newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Atelier de antropologie culturala


PDF Print
A | a
E-mail
de Fundatia Calea Victoriei | Luni, 3 ianuarie 2011, 14:52 webReleases | Cultura

Al maasai warrior | Foto: webPR.ro
Fundatia Calea Victoriei va invita, din 12 ianuarie, la un atelier de antropologie culturala sustinut de Mirel Banica, doctor in stiinte politice a Universitatii din Geneva si cercetator stiintific in cadrul Institutului de Istorie a Religiilor, Academia Romana.

Din cele mai vechi timpuri, omul si-a adresat o intrebare fundamentala in legatura cu problema sinelui: cine sunt eu? Proiectul fondator... al unei stiinte a omului (antropologia) apare insa tarziu, abia pe la inceputul secolului al XIX-lea, cand se realizeaza trecerea de la omul-subiect al teologiei si filozofiei la omul-obiect al unei stiinte separate.

Astazi, antropologia se constituie intr-o disciplina umanista vedeta, fiind uneori chiar victima a propriului sau succes. Ea se indreapta din ce in ce mai mult catre studiul societatii reale, a vietii cotidiene in toata varietatea si splendoarea sa; pentru antropologia contemporana, studiul comportamentului oamenilor din metrou, de exemplu, este la fel de interesant ca cel al bastinasilor din Insulele Trobiand, asa cum il percepe B. Malinowski.

Aspectele aplicate ale antropologiei sunt si ele din ce in ce mai prezente, intreprinderile multinationale, armata sau chiar politia judiciara (forensic anthropology) facand apel la antropologi pentru rezolvarea unor probleme. Multe din cursurile actuale de relatii publice, management resurse umane sau relatii interculturale isi au de fapt radacinile in antropologie si sociologie. Antropologia continua sa atraga si sa fascineze, dincolo de orice intrebare critica.

Atelierul de fata isi propune sa va familiarizeze cu principalele idei si modele care au marcat dezvoltarea antropologiei. Va fi vorba mai intai de prezentarea traditiei marilor scoli antropologice. Vom aborda apoi natura simbolica a relatiilor sociale si aspecte semnificative ale disciplinei: ritul, magia, hrana, violenta si sacrul, magia, memoria si modul sau de functionare etc. O atentie deosebita va fi acordata aspectelor practice ale antropologiei si felului in care ea va poate ajuta in intelegerea si adaptarea la problemele vietii cotidiene.

Scopul final al atelierului: deschiderea curiozitatii catre intelegerea celuilalt, adaptarea la noi situatii de viata, intelegerea evolutiei umanitatii.

Tabla de materii:
1 Problematica de baza a antropologiei. Omul religiei, omul antropologiei. Teren si interpretarea datelor.
2 Marile traditii antropologice. Scoala franceza, engleza, americana.
3 Aspecte semnificative: rit, ritual, ritualizare.
4 Viata cotidiana ca spectacol (Erving Goffman) si fata nevazuta a lumii care ne inconjoara. Lumea ca teatru, existenta ca rol.
5 Antropologia societatilor traditionale versus antropologia societatilor moderne.

Lector: Mirel Banica
Data si ora incepere: 12 Ianuarie, ora 19.00
Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei, intrarea Pristolului 3
Numar ateliere: 5
Cost: 150 lei, cost studenti: 120 lei
Inscriere la contact[at]victoriei.ro

 Citeste mai multe despre     |   | 
  946 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by