newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: E momentul ca educatia timpurie sa devina un bun public - 780 de noi locuri de tip cresa


PDF Print
A | a
E-mail
de Bernard Brunhes International | Joi, 7 octombrie 2010, 12:04 webReleases | Educatie

In Romania se nasc anual peste 200.000 de copii. Primele luni din viata lor sunt cel mai adesea petrecute in  familie, dar, o data trecute, faza urmatoare a educatiei lor consta in ... asteptarea gradinitei. Traditional, copiii raman acasa in primii trei ani de viata, in ingrijirea mamelor, a bunicilor sau a bonei. Psihologii avertizeaza insa ca perioada de la sase luni pana la trei ani este vitala pentru dezvoltarea psihica a copilului. O educatie adecvata inca de la aceasta varsta favorizeaza valorificarea optima a oportunitatilor de invatare ulterioare. Investitia in educatia timpurie este, astfel, cea mai rentabila investitie pe care o putem oferi copiilor nostri, avand beneficii individuale si sociale foarte mari si un cost de oportunitate redus.
 
Potrivit Buletinului statistic lunar al Directiei Regionale de Statistica a Municipiului Bucuresti nr. 2/2010, la data de 1 iulie 2009, la nivelul municipiului Bucuresti, erau inregistrati 325.167 copii, dintre care 96.473 copii cu varste cuprinse intre 0 si 4 ani. Necesitatea infiintarii unor noi crese este evidenta, avand in vedere faptul ca in Bucuresti functioneaza doar 17 crese in sistem public si chiar mai putine in sistem privat.

Acum 2 ani s-a conturat ideea infiintarii unor Centre de educatie timpurie pentru copiii cu varsta de pana la patru ani. Aceste Centre au fost gandite ca un model de institutie care sa tina seama nu numai de nevoile materiale, ci si de cele de dezvoltare intelectuala si emotionala a copiilor din aceasta grupa de varsta.

Ideea s-a transformat, mai apoi, in proiectul "Mai multe centre de ingrijire pentru copilul tau, mai multe oportunitati de angajare pentru tine", care a demarat oficial la 1 martie 2010. Proiectul este finantat din Fondul Social European, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013. Acesta va fi derulat pe o perioada de trei ani de catre Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB), in calitate de beneficiar, avand drept parteneri: Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si compania de consultanta Bernard Brunhes International (BBI).

Scopul declarat al proiectului este sustinerea si promovarea egalitatii de sanse, sub mai multe aspecte: accesul copiilor la educatie timpurie, posibilitatea de reluare a activitatii de catre femeile care au devenit mame, distributia echitabila a responsabilitatilor intre cei doi parinti. Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei, a sustinut initiativa inca de la aparitie: "Proiectul reprezinta raspunsul institutional oportun la una dintre cele mai stringente nevoi sociale intr-o capitala europeana a secolului XXI: necesitatea unor servicii de calitate destinate ingrijirii pe timpul zilei a copiilor de varsta mica, care sa permita parintilor sa mearga la serviciu, contribuind astfel la dezvoltarea economica a orasului Bucuresti."

Scopul proiectului este fundamentat pe necesitatile obiective ale societatii: imperativul de a alinia educatia romaneasca la standarde europene, numarul limitat de locuri din institutiile, publice sau private, care se ocupa de ingrijirea copiilor de pana la patru ani, nevoia de calificare a persoanelor angajate in astfel de institutii, necesitatea reintegrarii in piata muncii a lucratorilor disponibilizati din domeniul educatiei, dinamica rolului femeii in societate si a celor doi parinti in cadrul familiei.

Pentru Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, parteneriatul in cadrul proiectului reprezinta o modalitate de concretizare a unor preocupari actuale din aria educatiei. "Proiectul aduce in prim plan, in vederea clarificarii si generalizarii la nivel de sistem, subiecte de interes din agenda sociala: educatia copiilor sub 3 ani; abordarea holista a copilului in perioada educatiei timpurii; formarea cadrelor didactice si a altor categorii de personal care interactioneaza cu copiii in aceasta perioada a copilariei timpurii; parteneriatul cu familia si, implicit, cu comunitatea; servicii specifice tip: centre de resurse pentru parinti, centre multifunctionale etc.. Aceste subiecte se regasesc atat in noua Lege a educatiei cat si in alte documente strategice specifice - Strategia MECTS, Strategia Nationala in domeniul Educatiei Timpurii, Strategia Nationala Integrata de Formare si Dezvoltare a Competentelor Parentale." Petru Daniel Funeriu - Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

"Reintegrarea pe piata muncii a femeilor care au nascut si, eventual, au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului este, din multe motive, o problema reala in societatea romaneasca. Implicarea ANOFM ca partener in acest proiect completeaza eforturile institutiei noastre privind incluziunea sociala, cresterea ratei de ocupare si formarea profesionala. Infiintarea serviciilor de ingrijire si educatie timpurie a copiilor presupune crearea a peste 200 de noi locuri de munca si calificarea unor persoane in ingrijirea si educarea copilului mic in vederea ocuparii acestor posturi. Sprijinul ANOFM se va concretiza in selectarea unor persoane aflate in cautarea unui loc de munca care se potrivesc profilului solicitat, dar si in oferirea unor servicii de consiliere pentru tinerii parinti care doresc sa revina in piata muncii. De asemenea, programele de calificare, recalificare si specializare din cadrul proiectului vor viza, pe langa cei aproximativ 200 de noi angajati, 205 persoane care lucreaza cu copii de pana la 4 ani, in institutii deja existente."  Georgiana Gorinoiu - Inspector, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Rezultatele concrete ale proiectul "Mai multe centre de ingrijire pentru copilul tau, mai multe oportunitati de angajare pentru tine" vor consta in:

1. Infiintarea a 780 de locuri pentru copii cu varste intre 0 si 4 ani in cadrul a 13 institutii de tip cresa;

2. Infiintarea a 2 unitati mobile pentru suport in cresterea, ingrijirea si educarea copiilor mici;

3. Elaborarea standardelor si regulamentelor de functionare a noilor institutii, potrivit principiilor conceptului de educatie timpurie;

4. Calificarea a 173 de persoane fara loc de munca in domeniul educatiei si dezvoltarii timpurii a copilului in vederea reintegrarii acestora pe piata muncii;

5. Facilitarea reintegrarii profesionale a 780 de persoane, prin inscrierea copiilor acestora in Centrele de educatie timpurie nou infiintate;

6. Angajarea a 212 persoane in Centrele nou create;

7. Specializarea a 205 persoane, care lucreaza in mod nemijlocit cu copiii in cresele publice existente, in domeniul educatiei si dezvoltarii timpurii a copilului;

8. Campanie de comunicare sociala pentru promovare a concediului parental in randul barbatilor si a conceptului de educatie timpurie.

Pentru atingerea acestor obiective, in cadrul proiectului au fost organizate trei componente, dupa cum urmeaza: Componenta 1 - infiintarea si acreditarea creselor, Componenta 2 - elaborarea programelor de formare si instruirea personalului, Componenta 3 - promovare si comunicare sociala.

In prezent, au fost identificate mai multe locatii in care vor functiona noile Centre de educatie timpurie si au fost organizate doua grupuri de lucru specializate - unul pentru elaborarea de standarde si celalalt pentru redactarea programelor de formare si instruirea personalului - care includ profesionisti din Romania, Spania si Belgia. Spre sfarsitul anului vor demara cursurile de formare care se adreseaza personalului care lucreaza cu copiii din cresele deja existente. Vor fi pregatite 205 persoane din 41 de judete.

Persoana de contact:
Violeta Vijulie - Coordonator comunicare;
E-mail: crese.comunicare[at]bbi.ro

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  724 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings