newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: O scurta istorie a Bucurestiului


PDF Print
A | a
E-mail
de Fundatia Calea Victoriei | Luni, 13 decembrie 2010, 16:53 webReleases | Cultura

Manastiri din Bucuresti si imprejurimi | Foto: webPR.ro
Fundatia Calea Victoriei va invita joi, 16 decembrie, de la ora 18.30,  la  o noua intalnire cu istoricul Adrian Majuru. Vom vorbi despre cum a aparut Bucurestiul, un oras controversat, care inca mai atrage si este, desi urat de multi dintre locuitorii sai, foarte rar parasit.

Orasele se nasc si mor de mai multe ori intr-o singura viata. Ele au cu fiecare secol trait o viata diferita iar ceea ce ramane in urma numim generic "patrimoniu". Bucurestiul are in patrimoniul sau multe legende legate de intemeiere, dar si o realitate istorica de lunga durata pe care cu greu a putea s-o descriem pe scurt. Culoarul de mijloc al Dambovitei a fost pentru evul mediu unul dintre putinele locuri de trecere catre Ardeal, prin mijlocul padurilor si al luncilor inundabile care strabateau campiile dunarene in acele timpuri.

Intotdeauna la astfel de intersectari de drumuri comerciale se formau asezari satesti, care ofereau siguranta celor care tranzitau marfuri, dar si o piata de desfacere a produselor lor. Si cum astfel de travesari aveau loc incepand cu incetarea ploilor, primavara, si toamna, inainte de venirea zapezilor, intreaga regiune s-a adaptat economic traficului negustoresc, fidelizandu-l cu organizarea de targuri periodice, cum au fost Mosii de Primavara si Mosii de Toamna. Satele  Bucurestiului de azi au avut un astfel de targ, pe care orasul l-a pastrat la marginile sale pana in modernitate sub numele de "Targul Mosilor" cu "Oborul de Vite". Iar drumul care ducea la acest targ s-a numit, cum era si firesc, "Calea Mosilor" sau "Podul Targului de Afara". Dar si vechile drumuri ale negotului si comertului regional si european se pastreaza in reteaua stradala a orasului de azi: Calea Victoriei a fost Podul Brasovului inainte de a fi Podul Mogosoaiei; Bulevardul Coltei a fost Drumul Ploestilor iar de acolo drumul mergea tot spre Brasov; Calea Grivitei a fost Podul de Pamant sau Podul Targovistei care mergea spre Sibiu;  Calea Rahovei a fost Calea Craiovei ce ducea spre Drobeta si Belgrad; Calea Calarasilor ducea spre Dunare si Bizant; Calea Serban Voda de azi era Podul Beilicului, care se continua spre Dunare cu Soseaua Giurgiului si a Oltenitei; Soseaua Vergului era drumul Brailei. Iar toate aceste drumuri se  intalneau pentru a trece Dambovita in zona pietei Unirii de azi, unde se afla un ostrov iar debitul riului era mai sinuos oferind posibilitati de traversare, restul malurilor fiind in general abrupte.

Aceasta piata economica regionala a intrat la un moment dat in atentia domnitorului tarii. Si incepand cu atentia data de domnie acestor locuri a inceput si istoria targului Bucurestilor. O poveste care se desfasoara de peste 600 de ani.


Lector: Adrian Majuru
Data: 16 Decembrie 2010, ora: 18:30
Cost: 30 lei, cost studenti: 25 lei
Loc: Shift Pub (Strada General Eremia Grigorescu nr.17)
Inscrieri la contact[at]victoriei.ro

 Citeste mai multe despre     | 
  650 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by