newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Cat de mult ii ajuta tigara electronica pe fumatori


PDF Print
A | a
E-mail
de vipercig | Joi, 21 aprilie 2016, 16:51 webReleases | Sanatate

tigara electronica Vipercig | Foto: webPR.ro
In fiecare an, sute de mii de oameni din intreaga lume mor si milioane dintre acestia se imbolnavesc din cauza fumatului. Din pacate, programele de reducere a efectelor negative ale acestui viciu, conduse de guverne sau organizatii de sanatate, dau randament intr-un procent foarte mic. Cu siguranta, se poate face mult mai mult pentru a convinge oamenii sa renunte la tigari, insa, pana acum singurul produs care si-a dovedit eficienta este tigara electronica.

Dupa ce Public Health England, o agentie guvernamentala din Marea Britanie, a condus un studiu in urma caruia s-a demonstrat ca tigara electronica este cu 95% mai putin daunatoare decat tigara cu tutun, foarte multi experti in sanatate au inceput sa o recomande ca alternativa fumatorilor care incearca sa se lase de acest prost obicei. Jed E. Rose, un profesor de psihiatrie si stiinte comportamentale, dar si director al Centrului Duke pentru renuntarea la fumat de la Universitatea Duke, SUA, se afla printre sustinatorii acestui dispozitiv antifumat: „In evaluarea impactului potential pe care tigara electronica il are asupra sanatatii publice, trebuie sa luam in considerare numarul foarte mare de decese si de boli cauzate de tigarile cu tutun in intreaga lume. In acest context, noile abordari anti-fumat, printre care se regaseste si tigara electronica, ar trebui incurajate cat mai mult. Informatiile pe care le avem acum demonstreaza ca tigarile electronice pot ajuta oamenii sa renunte la fumat in conditii de siguranta”, a declarat Jed E. Rose.

Cel mai mare procent de boli pulmonare, cardiovasculare sau cancere sunt cauzate de procesul de ardere a tigarii traditionale, in urma caruia se elibereaza peste 700 de substante toxice, dintre care 69 sunt cancerigene. De aceea, tigara electronica este considerata cea mai buna alternativa pentru fumatori pentru ca le livreaza nicotina, adica substanta de care acestia sunt dependenti si care le ofera senzatia de relaxare, intr-o maniera care nu implica ardere. Ea transporta nicotina in organismul vaperului cu ajutorul unui lichid, care, odata incalzit de o baterie, se transforma in vapori, pe care utilizatorul ii inhaleaza.

Alti reputati cercetatori si organizatii de sanatate, printre care Centrul pentru Studii legate de Tutun și Alcool din Marea Britanie si Institutul de Medicina Sociala si Preventiva din cadrul Universitatii din Geneva, promoveaza tigara electronica drept cel mai utile produs pentru reducerea dramatica sau chiar eliminarea consumului de tutun. Acest lucru este posibil datorita elichidului, care contine doze diferita de nicotina, ce pot fi reduse treptat pana la zero, moment in care utilizatorul scapa de dependenta biologica si ramane doar cu cea gestuala si sociala. Din acest punct, fara posibilitatea de a intra in sevraj, este mult mai usor pentru el sa renunte definitiv la acest viciu daunator. Chiar daca nu se lasa de tot, utilizatorul isi imbunatateste considerabil sanatatea, deoarece lichidul pe care il inhaleaza sub forma de vapori este realizat din propilen glicol sau glicerina vegetala, arome alimentare si nicotina. Aceste substante sunt folosite de cel putin 50 de ani in industria farmaceutica, cosmetica si alimentara, fara efecte negative asupra organismului consumatorilor. 

Guvernul britanic este primul din lume care s-a convins ca tigara electronica este singura modalitate eficienta de contracare a efectelor negative cauzate de fumat, asa ca, de la 1 ianuarie 2016, ea se elibereaza pe reteta compensata de stat oricarui fumator care doreste sa se lase sau sa-si imbunatateasca starea de sanatate. 

Cu tigara electronica nu exista fumat pasiv. Avand in vedere ca vaporii eliberati din expiratia vaperului se disipeaza in cateva secunde, ei sunt total inofensivi persoanelor din proximitate. De aceea, tigara electronica poate fi folosita fara probleme in orice fel de incapere, in Romania fiind interzisa de noua lege antifumat, care a intrat in vigoare de la 16 martie 2016, doar in locurile de joaca pentru copii si in mijloacele de transport in comun.

Organizatia Mondiala a Sanatatii preconizeaza ca peste un miliard de oameni vor muri in acest secol din cauza fumatului. Numerosi specialisti in sanatate din intreaga lume, printre care oncologi, cardiologi, pneumologi si experti in dependenta considera ca abordarile clasice antifumat esueaza lamentabil asa ca este nevoie de includerea tigarii electronice in politicile de reducere a consecintelor dezastruoase ale fumatului.

  110 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings