newsletter rss
HotNews.ro

Adolescentii propun solutii pentru automobilul viitorului - bazate pe materii prime, inovare si eco-eficienta


PDF Print
A | a
E-mail
de JA Romania | Marţi, 15 mai 2018, 17:15 webReleases | Educatie

Bucuresti, 15 mai 2018 -€“  72 de elevi, din 12 licee cu profile diferite, au participat la un workshop interactiv (Innovation Camp) alaturi de consultanti voluntari din comunitatea de afaceri si au propus, in echipe mixte, solutii inovatoare la tema de lucru.


Analizand problema poluarii ridicate a aerului, cauzata de emisiile nocive provenite de la numarul mare de masini din Bucuresti, consumul de combustibil si posibilitatea cresterii eficientei masinilor, tinerii au acceptat provocarea de a identifica modalitati de inovare privind mobilitatea in oras si componentele utilizate in constructia vehiculelor.

 

Cu sprijinul a trei mentori BASF, elevii au gandit solutii care sa permita inlocuirea anumitor materii prime si materiale utilizate, in mod traditional, pentru realizarea de componente auto cu materiale inovative, eficiente, economice si cu impact negativ mai mic asupra mediului.

 

Printre cele mai bune idei propuse de elevi, care sa contribuie la reducerea greutatii automobilelor si a consumului de carburant, s-au numarat:

-          o masina inovatoare al carei motor va utiliza un carburant nepoluant, pe baza de apa, folosind electroliza, si va avea componente din aluminiu si fibra de sticla, obtinute in urma procesului de reciclare a anumitor elemente;

-          un automobil complet electric si autonom, ecologic, destinat familiilor, cu inovatii privind stocarea si producerea de electricitate utilizand panouri solare;

-          o masina hibrid care functioneaza pe baza de energie solara si are un design personalizat, cu piese detasabile, pentru a facilita reparatiile mai rapide si reciclarea de materii prime si materiale.

 

Elevii au perceput acest workshop ca pe o experienta unica, pe parcursul careia au avut ocazia sa cunoasca si sa lucreze cu oameni noi, atat tineri de varsta lor, cat si adulti, consultanti voluntari din mediul de afaceri, si sa isi exerseze creativitatea, spiritul antreprenorial, capacitatea de a lucra in echipa, de a genera si prezenta idei.


Totodata, ei au dobandit o mai buna intelegere a modului in care folosirea inovativa a materiilor prime, comportamentul responsabil fata de mediu si tehnologia pot contribui la rezolvarea unor probleme reale si la succesul unei afaceri.

 

Am propus organizatorilor sa desfasoare acest workshop-concurs, ce are in centru materiile prime si  materialele, la MATER -€“ singura Biblioteca de Materiale din Europa Centrala si de Est, care se afla la Bucuresti. De ce? Pentru a le da ocazia elevilor sa interactioneze cu exponatele de acolo atunci cand raspund la provocarile acestui workshop. Odata intrat in expozitie este imposibil sa nu fii fascinat, caci esti inconjurat de mostre de materiale – de la lemn, la plastic, ceramica si multe altele – cu diverse texturi, culori si forme, pe care nu ai ocazia sa le vezi la un loc nicaieri in alta parte in Romania. Este o experienta deosebita pentru majoritatea vizitatorilor si, speram, cu atat mai mult pentru elevii care au participat astazi la workshop si care sunt interesati in mod direct de materiale cu proprietati deosebite. - a declarat Diana Neacsu, Public Relations and Communications Manager, BASF

 

Workshop-ul Innovation Camp a fost organizat la Mater Library din Bucuresti, ca parte a unui proiect educational mai amplu al Junior Achievement, sustinut de EIT RawMaterials, cel mai mare consortiu din lume in sectorul materiilor prime, fondat de EIT (Institutul European de Inovare si Tehnologie), proiect care se desfasoara timp de doi ani, in Romania si Bulgaria si va implica peste 1.500 de elevi.

 

Prin intermediul acestui proiect, tinerii vor dobandi abilitatile necesare obtinerii unui loc de munca sau inceperii unei afaceri in sectorul materiilor prime, dezvoltandu-si atat spiritul antreprenorial si competentele STEM (stiinta, tehnologie, inginerie si matematica), cat si stima de sine, simtul apartenentei, solidaritatii si datoriei. Ei sunt incurajati sa gaseasca solutii la provocarile industriei materiilor prime din Europa si sa transforme ideile inovatoare in oportunitati reale.

 

Informatii pentru editori

 

Despre Junior Achievement Romania

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie economica, antreprenoriala si financiara, de etica si responsabilitate sociala, de sanatate si viata activa. In prezent, 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, activitatile JA sunt urmate gratuit de un sfert de milion de elevi din 1.400 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si prin sustinerea financiara din partea comunitatii de afaceri.

Website: www.jaromania.org   

 

Despre EIT RawMaterials

EIT RawMaterials, initiat si finantat de EIT (Institutul European de Inovare si Tehnologie), un organism al Uniunii Europene, este cel mai mare si mai puternic consortiu din sectorul materiilor prime la nivel mondial. Viziunea sa este de a transforma materiile prime intr-o forta majora pentru Europa. Misiunea sa este de a stimula competitivitatea, dezvoltarea si atractivitatea sectorului materiilor prime europene prin intermediul inovatiei radicale, al noilor abordari educationale si al ghidarii spiritului antreprenorial.

Website: http://eitrawmaterials.eu

 

Despre BASF

La BASF, cream chimie pentru un viitor sustenabil. Imbinam succesul economic cu protectia mediului si cu responsabilitatea sociala. Mai mult de 115.000 de angajati ai grupului BASF lucreaza pentru a contribui la succesul clientilor nostri in majoritatea sectoarelor si aproape in fiecare tara din lume. Portofoliul nostru este organizat in cinci divizii: Substante chimice, Produse performante, Materiale & solutii functionale, Solutii agricole si Petrol si gaze. BASF a generat vanzari de 64,5 de miliarde de euro in anul 2017. Actiunile BASF sunt listate la bursele de valori din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) si Zurich (BAS).

Website: www.basf.com


  118 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by