newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Descopera Calea Victoriei


PDF Print
A | a
E-mail
de Fundatia Calea Victoriei | Joi, 21 iulie 2011, 12:26 webReleases | Educatie

caleavictoriei-370x250 | Foto: webPR.ro
In aceasta expeditie culturala veti descoperi frumusetea caselor si monumentelor de pe Calea Victoriei si veti afla povestea oamenilor care le-au construit si momentele memorabile petrecute pe aceasta cale regala.

Calea Victoriei este una din cele mai vechi artere ale Bucurestiului. Inainte de domnia lui Constantin Brancoveanu, strada nu facea parte din Bucuresti, numele ei fiind Drumul Brasovului si era formata doar din segmentul dintre Cercul Militar si Piata Victoriei. Portiunea cuprinsa intre Piata Natiunilor Unite (fosta Piata Senatului) si bulevardul Regina Elisabeta era cunoscuta in acea vreme sub numele de Ulita Mare spre Sarindar pentru ca ducea catre biserica Sarindar (astazi, Cercul Militar National).

Drumul, rezultat din unirea dintre Drumul Brasovului si Ulita Mare spre Sarindar, a fost deschis in anul 1692, de catre domnitorul Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu, sub numele de Podul Mogosoaiei. Ulita nou formata era pavata cu trunchiuri de copaci. Strazilor astfel pavate li se spunea poduri, motiv pentru care si noua cale primeste denumirea de ¬Pod¬, Podul Mogosoaiei. Noua strada a fost construita pentru a asigura o cale de legatura intre mosia voievodului ¬ Mogosoaia si palatul domnesc, amplasat in apropierea Curtii Vechi. Artera devine drumul principal al capitalei, de-a lungul ei construindu-se case boieresti, biserici, hanuri, hoteluri, pravalii, magazine de lux, cafenele si institutii de stat.
Casele si palatele pe linga care vom trece si despre care vom povesti sint Casa Cesianu, Palatul Cantacuzino, Casa Disescu, Casa Vernescu, Palatul Ghika-Gradisteanu, Academia Romana, Casa Monteoru-Catargi, Palatul Romanit, Palatul Stirbei, Athenee Palace, Muzeul Theodor Aman (vizita interior), Ateneul Roman, Palatul Regal, Biblioteca Centrala Universitara, Biserica Cretulescu,  Palatul Telefoanelor, Teatrul Odeon, Casa Capsa, Cercul Militar National, Biserica  Sarindar, Hotel Bulevard, Pasajul Macca-Villacrosse, CEC, Palatul Postelor, Biserica Stavropoleos (vizita interior) si Carul cu Bere.

Va propunem sa cunoastem mai bine locurile frumoase din Bucuresti si istoria lor pentru a putea intelege ce este valoros in oras si merita sa fie protejat de invazia blocurilor de sticla si de ignoranta.

Lector: Anita Sterea
Cost: 30 ron, 25 ron pentru studenti
INSCRIERI LA CONTACT@VICTORIEI.RO

Locatie: pe Calea Victoriei, plecare din fata Palatului Cantacuzino

 Citeste mai multe despre     | 
  366 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by