newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: In interiorul caselor la 1900


PDF Print
A | a
E-mail
de Fundatia Calea Victoriei | Duminică, 20 martie 2011, 20:29 webReleases | Cultura

Fundatia Calea Victoriei va invita marti, 29 martie, la o noua conferinta sustinuta de istoricul Adrian Majuru. Aceasta calatorie pe traseul secolului XX nu-si propune sa detalieze evolutia interioarelor in functie de structura sociala a comanditarului ci cum a reusiit sa modifice modul de viata, comportamente si preocupari, chiar tipul de locuire si ambientare interioara.

Trecerea de la vechi la nou in societatea bucuresteana se regaseste in cotidian dar si in spatiul restrans al vietii private. Noile obiceiuri, de la vestimentatie si comportament, la simplul dialog, creeaza de la bun inceput un raport ruptura intre vechi si nou; intre cei "vechi"-batranii si cei "noi"-tinerii, primii mai conservatori si fideli modelului cultural greco-oriental iar ultimii, foarte dinamici, adeseori radicali si imprevizibili, s-au servit de modelul cultural european ca un varf de lance indreptat impotriva vechiului si in favoarea schimbarii, mai mult sau mai putin moderate.

Pe de alta parte, Bucurestiul nu a fost legat pe deplin de Orient si nici nu a apartinut decat insular Europei. Pe aceasta falie culturala, toti colonistii veniti intre 1850-1900, de la negustori si mestesugari, la muncitori specializati si liberi profesionisti, au dat Bucurestiului particularitatea elementului de legatura dintre cele doua spatii culturale, care s-au confruntat permanent in habitatul sau: Europa si Orientul. Asadar, Bucurestiul a absorbit elemente sociale cu precadere urbane de o mare diversitate etnica, confesionala si culturala. Sub aceasta presiune demografica multi culturala, ambientul interor a suferit schimbari profunde cu rapiditate, cel putin in resedintele elitelor politice si financiare.

Schimbarea tipului de muzica si implicit a dansului prin trecerea de la metarhanelele orientale cu dansul static, unduitor, din buric, privit de pe divanurile largi de prezente masculine iubitoare de ciubuc, in mai putin de o generatie -, la vals, polca sau menuet, au determinat schimbarea vestimenatiei si implicarea directa a partenerilor la eveniment. A insemnat in primul rand si o schimbare de mediu, de mobilier, de arhitectura ambientala: sali cu oglinzi inalte in saloane spatioase si luminate etc.

Boierul Obedeanu, apartinand si el inaltei aristocratii - povesteste Barabas Miklos -"se cerea sa imite moda europeana si deoarece casa sa era frecventata si de generalii rusi, si-a aranjat-o cu mobile moderne, caci portul european nu se prea potrivea cu divanele late, pe care oamenii se asezau fara papuci. Vizitandu-l odata dupa aceasata metarmorfoza, de abia mi-am putut retine rasul intrand in odaia lui, unde am vazut vre-o zece boieri fumand din niste ciubuce lungi, insa sezand fiecare turceste langa cate un scaun pe jos, dar cu jobenul pe cap si cu aripile fracului tavalite pe dusumelele odaii! Cantacuzeno insusi sedea pe canapea, insa celorlalti boieri le venea mai bine sa stea pe pamant cu picioarele incrucisate dupa moda veche si fiindca pe atunci nici turbanul nu se lua de pe cap, uitasera sa-si ia jobenul. Aceasta scena era asa de ridicola, incat ar fi meritat sa o desenez".


Lector: Adrian Majuru
Cost: 30 ron, 25 ron pentru studenti
INSCRIERE LA CONTACT[at]VICTORIEI.RO
Locatie: Fundatia Calea Victoriei, Str. Caimatei nr. 20, etaj 3

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  454 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by