newsletter rss
HotNews.ro

Ce este Citirea Fotografica?- Interviu cu Connie Larkin


PDF Print
A | a
E-mail
de Diana Lazar | Marţi, 23 august 2011, 14:27 webReleases | Educatie

Connie Larkin | Foto: webPR.ro

Connie, ce inseamna citire fotografica?

 

Citirea Fotografica inseamna fotografierea mentala a paginilor. Dureaza cam 1 secunda pentru o pagina. Astfel, poti fotografia o carte de 300 de pagini in 5 minute.

 

300 de pagini in 5 minute? Cum e posibil?

 

Nu iti imagina ca ai fotografiat mental cartea, au trecut 5 minute si gata, ai citit-o. Nu. Citirea Fotografica, sau PhotoReading este de fapt unul dintre cei 5 pasi care creeaza aceasta tehnica. Pentru o carte de 300 de pagini, cei 5 pasi dureaza intre una si doua ore. Depinde de cat de complexa sau grea e cartea si cata informatie din acea carte este de interes pentru cititor. Asadar, dupa cursul de PhotoReading, citesti o carte de 300 de pagini intr-o ora sau doua. Si avand in vedere ca o persoana normala citeste in mod obisnuit 300 de pagini in 10 sau mai multe ore, eu zic ca e o mare economie de timp.

 

Am inteles ca mai sunt si alte avantaje pe langa economia de timp. Ne vorbesti putin despre ele?

 

Bineinteles. Studiile au aratat ca cei care au citit o carte prin citire fotografica au retinut mai mult din ea si informatia s-a pastrat mai bine pe masura trecerii timpului, decat cei care au citit in mod normal. Asta pentru ca procesul de citire fotografica este unul interactiv. Sunt carioci, creioane colorate, se deseneaza, se creeaza - totul se petrece intr-o zona mult mai creativa si distractiva decat citirea obisnuita. Astfel, fiind implicate mai multe parti ale creierului in procesul citirii (imaginatie, creativitate, relaxare, distractie), informatia este mai usor si mai bine inmagazinata de catre creier.

Citirea Fotografica inseamna o reintoarcere la momentul in care a citi si a invata era echivalent cu a descoperi lumea. Este retraita incantarea acelui moment. 

 

De cat timp se cunoaste aceasta metoda de a citi?

 

Sunt documente care atesta faptul ca Citire Fotografica a fost practicata in ultimii 200 de ani. Insa nu la scara larga, ci in arte martiale, traditii religioase, tehnici militare. In ultimii 20 de ani, datorita descoperirilor in neurostiinta, aceasta tehnica a putut fi explicata si restructurata pentru a fi accesibila tuturor celor care sunt interesati de ea.

 

Ok. Cum functioneaza ea? Care e secretul?

 

"Secretul" este implicarea mintii nonconstiente in procesul citirii. Freud este cel care a descoperit existenta mintii nonconstiente in 1900, iar acum sunt putini cei care nu ii cunosc imensele abilitati si capacitati. Stiai ca raportul dintre baza de date a mintii nonconstiente si cea a mintii constiente este de 1 miliard la 1? Este o informatie fabuloasa! Din pacate putini o folosim cu adevarat.

Si asta face PhotoReading-ul- foloseste mintea nonconstienta si imensele ei resurse.

 

De ce nu este mai cunoscut acest concept, avand in vedere beneficiile pe care le poate aduce?

 

Pentru ca sistemul de invatamant, la fel ca orice alt sistem, este rigid. Este ocupat sa-si continue existenta in modul pe care il cunoaste si orice este diferit este considerat o amenintare. Asa a fost mereu cu marile descoperiri. A durat pana au fost apreciate si integrate de sistem. Nu ma indoiesc ca la un moment dat citirea fotografica va fi acceptata la scara larga ca o noua si mult mai eficienta modalitate de a citi, insa pana atunci trebuie sa mai treaca ceva timp.    

 

Cat dureaza un curs de Citire Fotografica si cum se desfasoara?

 

Cursul dureaza doua zile, sambata si duminica. Incepe la ora 09:00 si tine pana in jur de ora 17:00 sau mai mult, in functie de modul in care oamenii asimileaza tehnica.

 

Este greu de invatat tehnica de PhotoReading?

 

Nu. Pentru ca este natural pentru creier sa functioneze asa. Oamenii prind rapid tehnica si sunt uimiti de rezultatele pe care le au si de ritmul in care vin aceste rezultate.

 

Care este frecventa cu care se organizeaza aceste cursuri in Romania?   

 

Eu organizez cam un curs pe luna. Iar numarul de participanti la un curs este in jur de 10. In acest mod, fiecare participant primeste atentia de care are nevoie.

 

Sunt romanii interesati de acest curs? Cum a fost primit in Romania acum 3 ani?

 

Da, romanii sunt interesati de curs. De obicei sunt oameni care au de parcurs multe material pentru job: doctori, judecatori, avocati, contabili, s.a.. Dar avem si studenti sau persoane implicate activ in dezvoltarea lor personala. Sunt persoane care vor sa citeasca multe carti, vor sa acumuleze multa informatie si sa se dezvolte, dar nu au mult timp la dispozitie pentru asta. Citirea Fotografica este o solutie. 

 

Ok, multumim. Cand va avea loc urmatorul curs si unde te pot gasi cei care doresc sa afle mai multe informatii despre PhotoReading?

 

Urmatorul curs de PhotoReading va avea loc la Bucuresti in intervalul 3-4 septembrie. Site-ul nostru e www.myphotoreading.ro. Acolo sunt o multime de alte informatii despre curs cat si datele noastre de contact. 

 

  2472 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  O sa functioneze cand o zbura porcu' (Miercuri, 24 august 2011, 13:03)

  Un fan [anonim]

  A study by NASA titled "Preliminary Analysis of PhotoReading"[8] states:
  These results clearly indicate that there is no benefit to using the PhotoReading technique. The extremely rapid reading rates claimed by PhotoReaders were not observed; indeed the reading rates were generally comparable to those for normal reading. Moreover, the PhotoReading expert showed an increase in reading time with the PhotoReading technique in comparison to normal reading. This increase in reading time was accompanied by a decrease in text comprehension. These results were found for two standardized tests of text comprehension and for three matched sets of expository texts.
  • 0 (0 voturi)    
   +link (Miercuri, 24 august 2011, 15:25)

   Gigelus [anonim] i-a raspuns lui Un fan

   http://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/20000011599_2000009345.pdf
  • 0 (0 voturi)    
   sau... (Miercuri, 24 august 2011, 15:30)

   o fana [anonim] i-a raspuns lui Un fan

   In 1400, "NASA" de atunci spunea ca Pamantul e plat. NASA nu stie chiar tot. In special despre cum functioneaza creierul si care ii sunt capacitatile.
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by