newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Cercetatorii atesta: Tigara electronica, mai sigura decat fumatul


PDF Print
A | a
E-mail
de tigaraelectronicanr1 | Vineri, 8 aprilie 2016, 12:18 webReleases | Sanatate

renuntare la fumat tigara electronica | Foto: webPR.ro
Un studiu realizat de Universitatea din California (UC) San Diego, in Statele Unite ale Americii, a concluzionat ca vaporii scosi de o tigara electronica deteriorau celulele pulmonare. Principalul cercetator implicat in acest studiu a incercat sa sugereze ca vapatul este la fel de rau ca si fumatul. Aproape instantaneu, protestul comunitatii de vaperi i-a fortat pe cercetatori sa dea inapoi si sa recunoasca ca studiul a fost profund viciat. Celulele testate au fost alterate, iar vaporii care s-au utilizat in cadrul experimentului nu erau similari cu cei pe care ii inhaleaza o persoana care utilizeaza o tigara electronica.


Din pacate, concluzia eronata a studiului a fost preluata de foarte multe publicatii, carora le place sa raporteze povesti negative legate de tigari electronice. Desi studiul a fost demascat ulterior, nimeni nu a mai preluat aceasta informatie, deoarece nu continea nimic senzational, iar reputatia tigarilor electronice a avut de suferit in fata publicului larg. 


O mare parte a comunitatii stiintifice din San Diego a considerat ca studiul respectiv a fost un dezastru total si multi s-au dezis de el. Ulterior, cercetatorii au declarat ca vapatul este mai sigur decat fumatul cu cel putin 80%.  Acest procent nu este departe de rezultatele celui mai cuprinzator studiu despre tigara electronica, realizat in Marea Britanie, care a demonstrat ca vapatul este cu 95% mai sigur decat fumatul. 

Dr. Laura Crotty Alexander este un specialist in boli pulmonare la UC San Diego. Ea a luat parte la studiul original, ale carui concluzii au fost raportat in mod gresit. Ea a declarat ca fumul de tigara contine mai multe substante chimice toxice si periculoase, substante care nu se regasesc in vaporii produsi de tigara electronica. Prin urmare, acest dispozitiv inventat in 2003 de catre un farmacist chinez poate livra nicotina fara cele mai multe dintre efectele nocive ale tigarii cu tutun. Mai mult, Ross Corriden, cercetator la Facultatea de Farmacie din cadrul US San Diego, admite ca, avand in vedere rezultatele stiintifice actuale, este greu sa mai afirmi in ziua de astazi ca vapatul este la fel de daunator sau poate chiar mai periculos ca fumatul. 

Studiile eronate din punct de vedere stiintific vor continua pentru un timp, deoarece Big Pharma se simte amenintata de popularitatea in crestere a tigarilor electronice. Tot mai multi oameni incep sa descopere adevarul despre aceste dispozitive antifumat. In Marea Britanie, vapatul este acum modalitatea preferata de fumatorii care incearca sa renunte la acest obicei. De aceea, companiile farmaceutice vor fabrica in continuare studii false sau se vor folosi de concluziile celor eronate pentru a imprastia minciuni despre tigara electronica in mass media. Cu timpul, le va fi foarte greu sa ascunda adevarul, deoarece oamenii nu sunt orbi. Succesul tigarii electronice are la baza povestile reale ale fumatorilor care au experimentat pe pielea lor efectele benefice ale acestui dispozitiv. Acesti oameni sunt dovada pura ca vapatul este mult mai sanatos decat fumatul si reprezinta cea mai eficienta cale de a renunta la acest viciu nociv.

  152 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings