newsletter rss
HotNews.ro

Jucariile Montessori, cele mai bune cadouri pentru bebelusi si copii


PDF Print
A | a
E-mail
de Stefan George | Joi, 4 aprilie 2019, 9:55 webReleases | Educatie

jucarii-copii-montessori | Foto: webPR.ro

Ca si parinte, iti doresti sa fii cat mai prezent in viata celor mici si sa le cunosti si alimentezi nevoile unice si individuale de dezvoltare. Astfel, le intelegi interesele, te familiarizezi cu abilitatile pe care le dobandesc (si pe care le dezvolta), tinand cont de etapa de crestere prin care trec. Asadar, inca din primele luni de viata poti sa incluzi in viata celor mici jucarii, carti si jocuri potrivite. Ce sa alegi insa din multimea de articole de acest gen? Daca vrei ceva ce sa aiba o eficienta maxima, specialistii in educatie recomanda jucariile Montessori.


Prin ce se diferentiaza aceste tipuri de jucarii

Pe scurt, Montessori, promoveaza oarecum intoarcerea la vechile jucarii simple (ce indeplinesc deseori un singur rol sau efectueaza doar o activitate), ce ii incurajeaza pe cei mici sa potriveasca anumite forme, sa construiasca, sa treaca mingea printr-un tobogan, sa coloreze, sa faca zgomote sau muzica cu mici jucarii-instrument, sa impinga sau sa traga diverse jucarii cu roti, sa faca puzzle-uri s.a.m.d


Cinci motive ce recomanda jucariile Montessori

  1. Produsele sunt fabricate din materiale naturale

Cel mai adesea, jucariile si jocurile Montessori sunt dezvoltate din resurse bio, precum ar fi lemnul, lana, bumbacul, metalul ori ceramica. Care sunt motivele pentru acest criteriu ce poate parea foarte radical? Pe de o parte, filozofia Montessori isi doreste apropierea copiilor de natura; pe de alta parte, se doreste crearea unor jucarii fi sigure - nu este o noutate, de exemplu, frecventa cu care bebelusii duc tot ce ating la gurita ori modul in care cei mici arunca sau lovesc de orice obiectele pe care pun mana. Folosind astfel de materii, se obtin trasaturi distincte, de la jucarie la jucarie - cel mic are astfel la dispozitie diferite texturi, temperaturi si greutati - astfel, prichindeii isi dezvolta simturile si invata lucruri noi de fiecare data cand ating sau manevreaza o astfel de jucarie.


2. Adio distrageri inutile

Cum poti face ca cei mici sa exploreze lumea inconjuratoare si sa cunoasca lucruri in mod independent, daca nu prin jucarii care sa sugereze o singura activitate? De aceea Montessori spune NU jucariilor care fac sunete sau se misca de unele singure si promoveaza jucarii vazute deseori ca pasive - produse care astfel ii cer micutului sa le manipuleze corect si sa le adauge in timpul sau de joaca.


3. Realitatea primeaza asupra fanteziei

Imaginatia are fara indoiala are rolul ei; totusi, jucariile Montessori sunt puternic ancorate in realitate, tocmai pentru ca prichindeii sa inteleaga cum este lumea din jur si cum trebuie ei sa o perceapa si sa se integreze ei. Expertii arata ca in prima perioada a vietii, cei mici nu au repere/cunostiinte pentru a deosebi lucrurile reale de cele false. Daca le pui frecvent in manute, jucariile pokemon vor deveni “realitate” - dar sunt ele intalnite in lumea reala? In prisma acestor lucruri, noi avem responsabilitatea de a-i invata lucrurile reale.


4. O activitate, pe rand

Astfel, dezvolti o deprindere, pe rand. Copii vor cauta aprobarea parintilor la final sau vor stii daca au facut lucrurile bine, cu usurinta.


5. Un tel clar, mai mult entuziasm

Jucariile Montessori pot copia/imita lucruri din viata reala - lucrul acesta este indicat pentru a-i incuraja pe copii sa se implice in munci practice, din gospodarie. Chiar daca nu o spun, cei mici cauta un scop in activitatea lor, se simt utili, poate chiar si prin joaca. De ce sa nu se simta competenti si importanti, inca de mici?


6. Siguranta in utilizare

Montessori promoveaza utilizarea materialor de buna calitate, atent imbinate, fara parti detasabile ce sa poata fi inghitite de cei mici - desigur, trebuie urmarite instructiunile de utilizare si recomandarile privind varsta de utilizare.


7. Sprijina dezvoltarea fizica si cognitiva

Jucariile Montessori sunt gandite si elaborate pentru o anumita perioada din viata celor mici. Prin utilizarea acestora, bebelusii sau copii isi vor dezvolta abilitatile motorii, isi vor imbunatati dexteritatea; de asemenea, vor practica procesele cognitive variate, specifice varstei lor: logica, intelegerea formelor, deosebirea culorilor, creativitatea, inteligenta etc.


Descopera o multime de jucarii Montessori aici, la Teeny.ro!


  323 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by