newsletter rss
HotNews.ro

Studentii - invitati sa reprezinte Romania la campionatele internationale de debate


PDF Print
A | a
E-mail
de Selenis PR | Duminică, 9 iulie 2017, 9:08 webReleases | Educatie

debate_championships | Foto: webPR.ro
Pe perioada vacantei de vara, Clubul Ethos powered by Telekom invita studentii si masteranzii din universitatile bucurestene sa se inscrie intr-un program special de pregatire pentru urmatoarele campionate universitare de dezbateri formale (debate), la nivel european si mondial.

Debate-ul
este una dintre cele mai apreciate activitati studentesti in toate universitatile de elita din Europa si din lume. Spre deosebire de alte sporturi ale mintii, cum sunt sahul sau GO-ul, debate-ul este un sport al inteligentei discursive, care se concentreaza pe abilitatile de argumentare, de gandire critica si de exprimare in public. Intr-un meci de debate, doua echipe adverse dezbat o motiune de interes public (ex. dezvoltare economica vs protectia mediului, drepturi individuale vs traditii), cu argumente pro si contra. Meciurile se desfasoara conform unor reguli stricte, referitoare la ordinea discursurilor, la incadrarea in timp sau la responsabilitatile fiecarui vorbitor. La final echipa castigatoare este decisa de unul sau mai multi arbitri.

Tarile din spatiul anglo-saxon acorda o importanta deosebita programelor de debate, care reprezinta principalul loc de pregatire pentru viitoarele lor elite. Fostul presedinte al SUA, Barack Obama, sau actualul prim-ministru al Canadei, Justin Trudeau, sunt doar doua exemple notabile de fosti campioni de debate.

Campionatele universitare europene si mondiale de debate sunt doua dintre cele mai mari evenimente studentesti la nivel global. In fiecare an, acestea reunesc aproximativ 1000 de participanti, care reprezinta varful elitelor studentesti din fiecare tara participanta. Pentru a nu se suprapune cu perioada diverselor examene, aceste campionate se desfasoara in perioada vacantelor universitare. Astfel, European Universities Debate Championship (pe scurt EUDC) are loc fiecare an la sfarsitul lunii august, in timp ce World Universities Debate Championship (pe scurt WUDC) se desfasoara in perioada Anului Nou, dupa sarbatoarea Craciunului.

Deoarece perioada vacantei universitare este cea mai buna pentru pregatirea echipelor romanesti care vor sa participe la aceste campionate internationale, Clubul Ethos powered by Telekom a pregatit un program special pentru studentii si masteranzii de la universitatile din Bucuresti, in special cei de la Universitatea Bucuresti, SNSPA si ASE Bucuresti (insa lista este deschisa si altor universitati private sau de stat). Astfel, pe perioada verii, acestia vor putea participa gratuit la ateliere intensive de pregatire, in limba engleza, sustinute de consultantul in comunicare Dragos Dehelean si cu participarea mai multor personalitati marcante ale spatiului media, cum ar fi politologul Cristian Pirvulescu (presedintele onorific al clubului), profesorul de comunicare Dumitru Bortun sau realizatorul TV Razvan Zamfir.

Cristian Pirvulescu spune despre acest tip de activitate studenteasca ca ofera atat beneficii individuale, pentru practicantii sai, cat si pentru societate, in ansamblu. In primul rand, pe masura ce tehnologia se dezvolta, iar viata noastra se muta din ce in ce mai mult pe Facebook, vedem ca oamenii nu mai stiu sa comunice, iar adresarea devine mai degraba un handicap in relatia cu ceilalti. De aceea, debate-ul este un exercitiu care ofera o tehnica necesara atat pentru disciplinarea propriei cariere, cat si pentru re-descoperirea unui mod mai eficient de a interactiona cu ceilalti. In al doilea rand, in ultima perioada am asistat la re-aparitia unui discurs nationalist si populist, care risca sa devina contagios, in absenta unor anticorpi ai societatii. Debate-ul, in schimb, ii poate ajuta pe practicantii sai sa inteleaga mai bine mecanismele unui astfel de discurs gaunos, dar si modalitatile prin care poate fi combatut. In plus, daca timp de peste doua mii de ani arta retoricii a fost predata doar unor elite, astazi, debate-ul este accesibil tuturor, iar asta il face un instrument democratic indispensabil, care ii inarmeaza pe cat mai multi cu abilitatea de a explica si de a convinge. De aceea, e momentul ca o astfel de activitate sa fie mult mai bine reprezentata in universitatile din Romania. E momentul ca debate-ul sa devina trendy.

Studiile internationale arata ca activitatea de debate imbunatateste in mod semnificativ procesele de gandire, de organizare si de comunicare ale unui tanar.  Practica debate-ului reprezinta unul dintre cele mai importante criterii pentru admiterea la universitati de top, precum Harvard, Yale sau Cornell. De asemenea, mai multe cercetari arata ca studentii implicati intr-o astfel de activitate sunt si cei care au un parcurs academic mai bun in timpul facultatii.

Studentii si masteranzii care vor sa afle mai multe despre Clubul Ethos powered by Telekom sunt invitati pe site-ul clubului: http://www.ethos.ro

Pentru a se inscrie in programul de pregatire pentru urmatoarele campionate europene si internationale, cei interesati trebuie sa completeze formularul de participare de pe pagina Contact, sa mentioneze facultatea la care invata si ce obiective personale isi propun.

**************************************************
Despre Clubul Ethos, powered by Telekom

Clubul Ethos powered by Telekom este un program educational, inter-universitar, care isi propune sa ii ajute pe tineri sa-si dezvolte abilitatile de discurs public, de gandire critica si de argumentare, pentru a deveni lideri de opinie in mediile lor sociale si profesionale.

Activitatea clubului a inceput in martie 2017, in cadrul Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FJSC), Universitatea din Bucuresti. Coordonatorul clubului este consultantul in comunicare Dragos Dehelean, un nume cunoscut al industriei de marketing/PR, care a coordonat in trecut proiecte precum Olimpiadele Comunicarii, Gala Societatii Civile, ResponsabilitateSociala.ro etc. Clubul are pana acum peste 40 de membri. Pentru a vedea marturiile celor care au participat pana acum la intalnirile clubului, vizitati pagina: http://www.ethos.ro/membrisustinatori/
  101 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by