Un consum moderat de bere poate îmbunÄtÄÈi digestia
Medicii specialiÈti atrag atenÈia asupra faptului cÄ buna funcÈionare a sistemului digestiv are efecte directe asupra a trei factori vitali pentru organism: greutatea corporalÄ, imunitatea Èi reglarea metabolismului, de aceea este foarte important sÄ Ã®i menÈinem sÄnÄtatea Èi buna funcÈionare. Alimentele pe care le consumÄm joacÄ un rol cheie într-o digestie sÄnÄtoasÄ. SpecialiÈtii includ în categoria alimentelor benefice pentru sÄnÄtatea sistemului digestiv Èi lichidele bogate în fibre, precum berea, consumatÄ Ã®n cantitÄÈi moderate.
âUn pahar de bere consumat dupÄ o masÄ mai copioasÄ sau dupÄ mâncÄruri mai grase, poate acÈiona benefic asupra întregului organism având un rol în îmbunÄtÄÈirea digestiei. Un consum moderat al acestei bÄuturi-aliment ar putea aduce beneficii organismului, contribuind la asigurarea unui tranzit intestinal corespunzÄtor. Concret, fibrele pot stimula secreÈia de acid gastric, pancreatite, enzime, gastrinÄ Èi colecistochininÄ, substanÈe nutritive necesare pentru stimularea tranzitului intestinal corespunzÄtorâ, a declarat Dr. Corina Zugravu, PreÈedintele Centrului de Studii despre Bere, SÄnÄtate Èi NutriÈie.
SpecialiÈtii atrag atenÈia cÄ secretul pentru obÈinerea unor efecte benefice organismului constÄ Ã®n moderaÈie, nutriÅ£ioniÅtii recomandând un consum de 330 ml în cazul femeilor Èi 660 ml în cazul bÄrbaÈilor.
Turmericul poate menÈine sÄnÄtatea sistemului digestiv
Turmericul (un condiment extras din rÄdÄcina plantei de Curcuma longa), este un remediu natural care poate sprijini hrÄnirea bacteriilor prietenoase ale sistemului digestiv. Condimentul conÈine anumite substanÅ£e active numite curcuminoide cu efecte antioxidante, antiinflamatorii Åi anticancerigene. NutriÈioniÈtii recomandÄ consumarea turmericului (o linguriÈÄ) diluat într-un pahar cu apÄ cÄlduÈÄ.
Piperul contribuie la o digestie corespunzÄtoare
SpecialiÅtii în nutriÅ£ie recomandÄ ca piperul negru proaspÄt mÄcinat sÄ fie folosit la preparea mâncÄrii. Studiile internaÈionale fÄcute pe aceastÄ mirodenie aratÄ cÄ piperul negru poate îmbunÄtÄÈi digestia Èi stimuleazÄ imunitatea. Principala sa substanÈÄ activÄ, piperina, poate îmbunÄtÄÈi digestia, poate ajuta la reducea nivelului de grÄsimi în sânge Èi are proprietÄÈi antioxidante. Piperul creÈte nivelul secreÈiei de acid din stomac, ajutând astfel sistemul digestiv al organismului. Crampele Èi balonarea sunt doar douÄ dintre simptomele unei funcÈionÄri defectuoase a sistemului digestiv pe care piperul le combate.
Centrul de Studii despre Bere, SÄnÄtate Åi NutriÅ£ie
Centrul de Studii despre Bere, SÄnÄtate Åi NutriÅ£ie este o entitate cu caracter ÅtiinÅ£ific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina â Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF âDr. Carol Davilaâ, cÄreia îi revine Åi calitatea de PreÅedinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, SÄnÄtate Èi NutriÅ£ie, dr. Alin Popescu, medic primar în medicinÄ sportivÄ Åi consultant în probleme de nutriÅ£ie, deÅ£inând calitatea de Secretar general, Åi dr. Mihaela Begea, doctor în ÅtiinÅ£e inginereÅti.
ÃnfiinÅ£at în luna decembrie a anului 2011 Åi lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, SÄnÄtate Åi NutriÅ£ie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii ÅtiinÅ£ifice Åi diseminarea informaÅ£iilor în domeniu în rândul comunitÄÈii medicale Åi a publicului larg.
Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetÄrii de la noi din ÈarÄ, Centrul finanÈeazÄ anual studii de cercetare în domeniu, sub forma de burse acordate studenÅ£ilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstÄ. Toate detaliile privind structura Åi componenÅ£a Centrului de Studii despre Bere, SÄnÄtate Åi NutriÅ£ie pot fi gÄsite la adresa: www.beresanatatenutritie.ro.