newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Romania pierde 15% din PIB din cauza conditiilor precare de sanatate


PDF Print
A | a
E-mail
de Redactia | Luni, 19 martie 2012, 12:12 webReleases | Sanatate

Lucian Albu | Foto: webPR.ro
Comparativ cu situatia in care starea de sanatate a populatiei s-ar situa la un nivel ideal, Romania pierde, in acest moment, in jur de 18,6 miliarde de euro - adica 15% din PIB-ul din 2010, in urma conditiilor precare de sanatate. De asemenea, daca starea sanatatii romanilor ar ajunge la nivelul mediu din Uniunea Europeana, Romania ar avea un surplus economic de 6,7 miliarde de euro - adica 6% din PIB-ul din 2010. Crescand cheltuielile cu sanatatea cu 5 procente din PIB in urmatorii 10 ani, starea sanatatii populatiei din Romania ar putea atinge media UE.

Acestea sunt cateva dintre concluziile studiului "Industria farmaceutica din Romania: principalele tendinte si impactul asupra societatii si economiei", lansat de Institutul de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane, cu sprijinul filialei din Romania a Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) - Local American Working Group.

Studiul ofera o cercetare amanuntita a pietei farma din Romania, a modului in care ea influenteaza economia tarii si nivelul de trai al populatiei, precum si o comparatie cu modul in care aceasta industrie este structurata in alte tari. De asemenea, studiul analizeaza efectele produse de noile taxe impuse asupra industriei farma - si, implicit, efectele indirecte pe care acestea le au asupra societatii si economiei romanesti.

In cadrul studiului, este mentionat si faptul ca Guvernul Romaniei inregistreaza incasari de peste 20% din totalul valorii pietei de medicamente pe baza de prescriptie, aproximativ 1,7 miliarde lei (2010), din impozite si taxe achitate de catre industria farmaceutica la bugetul central si la cele locale. Daca tinem seama si de noua taxa clawback introdusa in 2011, totalul impozitelor si taxelor platite de catre aceasta industrie va depasi 30% din totalul pietei medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala.

"Industria farma din Romania a ajuns, in acest moment, la un nivel general de taxare similar cu cel din industria jocurilor de noroc. Acest lucru are repercursiuni directe asupra societatii si a economiei romanesti, putand determina iesirea de pe piata a unor jucatori importanti, cu consecinte nefaste atat pe plan economic, cat si social. Pe de alta parte, daca ne uitam la productivitatea muncii, pierdem foarte mult si prin faptul ca starea de sanatate a romanilor este considerabil mai proasta decat in alte tari, lucru ce se traduce prin pierderi economice concrete. Studiul demonstreaza inca o data ca sistemul de sanatate din Romania este profund subfinantat", spune Lucian Albu, Directorul Institutului de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane, si unul dintre autorii studiului.

Tot in cadrul studiului se mai demonstreaza si ca producatorii de medicamente sunt printre cei mai mari contribuabili la veniturile guvernamentale din impozite si taxe. Taxele aplicate produselor farmaceutice - care includ, in principal, taxa pe valoarea adaugata, impozite si taxe pentru importuri si accize - reprezinta 1,14% din totalul taxelor pe produse colectate la nivelul economiei. Astfel, industria farmaceutica este al 23-lea cel mai mare contribuabil la veniturile guvernamentale din taxe, dintr-un total de 103 sectoare economice.

Studiul include si o analiza a indicatorului Disability-Adjusted Life Year (DALY) pentru Romania, dezvoltat de Organizatia Mondiala a Sanatatii - unitate de masura pentru numarul de ani de viata sanatosi pierduti din cauza sanatatii precare sau a dizabilitatilor - precum si a impactului pe care acesta il are asupra potentialului de crestere economica pe termen mediu si lung.

Ca si consecinta a bolilor, Romania pierde in medie aproape 16 mii de ani de viata activa la 100 mii persoane intr-un ciclu de viata (anii de viata ajustati in functie de incapacitate - DALY), clasandu-se printre tarile cu cea mai mare povara a bolilor, in Europa Centrala si de Est.

"LAWG a militat dintotdeauna pentru solutii de ridicare a nivelului general de sanatate a romanilor, inclusiv prin introducerea de medicamente si tratamente inovative, despre care s-a demonstrat ca cresc durata de viata, dar si prin investitiile facute in cercetare si dezvoltare in acest sector. De aici si implicarea in sustinerea acestui studiu, care face putina lumina in domeniul farmaceutic si care, speram noi, nu va ramane fara rezultat", a spus Steve Warner - Presedinte LAWG Romania si General Manager MSD Romania.

Academia Romana - Institutul de Prognoza Economica

Institutul de Prognoza Economica face parte din Institutul National de Cercetari Economice, din cadrul Academiei Romane. Potentialul de cercetare al Institutului este sustinut de activitatea a 27 cercetatori, dintre care 9 au titlul de doctori in stiinte economice si matematice si 9 sunt doctoranzi. Scopul fundamental al Institutului este de a deveni o interfata competitiva si de incredere intre Romania si restul Europei si un nod de retea potential atractiv, in cadrul unui viitor sistem european de cercetare macroeconomica, de formulare si analiza de politici economice. Pentru atingerea acestui obiectiv, ca o prioritate a consolidarii pozitiei si a strategiei de dezvoltare viitoare, Institutul are in vedere stabilirea si imbunatatirea continua a legaturilor stiintifice cu institutii partenere, de varf, europene si regionale.

Academia Romana este cel mai inalt for stiintific si cultural al Romaniei, care reuneste personalitati marcante din tara si din strainatate din toate domeniile stiintei, artei si literaturii. In prezent, Academia Romana indeplineste trei roluri majore: este for de consacrare, este un pilon important al cercetarii din Romania si este un participant activ in viata societatii.

Local American Working Group

Asociatia Local American Working Group (LAWG) a fost infiintata in 2010 de catre companiile farmaceutice americane prezente in Romania, lidere in cercetare si biotehnologie, ce isi dedica activitatea descoperirii de noi medicamente, inovative, care reusesc sa ofere pacientilor o viata mai lunga, mai sanatoasa si mai productiva.

Caracterul distinctiv al LAWG provine din afilierea cu entitatea Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA), asociatie ce joaca un rol decisiv in promovarea inovarii medicale. Membrii PhRMA au investit aproximativ 49,4 miliarde de dolari in 2010 in dezvoltarea si promovarea de noi medicamente. Suma investita in Romania de catre acestia se ridica la aproximativ 100 milioane de euro, utilizati pentru cercetare in domeniul biofarmaceutic.

 Citeste mai multe despre     |   |   |   | 
  986 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Calcule (Luni, 19 martie 2012, 13:46)

    Chelaru [anonim]

    Chestie profunda: "Crescand cheltuielile cu sanatatea cu 5 procente din PIB in urmatorii 10 ani, starea sanatatii populatiei din Romania ar putea atinge media UE." Ciuprecuta intr-un picior ghici ciuperca cei? Daca acum alocam 4% din PIB iar media UE este de 9% - oare cit ar trebui sa alocam in plus pentru a ajunge la acelasi nivel? Ei bine 5. Felicitari pentru demersul stiintific. Pe de alta parte cum crede autorul ca daca am aloca acelasi procent din PIB ca in UE am obtine aceiasi stare de sanatate (PIB-ul este de 4-5 ori mai mic iar la starea de sanatate contribuie o multitudine de factori)?! Ar fi incomparabil cu mizeria de acum insa am fi inca la o distanta astronomica de a fi la nivel comparabil.
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by