newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Descopera Biserica Bucur si Manastirea Radu Voda


PDF Print
A | a
E-mail
de Fundatia Calea Victoriei | Vineri, 30 septembrie 2011, 13:36 webReleases | Educatie

Biserica_Bucur_si_Manastirea_Mircea_Voda | Foto: webPR.ro
Vom porni intr-o calatorie in timp in care vom descoperi doua monumente arhitectonice spectaculoase si de o importanta majora, aflate in inima orasului, construite in vremurile in care Bucurestii de abea se nasteau.

La 13/23 august 1595, la Calugareni, la jumatatea drumului dintre Giurgiu si Bucuresti, s-au infruntat armata otomana condusa de Sinan Pasa si armata condusa de Mihai Viteazul. Ca si la Rovine, victoria armatei romane nu alunga dusmanul din tara, armata turca nu era complet distrusa.

Mihai Viteazul s-a retras catre munte ca sa astepte ajutorul principelui Transilvaniei Sigismund Bathori, iar Sinan si-a construit "falanga de aparare" pe dealul pe care se afla o biserica a carei pisanie spunea : "Io, Mircea I Basarab, Domnul Tarii Romanesti, Duce al Fagarasului si biruitor al tinutului Dobrogei de peste Dunare, la anul 6924 (1416) am zidit biserica de zid, in locul celei de lemn a lui Bucur, in padure, pe movila de langa Dambovita, cu hramul sf.Atanasie si Chiril, unde am pus oasele mortilor cazuti in tabara ce am avut cu turcii, la Giurgiu, iulie, 12". Biserica Bucur si Biserica Sf.Troita Radu Voda, ctitorita de domnitorul Alexandru Mircea si terminata de fiul acestuia, Mihnea Turcitul, au fost distruse. Apoi, au fost recladite in timpul egumenului Atanasie (1626-1645).

Nicolae Iorga spunea despre Bucur ciobanul: "Daca legenda ii aseaza locuinta pe dealul de la Radu Voda, numind Biserica lui Bucur paraclisul de cimitir al calugarilor manastirii Alexandru Voda Mircea si a nepotului sau de fiu Radu, aceasta inseamna siguranta populara, pastrata prin viu grai, de la o generatie la alta, ca acolo este leaganul cetatii." (Istoria Bucurestilor, 1939)

Adevar si legenda se amesteca si se confunda pe splaiul Unirii, in spatele unui sir de blocuri inalte, caci Biserica Bucur si Manastirea Radu Voda sunt marturii istorice ale vremurilor de legenda. Sa ne oprim cateva ore din goana noastra zilnica, ca sa povestim iar legenda si adevarul locurilor acestea.

Lector: Mariana Radu
Data: sambata, 8 Octombrie 2011
Ora: 11:00
Locatie: Intilnire in fata Biserii Bucur (Str Radu Voda nr 33)
Cost: 30 ron, 25 ron pentru studenti

Inscrieri la contact[at]victoriei.ro

 Citeste mai multe despre     |   |   | 
  634 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by