume de la Universitatea din Catania si director la Institutul de Medicina Interna si Cardiologie, Dr. Konstantinos Farsalinos, vine si emite o ipoteza soc: Tigara electronica nu face rau inimii si tensiunii arteriale! Rezultatele studiului realizat pe 20 de participanti in 52 de saptamani au revelat urmatoarele:

  • se reduc cu 80% limitele gudronulului, a acroleinei, a monoxidului de carbon 
  • in cazul persoanelor cu probleme de tensiune, aceasta scade cu 50% 
  • ritmul respirator revine la normal chiar din prima saptamana
  • circulatia sanguina se imbunatateste
  • nevoia de nicotina dispare
  • esti mai energic.


Si sa nu mai punem la socoteala economiile pe care le poti face prin achizitionarea unei tigari electronice. Investitia initiala este undeva la maximum in 200 de lei, insa consumabilele si accesoriile te vor costa, lunar, in jur de 100 de lei, in functie de cantitatea de nicotina de care ai nevoie. 


  2215 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings