newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Alexandru Tomescu lanseaza o noua provocare: Paganini – inger sau demon?


PDF Print
A | a
E-mail
de Redactia | Vineri, 29 aprilie 2011, 14:04 webReleases | Cultura

Alexandru Tomescu | Foto: Hotnews
Luna mai va fi o luna a lui Paganini – nu doar pentru melomani, ci pentru toti iubitorii de experimente culturale nonconformiste: intre 5 si 29 mai, in 14 orase din tara, Alexandru Tomescu va invita la un spectacol nemaiauzit si nemaivazut: cele 24 de capriciii de Paganini, insotite de proiectii video.

Orasele strabatute in cadrul Turneului Stradivarius 2011, prezentat anul acesta de Centrofarm si E.ON Romania sunt:  Iaşi (5 mai), Oneşti (7 mai), Focşani (8 mai), Bacău (10 mai), Piteşti (12 mai), Craiova (14 mai), Timişoara (16 mai), Bucureşti (19 mai), Cluj- Napoca (21 mai), Sibiu (23 mai), Mediaş (25 mai), Dumbrăveni (26 mai), Târgu Mureş (27 mai) şi Baia Mare (29 mai).

Atunci cand a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, in 2007, Alexandru Tomescu facea o promisiune ce parea fantezista: “De-a lungul celor cinci ani in care am vioara in folosinta, o voi duce in fata cat mai multor romani. Ei sunt proprietarii de drept ai acestui instrument, deoarece Stradivarius-ul face parte din patrimonial national”. Turneele Stradivarius, ce au debutat in 2008, constituie o implinire a acestei promisiuni.

Zeci de orase vizitate, mii de melomani incantati, zeci de mii de kilometri parcursi… Turneul Stradivarius ajunge la maturitate anul acesta, venind cu o propunere pe cat de indrazneata, pe atat de tentanta: Integrala capriciilor de Paganini, cea mai dificila colectie de lucrari muzicale scrise vreodata pentru vioara, concomitent cu dinamizarea intregului specatcol muzical printr-o serie de proiectii video, realizate pe un ecran de mari dimensiuni (5m x 3m) la niste standarde de calitate foarte rar vazute in Romania.

Pe langa regalul muzical, o raritate pe afisele de concert datorita dificultatii sale extreme, spectatorii concertelor se vor bucura de imagini foarte sugestive, ce incearca sa surprinda luptele ce se dadeau in sufletul lui Paganini, bolile teribile ce-l chinuiau sau intra in intimitatea substantei din care sunt alcatuite viorile: lemnul. Spectatorii vor fi invitati practic la o calatorie initiatica in care se vor apropia de Paganini si muzica sa intr-un mod cu totul neasteptat, participand la o experienta ce le va atinge toate simturile.

Pregatirea acestei integrale a Capriciilor de Paganini a fost o revelatie pentru mine” marturisea violonistul Alexandru Tomescu. „Nu este vorba despre revelarea secretelor tehnice ale viorii, ci in primul rand descoperirea lui Paganini in toata sinceritatea exprimarii sale. Paganini pur si simplu; dincolo de demon, dincolo de inger, am descoperit un om de o sensibilitate coplesitoare”.

Pe tot parcursul turneului, Alexandru Tomescu va fi prezent in studiourile TVR (atat la Bucuresti cat si in studiourile regionale) pentru a le dezvalui telespectatorilor provocarile turneului formidabil pe care il sustine in 14 orase din tara, precum si tainele viorii Stradivarius. TVR si Radio Romania vor prelua concertul din Bucuresti, de la Sala Radio, de pe 19 mai.

Muzica merge la inima – campanie umanitara

Muzica are puterea de a ii face pe oameni mai buni, spunea Beethoven. O dovada palpabila in acest sens o constituie succesul de care s-au bucurat actiunile caritabile din editiile precedente ale Turneului Stradivarius, ale caror beneficiari au fost Asociatia Nevazatorilor din Romania si copiii cu deficiente de auz. Anul acesta, Turneul Stradivarius merge mai departe pe linia umanitara, alaturandu-se demersului Asociaţiei Inima Copiilor de a strânge fonduri destinate Spitalului de Urgenţă pentru Copii “Marie Sklodowska Curie” din Bucureşti. Departamentul de cardiochirurgie înfiinţat la iniţiativa şi cu efortul asociaţiei va face posibilă tratarea copiilor cu probleme cardiace.

Cu ocazia turneului din acest an, Alexandru Tomescu va dona în scop caritabil, pentru a veni în întâmpinarea campaniei sociale demarate de Asociaţia Inima Copiilor, un document de o valoare sentimentală inestimabilă pentru artist: “Voi scoate la licitaţie Partitura Capriciilor de Niccolo Paganini, o partitură care i-a aparţinut mamei mele şi pe care o port cu mine de când aveam 10 ani. Are însemnate indicaţii pe ea de la toţi fostii mei profesori – în special de la maestrul Ştefan Gheorghiu. Partitura va fi vizibilă pe site-ul turneului, se va putea licita online, iar licitaţia finală va avea loc la Hotelul Residence, pe data de 31 mai, în cadrul petrecerii de închidere a turneului.” Fondurile rezultate vor fi folosite integral pentru sustinerea activitatii Departamentului de cardiochirurgie al Spitalului de copii "Marie Curie".

Producatori: Fundatia Culturala Remember Enescu si Quartz Media Production
Coproducatori: TVR Cultural si Radio Romania Cultural
Eveniment prezentat de: Centrofarm si E.ON Romania
Parteneri oficiali: Medicover si BCR
Sponsori: JTI, ING Asigurari de viata si Calivita International
Cu sprijinul: Securitas, Hotel Residence, Coca-Cola HBC Romania, Cantacuzino Castle, Angelli, Gliga Instrumente Muzicale.
Parteneri media: Realitatea TV, Radio France Internationale, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Muzical, Radio Romania Regional, Radio 3 Net, Academia Catavencu, 24 FUN, Jurnalul, Romania Libera, Decat o Revista, Cariere, Q Magazine, Adevarul, Dilema Veche, Forbes, Tabu, Hotnews.ro, Smartwoman.ro, Metropotam.ro, Oops Media, Zoom TV.
Parteneri : Filarmonica “Moldova” – Iasi, Biblioteca Municipala “Radu Rosetti” Onesti, Teatrul Maior Gheorghe Pastia – Focsani, Filarmonica “Mihail Jora” – Bacau, Filarmonica Pitesti, Filarmonica “Oltenia” – Craiova, Filarmonica “Banatul” – Timisoara,  Opera Maghiara – Cluj-Napoca, Filarmonica Sibiu, Primaria Medias, Asociatia Culturala Stefan Ludwig Roth,  Catedrala Armeneasca Dumbraveni, Uniunea Armenilor din Romania, Casa de Cultura Mihai Eminescu – Tg. Mures, Universitatea de Medicina si Farmacie Tg. Mures, Liceul de Arta – Baia Mare, Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.

Mai multe informatii pe:
www.turneulstradivarius.ro
http://www.facebook.com/turneulstradivarius

 Citeste mai multe despre   
  1050 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by