newsletter rss
HotNews.ro

webPR: Cum poate un tanar roman sa ajunga sa studieze la o facultate de top din strainatate? - interviu cu Sabina Negut, studenta la Universitatea din Huddersfield, Marea Britanie


PDF Print
A | a
E-mail
de Smile Media | Miercuri, 16 septembrie 2015, 11:17 webReleases | Educatie

Sabina Negut | Foto: Arhiva personala
Studenta in anul 4 la Universitatea din Huddersfield, specializarea Law and Business, Sabina Alexandra Negut este si Presedinta Asociatiei Studentilor Romani a facultatii la care studiaza si promoveaza imaginea Romaniei atat in cadrul evenimentelor studentesti, cat si in afara acestora. Considera ca tinerii romani care si-ar dori sa studieze la o facultate din strainatate pot sa faca acest lucru foarte usor daca folosesc, cum a facut si ea, cateva informatii esentiale care sa ii ajute sa isi alcatuiasca dosarul de admitere si sa identifice cea mai buna specializare si modalitate de finantare a studiilor in strainatate. Care sunt aceste informatii si ce pasi este necesar sa urmezi ca sa studiezi la facultatea pe care ti-o doresti ne-a spus in interviul de mai jos.

Sabina, de ce ai ales sa studiezi la o facultate din strainatate?

Initial mi-am propus doar sa gasesc o facultate care mi se potriveste, iar faptul ca am gasit-o in Marea Britanie s-a datorat mai multor factori. Parintii mei au auzit intamplator de targul World Education Fair si m-au trimis, cand eram in primul an de liceu, sa cer mai multe informatii despre specializari si institutii universitare. As vrea acum sa le multumesc pentru ca au facut acest lucru, pentru ca atunci nu mi-am dat seama cat de important este sa analizezi si sa cauti informatii despre domeniul in care vei alege sa te formezi cat mai devreme si ma bucur ca am avut inspiratia sa ma las indrumata de ei.

Dupa primul an de liceu am continuat sa particip in fiecare an la targurile World Education Fair organizate de Integraledu si ulterior am luat legatura cu unul dintre consultantii lor, cu sprijinul caruia am identificat care sunt specializarile care mi se potrivesc si ce facultati au aceste specializari. Am aplicat la cinci dintre acestea, din mai multe tari, si am fost acceptata la 5 dintre ele.

Cat costa sa studiezi in Marea Britanie? Te ajuta parintii?

Foarte multi studenti isi imagineaza ca a fi acceptat la una dintre universitatile de top din strainatate presupune ori sa fii olimpic la una dintre materii, ori sa provii dintr-o familie cu posibilitati financiare mari, care sa te sustina, asa cum am crezut si eu la inceput, iar lucrul acesta neadevarat.

Daca nu ai posibilitatea sa acoperi taxele de scolarizare poti, de exemplu, sa obtii un imprumut. Cu sprijinul consultantului meu de la Integraledu am aplicat pentru un imprumut acordat de statul britanic deoarece ei iti pot oferi un grant de pana la 12.000 de euro pe an. Sunt bani pe care tu, ca student, nu ii vezi fizic, pentru ca ajung direct la facultate si sunt folositi pentru plata taxelor scolare. Potrivit procedurii, odata ce ai primit informatia ca ai fost acceptat la universitatea pe care ti-ai ales-o, faci aceasta cerere de imprumut si in 3 saptamani primesti raspunsul. Plata lui se face in  termen de 30 de ani din momentul in care ti-ai gasit un loc de munca iar rambursarea incepe doar daca, atunci cand te angajezi, ai un venit de peste 21.000 de lire pe an, si reprezinta aproximativ 9% din suma care depaseste acest venit. In cazul meu, daca termin in 2016 ar trebui sa incep sa il platesc din aprilie 2017, asadar conditiile acestea de rambursare sunt mai mult decat decente pentru o persoana aflata la inceput de cariera.

Care sunt diferentele majore intre sistemul de invatamant romanesc si cel din Marea Britanie?


Puteam sa studiez si in tara, pentru ca sunt multe facultati bune si aici, doar ca, pentru mine, domeniul ales si sistemul de invatamant britanic s-au dovedit a fi cele care mi se potrivesc si consider ca aceasta a fost cea mai buna alegere pe care am luat-o pentru viitorul meu profesional. Sistemul de invatamant romanesc este un sistem in care mi-am format o anumita rigurozitate si un mod de a gandi care mi-a fost de folos ulterior, cand am plecat din Romania. Cu toate acestea, ceea ce m-a ajutat sa ajung in Marea Britanie mi-a fost mai putin util odata ajunsa acolo, deoarece sistemul lor de invatamant este foarte diferit: in Marea Britanie se pune un accent mai mare pe voluntariat, pe proiecte extrascolare si faci multa practica. Este incurajat invatamantul individual, conteaza mai mult sa ai un CV mai bogat in internshipuri decat o diploma si niste note mari. De exemplu, la facultatea la care studiez exista o sala de judecata unde au loc simulari de procese si in care profesorul poate fi la baza avocat sau chiar judecator, intra in rolul judecatorului atunci cand facem practica, iar lucrul acesta ne ajuta foarte mult. Sunt multi profesori care lucreaza in domeniul in care predau si vorbesc din experienta proprie.

Ce recomanzi elevilor si studentilor care ar dori sa studieze in strainatate?


Daca as fi din nou in situatia de a-mi alege universitatea as face doua lucruri. Primul, as merge la World Education Fair pentru a afla care sunt cele mai bune specializari si universitatile care le includ in programa lor. Anul acesta, World Education Fair se desfasoara in Bucuresti la Hotel Athenee Palace Hilton pe 26 si 27 septembrie si le recomand tuturor celor care isi doresc sa studieze la o universitate de top sa participe, pentru ca atat ei cat si parintii lor au posibilitatea sa stea de vorba direct cu reprezentantii a peste 50 de universitati din Marea Britanie, Olanda, Germania, Austria, Danemarca, Elvetia, Franta si Statele Unite si pot afla toate detaliile legate de programele oferite de acestea, de bursele si de oportunitatile de finantare pe perioada studiilor. Eu i-am cunoscut pentru prima data pe reprezentantii universitatii la care am ajuns ulterior sa studiez la unul dintre aceste targuri. In plus, participarea la targ este gratuita.

In al doilea rand, as merge intr-o tabara in tara si in zona respectiva pentru a vedea care sunt diferentele culturale, daca m-as putea adapta, daca imi place tara si locul respectiv. Cand ajungi intr-un loc necunoscut, departe de casa, exista riscul sa ti se para multe lucruri diferite si dificile, de aceea este important sa alegi cu atentie si sa te sfatuiesti cu un consultant educational, pentru ca el te poate informa, preveni si pregati pentru astfel de situatii. Cei de la Integraledu au facut lucrul acesta in cazul meu si le sunt recunoscatoare, am pastrat legatura cu ei si anul acesta m-au invitat sa fac parte din campania de informare a studentior cu privire la posibilitatile pe care le au de a studia in strainatate. Daca, la randul meu, pot sa ii ajut si eu pe viitorii studenti cu informatii despre sistemul de invatamant britanic, pot fi contactata direct pe pagina de Facebook a Asociatiei Studentilor Romani ai Universitatii din Huddersfield.

Ce este necesar sa faci in primele zile ca student cand ajungi la universitate in strainatate?

Cei de la Integraledu au fost de mare ajutor in procesul meu de aplicare la o facultate in strainatate. Am primit de la ei informatii care nu se gasesc pe Internet sau, daca unele dintre ele sunt, nu stii nici unde sa le cauti si nici care este importanta lor. Cand ajungi prima data in strainatate este necesar sa te duci la facultate, sa iti deschizi un cont bancar si sa te instalezi in noua locuinta. In primul an este mai bine sa stai in camin, de exemplu, pentru ca este mai usor sa te adaptezi. Este recomandat sa mergi cu cateva zile inainte pentru a verifica preturile, sa faci comparatii si sa alegi. Consultantii Integraledu mi-au aratat ce ofera caminul iar eu am rezervat camera si am facut plata, care era de 400 lire pe luna, cu ajutorul lor. In al doilea an am ales un alt mod de cazare, in sistemul shared house, in care poti sa imparti bucataria, baile si sufrageria cu alti studenti si fiecare are camera lui, iar costurile sunt de aproximativ 85 de lire pe saptamana, cu tot cu utilitati.

Care este diferenta intre un student roman si unul din Marea Britanie, de exemplu?

Odata ajunsa in strainatate am descoperit ca noi, ca romani, avem foarte multe calitati care ne ajuta sa ne adaptam rapid la o alta cultura: suntem calzi, familisti, invatam rapid si vorbim mai multe limbi straine, cultura noastra generala este variata, gasim solutii la orice situatie si suntem ambitiosi, ne dorim sa reusim acolo unde ajungem. Va pot spune ca acum, cand studiez intr-o alta tara, realizez ca avem mult mai multe calitati decat credeam cand eram in Romania si sunt si mai mandra ca sunt romanca.

Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre World Education Fair accesati www.worldeducation.ro. Formularul de participare la targ se gaseste aici.

 Citeste mai multe despre     | 
  33648 vizualizariWebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by