newsletter rss
HotNews.ro

Un tanar elev din Constanta in echipa europeana castigatoare a SCI-TECH Challenge 2018


PDF Print
A | a
E-mail
de JA Romania | Joi, 24 mai 2018, 16:27 webReleases | Educatie

Sci-Tech Challenge 2018 - finala europeana | Foto: webPR.ro
Cea de-a noua finala europeana a competitiei Sci-Tech Challenge, organizata de JA Europe si ExxonMobil, s-a desfasurat la Bruxelles, in data de 17 mai 2018. Tema din acest an a apartinut domeniului logisticii: dezvoltarea unui lant de distributie european, luand in considerare efectele produse asupra mediului.

La competitie au participat cinci echipe internationale, formate din tineri din Belgia, Italia, Olanda si Romania, iar echipa castigatoare a fost premiata in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Biblioteca Solvay din Bruxelles.
Echipa castigatoare a propus o metoda inovatoare de abordare a retelelor de transport, care are la baza energia regenerabila, pentru furnizarea de alimente, imbracaminte si mobilier, prin intermediul  trenurilor hibride si camioanelor care utilizeaza biocarburanti, panouri solare si turbine eoliene.

An de an, Junior Achievement Europa si ExxonMobil organizeaza in colaborare competitia Sci-Tech Challenge, menita sa incurajeze tinerii sa ia in considerare carierele si abilitatile asociate domeniului STEM. Programul este unul amplu si diversificat, avand ca scop formarea tinerilor europeni in vederea dezvoltarii si utilizarii competentelor STEM. Misiunea competitiei este pregatirea unei forte calificate de munca, gata sa inoveze si sa genereze crestere economica in Europa.

Vlad-Andrei Dogaru, elev la Colegiul National Mircea cel Batran din Constanta, membru al echipei castigatoare, a declarat: "žFinala europeana Sci-Tech Challenge a reprezentat o experienta inedita, prin care am avut ocazia sa lucrez cu cei mai buni elevi din tarile partenere, sa particip la activitati practice si sa imi dezvolt noi aptitudini in domeniul STEM, extrem de utile in lumea moderna. Le multumesc profesorilor mei, organizatorilor si voluntarilor ExxonMobil pentru aceasta oportunitate si implicarea de care dau dovada pentru a permite accesul la o educatie de calitate a cat mai multor tineri.

In anul scolar 2017-2018, peste 500 de liceeni din Romania au participat la Sci-Tech Challenge, care s-a incheiat in luna martie printr-un Innovation Camp organizat la nivel national, in care tinerii au propus solutii pentru eficientizarea din punct de vedere ecologic a sistemului de transport public din orasul care va gazdui Campionatul European de Fotbal UEFA 2020.

Echipele castigatoare au fost invitate la Bruxelles pentru a participa la un Innovation Camp final, desfasurat pe parcursul a 24 de ore. Sub coordonarea consultantilor voluntari cu experienta ai ExxonMobil, elevii au lucrat in echipe multinationale pentru a dezvolta un lant de distributie european, luand in considerare efectele produse asupra mediului.

In cadrul finalei europene din 17 mai 2018, cele cinci echipe si-au prezentat solutiile inovatoare in fata unui juriu international, ai carui membri au fost: Johan Scharp, EU Affairs Manager, ExxonMobil; Alysia Tofflemire, Environment & CSR Policy Manager, Boeing; Artur Runge - Metzger, Director Strategia in domeniul climatic, guvernanta si emisii din sectoarele neincluse in schema de comercializare, DG Climate Action, Comisia Europeana; Sharon Hauber, Europe Region HR Workforce Planning Director, UPS; Peter Vis, Consultant, Centrul European de Strategie Politica din cadrul Comisiei Europene. 

Criteriile care au stat la baza alegerii juriului au fost spiritul de echipa, competentele antreprenoriale si cunostintele stiintifice. 
Giulia Cunsolo, Andreea Seder, Stijn van de Werken si Vlad-Andrei Dogaru au propus ca solutie la tema de lucru o retea inovatoare de transport, care are la baza energia regenerabila, pentru furnizarea de alimente, imbracaminte si mobilier, prin intermediul trenurilor hibride si camioanelor care utilizeaza biocarburanti, panouri solare si turbine eoliene.

Caroline Jenner, CEO JA Europe, explica: Sci-Tech Challenge are un scop dublu. Pe de o parte, ii incurajeaza pe tinerii europeni sa utilizeze si sa-si dezvolte cunostintele STEM incercand sa rezolve probleme reale, iar pe de alta parte, ii stimuleaza sa-si dezvolte gandirea antreprenoriala si abilitatile inovatoare.

Participarea in cadrul programului a angajatilor cu experienta ai ExxonMobil ii ajuta pe elevi sa inteleaga mai bine importanta crescanda a abilitatilor STEM in exercitarea unor profesii interesante, care vor contribui la stimularea inovatiei si dezvoltarii tehnologice in Europa.

Johan Scharp, EU Affairs Manager, ExxonMobil, a concluzionat: Noile tehnologii si ideile inovatoare vor fi critice pentru a face fata provocarilor energetice ale viitorului. Prin urmare, sprijinirea dezvoltarii abilitatilor STEM in randul tinerilor, prin programe precum Sci-Tech Challenge este vitala pentru obtinerea unei mobilitati cu emisii scazute in Europa.

Informatii pentru editori

Despre Sci-Tech Challenge

Pentru al noualea an consecutiv, Sci-Tech Challenge isi propune sa incurajeze elevii, in varsta de 15-18 ani, sa ia in considerare carierele orientate spre stiinta, tehnologie, inginerie si matematica (STEM), sa constientizeze importanta competentelor STEM si a modului in care acestea pot fi aplicate in moduri inovatoare pentru a face fata provocarilor de maine. Sci-Tech Challenge se desfasoara in prezent in patru tari europene si ofera  oportunitatea de participare pentru peste 4000 de tineri de liceu. Peste 50 de angajati ai ExxonMobil participa ca voluntari si 120 de profesori experimenteaza Sci-Tech Challenge in fiecare an scolar.

Despre Junior Achievement Romania

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie economica, antreprenoriala si financiara, de etica si responsabilitate sociala, de sanatate si viata activa. In prezent, 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, activitatile JA sunt urmate gratuit de un sfert de milion de elevi din 1.400 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si prin sustinerea financiara din partea comunitatii de afaceri. 
Web: www.jaromania.org  

Despre ExxonMobil Romania

ExxonMobil are o lunga istorie in Romania, fiind prima companie petroliera americana care a functionat in Romania prin intermediul Standard Oil Company din New Jersey (Compania Romano-Americana, 1903-1948). Din noiembrie 2008, ExxonMobil a revenit in Romania in sectorul upstream, desfasurand operatiuni in zona de apa adanca din Marea Neagra. In sectorul downstream, ExxonMobil este prezent in Romania din 1992.
Pentru mai multe informatii, accesati http://www.exxonmobil.com/corporate/ 


Public and Government Affairs Manager ExxonMobil
Tel.: 0722 101 939
dana.daraban@exxonmobil.com 
  126 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by