newsletter rss
HotNews.ro

5 pasi simpli pentru a avea orase mai curate!


PDF Print
A | a
E-mail
de bdr | Marţi, 3 aprilie 2018, 12:18 webReleases | Educatie

Conform World Economic Forum, 90 de miliarde de tone de resurse sunt extrase, anual, la nivel mondial, pentru a raspunde cerintelor societatii iar estimarile arata ca acest numar va fi mai mult decat dublu pana in anul 2050. Una dintre provocarile majore ale acestui volum de consum tine de modul in care returnam materialele pe care le luam din mediu, pe care natura nu le poate resorbi.

 

Iata de ce educatia ecologica capata o importanta cruciala si este nevoie de implicarea tuturor - autoritati, companii, ONG-uri, comunitati - pentru a avea orase mai curate atat azi, cat si in viitor.

 

Un astfel de exemplu este programul initiat de Let`s Do It, Romania! cu sprijinul P&G Romania si a brandurilor sale, in orasul Urlati, unde compania detine una dintre cele mai moderne fabrici de produse pentru ingrijirea parului la nivel global. Demarat pe 27 martie 2018, programul are in vedere formarea unei generatii de profesori informati cu privire la problemele de mediu, pentru a transmite mai departe informatia la nivelul comunitatii, si educarea alternativa a elevilor din clasele V-VIII in directia protejarii mediului si a beneficiilor colectarii selective, pentru a trai intr-un oras mai curat.

 

Educatia este un prim pas prin care putem contribui la protejarea mediului, declansand actiuni vizibile in comunitati. Miscarea Let`s Do It Romania este un astfel de exemplu de succes, care ne demonstreaza ca initiativa personala si puterea exemplului sunt importante. Avem deja preocuparea si implicarea activa a generatiei Millennials in actiuni de voluntariat dedicate protejarii mediului inconjurator, insa trebuie sa ne gandim si la generatiile care acum sunt pe bancile scolii. Ele se afla la cel mai bun moment in care, prin educatie, poate fi incurajat si dezvoltat un stil de viata in care obiceiurile legate de reciclare si respect fata de natura sa fie ceva firesc. Nu intamplator, proiectele educative initiate la nivelul comunitatilor locale isi indreapta atentia asupra elevilor, construind modele de succes si adevarati piloni de dezvoltare a comportamentului civic la nivel national.

 

Pentru ca informarea sta la baza actiunii, indiferent de generatie, Let`s Do It, Romania! a mentionat pentru HotNews.ro cateva dintre modalitatile prin care fiecare dintre noi poate face orasul sau mai frumos, mai curat:

 

1.       1. Mai putine sticle de plastic

Sticlele de plastic sunt o risipa importanta; le putem observa cu usurinta in fiecare zi, aruncate pe strazi sau cazute din cosurile de gunoi stradale, deseori prea pline. O recomandare practica este aceea de a avea un recipient durabil pentru apa, pe care sa il reumpli si sa il ai permanent cu tine (in masina, la sala etc.). Vei vedea ca vei sta mult mai bine la capitolul hidratare si vei cheltui si mai putini bani.

 

2.      2.  Pentru sortarea deseurilor, incepe cu aluminiul

Reciclarea unui obiect din aluminiu economiseste in jur de 95% din energia necesara pentru fabricarea unuia din material neprelucrat. Poti incepe colectarea diferentiata a gunoiului cu pasi mici, inaugurand un container special pentru aluminiu.

 

3.       3. Stai la curte? Creeaza compost!

In fiecare zi, un volum important din ceea ce arucam la gunoi poate fi transformat in compost si returnat, astfel, naturii. Cojile de fructe si legume, zatul de cafea, cojile de oua pot fi colectate intr-un container iar pe parcursul a aproximativ un an, acestea se vor descompune, pentru a deveni un bogat ingrasamant natural pentru plantele din gradina ta. Ce sa nu incluzi in compost: orice contine carne, ulei, grasime, fecale de animale, produse lactate.

 

4.       4. Opteaza pentru ambalaje reciclate / reciclabile / biodegradabile

Cand mergi la cumparaturi si gasesti produse cu ambalaje reciclate, reciclabile sau biodegradabile, opteaza pentru acestea. Poate insemna, de exemplu, sa achizitionezi conserve in borcan de sticla, care poate fi ulterior refolosit ca vaza sau recipient de depozitat diverse alimente.

 

5.       5. Fii diferit alege o sacosa `personala` la cumparaturi 

Este foarte practic sa ai mereu in masina o sacosa de panza, care poate fi de folos in situatiile in care ai de facut mici cumparaturi la finalul zilei de lucru.  Vei contribui, astfel, la reducerea numarului de pungi de plastic si hartie utilizate.

 

Acestea sunt doar cateva gesturi simple, usor de initiat, prin care demostram ca ne pasa de natura. Schimbarea in bine incepe cu fiecare dintre noi!

 

 

 

  169 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by