Aproximativ 100.000 de cai sunt transportati anual mii de kilometri, zile in tir, fara odihna, hrana sau apa, in artita verii sau in frigul iernii. Epuizare, rani, durere ti stres sunt principalele rezultate ale acestor calatorii, considerate cel mai grav abuz comis asupra cailor din Europa. Aceste calatorii sunt nu numai practici inumane, ci ti total inutile. Analizele organizatiei au demonstrat ca exista situatii in care caii transportati trec pe langa 180 de abatoare certificate inainte sa ajunga la destinatie. Consideram acest lucru anormal. In loc sa fie suputi la zile inutile de suferinta, caii ar trebui sacrificati cat mai aproape posibil de punctul de origine, iar carcasele lor, transportate ulterior.
Organizatia face un apel la opinia publica din tara, rugandu-i pe romani sa le scrie europarlamentarilor care ii reprezinta pentru a le cere acestora sa semneze Declaratia 54/2009 pana la termenul-limita. Modelul scrisorii ce poate fi adresata europarlamentarilor romani, precum ti situatia semnaturilor reprezentantilor Romaniei la Parlamentul European pana in momentul de fata pot fi gasite la: http://www.worldhorsewelfare.ro/Transport-s14-ro.htm
Despre World Horse Welfare:
World Horse Welfare este una dintre cele mai importante organizatii caritabile ecvine din lume. Valorile sale se bazeaza pe compasiune si o abordare pragmatica, dedicata bunastarii cailor.
- Prin cei 150 de angajati, organizatia lucreaza atat in Marea Britanie, cat si la nivel international, investind anual 7.5 milioane de lire sterline pentru ajutorarea cailor de toate felurile (cai de sport / agrement, cai utilitari).
- Organizatia caritabila a fost fondata in 1927 de catre Ada Cole, cu scopul de a pune capat exportului de cai britanici pentru sacrificare. Initial a fost cunoscuta sub denumirea de Liga Internationala Impotriva Exportului Cailor pentru Abatorizare, nume care a fost la scurt timp schimbat in Liga Internationala pentru Protectia Cailor (ILPH). La 1 mai 2008, organizatia caritabila a facut publica noua sa agenda de activitati, in cadrul careia s-a integrat si noua denumire de World Horse Welfare.
Activitati:
- Marea Britanie: Echipa departamentului pentru bunastarea cailor din Marea Britanie, al carui birou principal se afla in Norfolk, primeste anual peste 33.000 de apeluri telefonice. Dintre acestea, in jur de 1.700 de cazuri individuale sunt investigate anual la nivel national, de catre cei 16 Ofiteri de teren ai organizatiei. World Horse Welfare dispune de patru centre de Recuperare si Reabilitare: Hall Farm, in Norfolk (deschis in 1987), Belwade Farm, in Aberdeenshire (1990), Penny Farm, in Lancashire (2001) si Glenda Spooner Farm, in Somerset (2006). Aceste centre salveaza, reabiliteaza si gasesc noi stapani pentru peste 250 de cai pe an. In prezent, peste 1.700 de cai sunt imprumutati spre ingrijire unor noi stapani.
- International: Proiectele de Pregatire Internationala ale World Horse Welfare transforma vietile cailor si proprietarilor acestora in mai multe tari, prin interventii veterinare, precum si prin cursuri de selarit, potcovit, nutritie si abilitati in afaceri. Au fost dezvoltate proiecte in Africa de Sud, Lesotho, Senegal, Gambia, Mexic, Guatemala, Nicaragua..
- Europa: Organizatia lupta pentru interzicerea transportului cailor pe distante lungi pentru abatorizare si este implicata in proiecte de cercetare legate de bunastarea cailor, cu scopul de stabili cauza problemelor si de a gasi solutiile optime pentru impiedicarea abuzului asupra acestor animale.
- Romania: Incepand cu 2006, in fiecare an – de doua ori pe an, se organizeaza seminare veterinare pentru studenti si practicieni, seminare care au loc la Facultatile de Medicina Veterinara din Bucuresti, Cluj si Iasi.
- Putine organizatii similare fac pentru cai ceea ce face World Horse Welfare: in fiecare an, mii de cai se bucura de o viata mai buna, cu ajutorul nostru.