newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Covorul otoman, intre arhetipul transilvan si pictura lui Ghirlandaio - conferinta la MTR


PDF Print
A | a
E-mail
de MTR | Marţi, 22 martie 2011, 11:56 webReleases | Cultura

Muzeul National al Taranului Roman va invita marti 29 martie, ora 18.00 la conferinta "Covorul otoman, intre arhetipul transilvan si pictura lui Ghirlandaio". Conferinta va fi moderata de Vintila Mihailescu, introdusa de Ioana Popescu si sustinuta de Dan Sava Ionescu, la Clubul Taranului.

In vechime, covorul era un element esential al locuirii: pentru populatiile nomade, el reprezenta materia insasi a arhitecturii, covorul devenea podea, perete, mobilier, loc de rugaciune; pentru Europa, unde tesaturile de lana imbracau peretii, mesele, lazile si paturile, sau marcau locurile importante din casa, palat sau biserica, covorul devine scoarta a lucrurilor. Pana astazi inca se poate vorbi despre o moda a locuintei cu pereti si mobile imbracate, a unui interior cald si colorat, dar mancator de lumina, in paralel cu cea a locuirii intr-un spatiu luminos, aerisit si pur, in care rolul tesaturilor decorative este preluat de culoarea uniforma sau de tapetul discret al peretilor.

Poate se stie mai putin ca o buna parte din covoarele turcesti din secolele XV-XVI au fost denumite dupa pictorii europeni in lucrarile carora apar; de aceea vorbim despre covoarele Crivelli, Memling, Holbein, Lotto, Bellini, Ghirlandaio. Povestea ar fi cam asa: arhetipul covorului exista ca obiect atunci cand pictorul i-a inclus imaginea in compozitia tabloului; pictat cu mare grija pentru detaliu si in toata splendoarea sa, modelul a ramas in memoria colectiva pastrand numele artistului.

Daca ne referim numai la covoarele Ghilandaio, cu siguranta insa nu se stie ca arhetipul lor se afla si astazi in Transilvania, la Biserica Evanghelica din Halchiu.

Despre celelalte editii ale Conferintelor de la Sosea puteti gasi texte, fotografii, inregistrari audio si loc de comentat, pe blog la: http://www.muzeultaranuluiroman.ro/conferinte.

Partener: Clubul Taranului

Parteneri media: 24-Fun, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, RFI, Port.ro, metropotam.ro, Hot News, webpr.ro, www.calendarevenimete.ro, LiterNet, Observator cultural, Cultura, www.modernism.ro, www.artclue.net, OnlineGallery.ro, www.121.ro, LacasuriOrtodoxe.ro, www.comunicatedepresa.ro.

 Citeste mai multe despre     |   |   |   | 
  573 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by