newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: A patra editie One World Romania


PDF Print
A | a
E-mail
de OneWorldRomania | Marţi, 22 februarie 2011, 11:54 webReleases | Cultura

One World Romania, afis | Foto: webPR.ro
Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania ajunge la cea de-a patra editie, care va avea loc in perioada 16 - 21 martie la Bucuresti. One World a inceput in 1999 la Praga si s-a extins mai apoi in multe orase din intreaga lume. In ultimii patru ani, One World Romania a crescut, aducand la fiecare editie un program original. Anul acesta, festivalul este organizat de Asociatia One World Romania, in colaborare cu Centrul Ceh.

La fel ca la primele trei editii, si in 2011 festivalul One World Romania se afla sub patronajul fostului presedinte al Republicii Cehe, Václav Havel. De asemenea, festivalul este sprijinit si de Radu Filipescu, Karel Schwarzenberg si Kelemen Hunor.

One World Romania se numara printre putinele festivaluri dedicate filmului documentar din tara si este singurul care abordeaza problematica drepturilor omului. "Recunoastem solemn: noi suntem cei care strica imaginea omenirii." (Alexandru Solomon - directorul festivalului). Ca in fiecare an, festivalul isi propune sa aduca in atentia publicului tanar filme documentare noi si de buna calitate, care abordeaza teme interesante si actuale. In 2011, motto-ul festivalului este: "O lume minunata?!".

Anul acesta, in cadrul festivalului vor fi prezentate 36 de filme, din 25 de tari. Filmele sunt impartite in 6 sectiuni tematice si vor fi proiectate la patru cinematografe din centrul Bucurestiului - Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso si Noul Cinematograf al Regizorului Roman, din cadrul Muzeului taranului Roman. Cele 6 sectiuni sunt: Ce ai face pentru bani?, Orase in criza, Violenta ca acasa, Intolerata noastra cea de toate zilele, Eroi fara glorie, Cum se (re)scrie istoria.

Din numarul total de filme prezentate in acest an, 34 vor fi proiectate in premiera pentru publicul din Romania. Mai mult, una din productiile romanesti, "Valea Corlatului", in regia lui Stephane Lucon, va avea premiera in timpul One World Romania. Filmul vorbeste despre un sat aflat intre Brasov si Covasna, care nu exista pe nicio harta - un sat fara nume caruia i se refuza dreptul la identitate. Majoritatea locuitorilor sunt romi, motiv pentru care localitatii i se spune "In tiganie". Romii isi numesc asezarea "dincolo de pod", iar autoritatile se refera la ea vorbind de "satul din valea Corlatului".

In mod obisnuit deja, se vor organiza, dupa fiecare proiectie, discutii libere cu publicul. Acestea vor fi moderate de regizori, producatori sau protagonisti ai filmelor sau specialisti in domeniu si reprezentanti ai unor ONG-uri. De asemenea, pe toata perioada festivalului vor avea loc si evenimente conexe: workshop-uri si o serie de dezbateri, realizate in colaborare cu Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei .

Imaginea editiei de anul acesta este una foarte puternica si este construita in jurul motto-ului. Registrul vizual descrie o lume imperfecta si dezgustatoare, dar inchisa totusi ermetic intr-un bol de sticla. Coloana sonora a spotului de promovare a festivalului este reprezentata de un fragment al melodiei "O lume minunata", a lui Mihai Constantinescu.

De multe ori, problemele drepturilor omului sunt lasate la o parte pe nedrept, asa ca incercam anul acesta, prin imagini si mesaj sa trezim publicul si sa il incurajam sa vorbeasca deschis despre ele.

Spot One World Romania 2011 from OneWorld Romania on Vimeo.Spotul festivalului

WEBSITE: www.oneworld.ro
OrganizATORI: Asociatia One World Romania & Centrul Ceh Bucuresti
PARTENER PRINCIPALI: Programul Statului de Drept Europa de Sud Est al Fundatiei Konrad-Adenauer-Stiftung
CU SPRIJINUL: Centrului National al Cinematografiei
SUSTINUT DE: Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Institutul Cultural Roman, Pilsner Urquell

PartenerI: Ambasada Republicii Cehe, Arhiva Nationala de Film & Cinemateca Romana, Romania Film, Noul Cinematograf al Regizorului Roman, Macondo, People in Need, Centrul Cultural American, Institutul Francez, Ambasada Frantei, Institutul Goethe, British Councll, Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso", Ambasada Statului Israel, Ambasada Canadei, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez, Institutul Cervantes, Ambasada Danemarcei, Ambasada Regatului tarilor de Jos, Ambasada Suediei, Ambasada Danemarcei, Ambasada Estoniei la Varsovia, Ambasada Serbiei, Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, DocuMentor, Documentary in Europe, Reea, DHL

PARTENER MEDIA PRINCIPAL: Radio Romania

PARTENERI MEDIA: TVR, Dilema Veche, Adevarul, Revista 22, tabu, Decat o Revista, 24FUN, Kamikaze, Observator Cultural, Cocor Media Channel, Oops Media, HotNews.ro, feeder.ro, port.ro, liternet.ro, hipmag.ro, alternativ.ro, cinemagia.ro

LOCATII: Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Corso, Noul Cinematograf al Regizorului Roman (proiect cultural al Muzeului Taranului Roman)

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  538 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by