newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: PNUD si MDRT au lansat proiectul "Imbunatatirea Eficientei Energetice in Gospodarii si Comunitati cu Venituri Reduse din Romania"


PDF Print
A | a
E-mail
de Raluca Dinu | Joi, 20 octombrie 2011, 16:36 webReleases | Politic/Administratie

Yesim Oruc si Elena Udrea | Foto: webPR.ro
In data de 20 octombrie 2011, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDTR) au lansat proiectul "Imbunatatirea Eficientei Energetice in Gospodarii si Comunitati cu Venituri Reduse din Romania", in cadrul unei conferinte organizate la sediul MDRT.

Acest proiect, derulat pe o perioada de patru ani (2011-2015), va fi implementat de MDRT si va actiona pentru eliminarea barierelor in implementarea masurilor de eficienta energetica in cadrul gospodariilor si comunitatilor cu venituri reduse din Romania, reducand astfel saracia de combustibil (fuel poverty). Proiectul se va adresa in mod special nevoilor de eficienta energetica, va dezvolta politici energetice corespunzatoare, va intari capacitatea institutionala pentru implementarea masurilor de eficienta energetica in regiunile mai sarace si va stimula piata materialelor de constructii locale, eficiente din punct de vedere energetic. Ca urmare a implementarii proiectului, se asteapta ca peste 660.000 t emisii de CO2 sa fie reduse, iar viata a cel putin 110.000 persoane sa fie imbunatatita.

Ministerul Mediului si Padurilor, Romania Green Building Council (RoGBC) si Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC) sunt parteneri nationali in proiect, iar primariile din Craiova, Calafat (Dolj), si Calan, Petrila, Petrosani si Vulcan (Hunedoara) sunt parteneri locali. Bugetul proiectului consta in grantul GEF-UNDP in valoare de aproximativ 3 USD si din co-finantarea partenerilor (in bani si in natura) prin programe si proiecte relevante, in valoare de aproximativ 119 mil USD.

Conferinta de lansare a fost deschisa de Dl. Eugen Curteanu, Secretar de Stat in cadrul MDRT, si de d-na Yesim Oruc, Reprezentant Rezident a PNUD in Romania. Ambii vorbitori au subliniat  importanta acestui parteneriat si a proiectului care se adreseaza unor probleme cruciale de dezvoltare precum reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, asigurarea securitatii energetice, combaterea saraciei si cresterea nivelului de trai. De asemenea, in cadrul evenimentului, echipa PNUD a prezentat obiectivele si cadrului de implementare a proiectului.

Momentul culminant al conferintei a fost marcat de semnarea Acordului de Finantare a Proiectului in Romania de catre d-na Elena Udrea, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, si de catre d-na Yesim Oruc, Reprezentant Rezident a PNUD in Romania. In alocutiunea sa, d-na Ministru Elena Udrea a subliniat importanta pe care MDTR o acorda acestui proiect si a asigurat toti partenerii de sprijinul sau.

Conferinta s-a incheiat cu interventii din partea partenerilor in proiect, dar si a participantilor la workshop, precum si cu discutii pe marginea problemelor ridicate. Detalii suplimentare cu privire la proiect sunt disponibile aici.

 Citeste mai multe despre     |   |   |   | 
  724 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by