newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Agricultura, lumea rurala si problema decalajelor economice - conferinta la Muzeul Taranului


PDF Print
A | a
E-mail
de MTR | Joi, 24 martie 2011, 10:22 webReleases | Cultura

Conferintelor "Mircea Vulcanescu" | Foto: webPR.ro
Invitatul urmatoarei editii a Conferintelor "Mircea Vulcanescu" de miercuri, 30 martie 2011, ora 18:00, de la Clubul Taranului, va fi Prof. Dr. Bogdan Murgescu care va vorbi despre Agricultura, lumea rurala si problema decalajelor economice.

Bogdan Murgescu este profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti. Distins cu Premiul "Nicolae Iorga" al Academiei Romane pentru lucrarea Circulatia monetara in Tarile Romane in secolul al XVI-lea (1996).

Alte lucrari publicate: Istorie romaneasca - istorie universala (600-1800) (1994), A fi istoric in anul 2000 (2000), Istoria Romaniei in texte (coordonator, 2001), Revolutia romana din decembrie 1989. Istorie si memorie (coordonator, Polirom, 2007), Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010) (Polirom, 2011).
 
Conferintele "Mircea Vulcanescu" au menirea sa constituie la MTR un spatiu al dialogului intelectual centrat pe teme ale stiintelor socio-umane, cu deosebire orientat spre tematica raportului intre traditie si modernitate in istoria si devenirea culturii si civilizatiei romanesti a secolului XX si a inceputului de secol XXI. De asemenea, dialogul intre cultura si religie va fi privilegiat ca tema de reflectie si dezbatere.

Cultura romana moderna s-a nascut din apelul la modernitate si s-a dezvoltat apoi in tensiunea polara dintre modernitate si traditie. A fost aceasta tensiune benefica, genuina, a dus la rezultate notabile, la o anumita identitate culturala sau nu? Mai este astazi aceasta tensiune reala, efectiva, mai exista in cultura romana un ferment al traditiei? Si ce ar putea sa insemne in contextul postmodernitatii, secularizant si globalizant, apelul la traditie?

Vor fi abordate teme diverse de istoria culturii, a civilizatiei, de istorie a constituirii disciplinelor socio-umane pe taram romanesc, de istorie a institutiilor culturale romanesti, teme tinand de antropologie, etnologie, istoria religiilor, istoria ideilor. Se vor lansa intrebari si se vor amorsa polemici, totul pentru a readuce la prezenta cultura dialogului intelectual, dezbaterea de idei, polemica civilizata.

Punem acest ciclu de conferinte sub numele si semnul lui Mircea Vulcanescu pentru ca el este figura emblematica a intelectualului roman al secolului XX. Mircea Vulcanescu reprezinta la superlativ tipul intelectualului angajat si implicat in viata cetatii si a poporului sau, reprezinta de asemenea la superlativ tipul crestinului jertfelnic in lupta cu demonia veacului. Credem ca Mircea Vulcanescu este omul exemplar al culturii romane a veacului XX, altii au opere mai inchegate, opere incheiate, in schimb, el lasa mostenire aceasta gandire mereu vie, fragmentara, centrata pe problemele cruciale, si viata oferita ca jertfa aproapelui.

Nimic mai potrivit ca MTR sa devina organizatorul unor astfel de intalniri care sa se desfasoare sub semnul mostenirii intelectuale a lui Mircea Vulcanescu. Dragostea absoluta a lui M. Vulcanescu pentru civilizatia traditionala romaneasca, increderea sa in acest tip uman il fac in mod necesar partas la aventura intelectuala a MTR, asa cum a initiat-o Horia Bernea. De altfel, textele sale au construit ele insele, alaturi de multe altele, viziunea pe care expunerea permanenta a MTR s-a edificat. Onoram astfel in Mircea Vulcanescu un precursor si un model.

Moderatorul conferintelor va fi Mihai Gheorghiu, cercetator MTR.

Partener: Clubul Taranului

Parteneri media: 24-Fun, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Port.ro, Hot News, webpr.ro, LiterNet, Observator cultural, Cultura, Lacasuri Ortodoxe, onlinegallery.ro, modernism.ro, ArtClue, www.comunicatedepresa.ro

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  514 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by