newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Filme multipremiate in Competitia Internationala EXPIFF 2010


PDF Print
A | a
E-mail
de Agentia Personna | Joi, 25 noiembrie 2010, 14:09 webReleases | Cultura

expiff | Foto: webPR.ro
Festivalul International de Film Experimental Bucuresti EXPIFF prezinta publicului castigatorul de anul acesta al GOLDEN BEAR pentru Scurtmetraj la BERLINALE 2010, originalul INCIDENT BY A BANK al regizorului suedez Ruben Ostlund. Acesta si alte filme multipremiate participa in Competitia Internationala EXPIFF, ce se va desfasura intre 25 si 27 Noiembrie 2010 la Cinema Scala. INTRAREA este LIBERA, in limita locurilor disponibile. Programul complet al proiectiilor se gaseste aici se gaseste aici

Festivalul International de Film Experimental Bucuresti EXPIFF prezinta publicului castigatorul de anul acesta al GOLDEN BEAR pentru Scurtmetraj la BERLINALE 2010, originalul INCIDENT BY A BANK al regizorului suedez Ruben Ostlund. Proiectat si premiat in festivaluri de film prestigioase ca Oberhausen, Edinburgh, Sao Paolo, Los Angeles, Sydney, Pusan, Melbourne, etc, INCIDENT BY A BANK este relatarea detaliata si plina de umor a unei tentative esuate de spargere a unei banci - recreeaza un eveniment real petrecut in Stockholm in iunie 2006. Un film revolutionar din punct de vedere tehnologic si narativ - consta intr-un singur cadru-secventa in care peste 96 de oameni executa o coregrafie meticuloasa in fata camerei - si in acelasi timp un studiu in timp real al naturii umane, al modului in care actioneaza si reactioneaza oamenii la neprevazut.

EXPIFF prezinta inca un titlu suedez din competitia BERLINALE 2010, in premiera in Romania, multipremiatul TUSSILAGO. Nominalizat la European Film Awards al Festivalulului de Film de la Cracovia (2010), difuzat si premiat in importante festivaluri de film din intreaga lume, ca HotDocs, Los Angeles, San Francisco, Telluride, Sidney, Edinburgh, Sao Paulo etc, TUSSILAGO este o combinatie inovatoare fascinanta de animatie, fictiune si documentar, care recreeza o poveste individuala si o epoca istorica.

Participarea INCIDENT BY A BANK si TUSSILAGO in Competitia EXPIFF este posibila datorita sprijinului generos al Swedish Film Institute, al distribuitorului New Europe Film Sales si al Ambasadei Suediei la Bucuresti.

EXPIFF prezinta de asemenea cele mai recente scurtmetraje ale unor regizori consacrati:

LA BOHEME, al renumitului Werner Herzog - selectat in prestigiosul Festival de Film de la Venetia 2009 - un mariaj original intre opera si cinema, o interpretare vizuala unica a unei arii de opera - duetul indragostitilor "O Soave Fanciulla" ("Oh, inger bland") din La Boheme a lui Puccini - plasata in mijlocul triburilor Mursi din sud-vestul Etiopiei;

castigatorul Premiului Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film de Scurt-metraj din 2009, POSTE RESTANTE, al lui Marcel Lozinski - unul dintre cei mai cunoscuti realizatori europeni de documentar -, o mostra de cinema observational profund emotionant si rafinat filmata, care surprinde nasterea, livrarea si reincarnarea scrisorilor cu adresa necunoscuta in Polonia. Aducand aparent cu un film educational despre sistemul postal, filmul trece treptat intr-o zona metafizica. Scrisorile ale caror adrese sunt imposibil de gasit sfarsesc la Departamentul de Scrisori cu destinatar necunoscut de la Oficiul Postal din Koluszki. Sunt aproximativ un milion de astfel de scrisori in Polonia, in fiecare an. Filmul spune povestea uneia dintre ele: o scrisoare pe care mana unui copil a scris, la Destinatar, adresa "Dumnezeu. Rai".

Competitia Intenationala EXPIFF cuprinde si alte titluri remarcabile:

LIMITS: 1ST PERSON - selectat la Locarno 2009 si in sectiunea experimentala a IDFA Amsterdam - Paradocs 2009 - o meditatie ludica, inteligenta si auto-referentiala despre dialectica realitate versus cinema. Un voice-over ne dezvaluie strania relatie dezvoltata intre o femeie ce traverseaza desertul si camera care ii urmareste fiecare miscare. Ceea ce la prima vedere pare un exercitiu de stil se va transforma intr-o poveste de dragoste esuata.

Unicul SPEECHLESS, al regizoarei georgiene Salome Jashi, un experiment expresionist cu chipuri umane care ne face partasii unei tragedii pe care n-o vedem niciodata. Filmul este o insiruire de cadre statice, infatisand chipurile unor oameni ale caror vieti au fost marcate de razboiul din 2008 dintre Georgia si Rusia. Toti sunt tacuti. Ororile razboiului nu apar pe ecran. insa tristetea muta, durerea si teama intiparite pe chipurile lor au un puternic impact emotional, mult mai intens decat o evocare obiectiva a razboiului. Spectatorii nu mai sunt simplii martori, ci experimenteaza tragedia la nivel individual.

Indraznetul CLEAN UP, o perspectiva radicala, stimulativa din punct de vedere intelectual si emotional, asupra pedepsei cu moartea. Castigator al Marelui Premiu la Festivalul International al scolilor de Cinema din Belgia 2009 si al Premiului pentru cel mai bun documentar la ZINEBI BILBAO 2008.

EXPIFF ofera o expunere deosebita filmului experimental olandez, Olanda fiind tara cel mai bine reprezentata in Competitia Internationala EXPIFF - 8 filme realizate de regizori olandezi si programul CARTE BLANCHE Festivalul International de Film Rotterdam.

Olanda este unul dintre liderii internationali in domeniul filmului experimental, datorita pe de o parte talentului si puternicei deschideri catre experiment si pe de alta parte datorita unui puternic suport local acordat acestui tip de cinema, pe toate planurile, de la finantare, la productie/ distributie/ promovare in festivaluri si educatie a publicului. La fiecare dintre aceste niveluri, in Romania, filmul experimental si arta vizuala sunt domenii marginalizate din punct de vedere finantare publica si privata, infrastructura, vizibilitate si audienta. In acest context, colaborarea cu Olanda devine un element esential pentru misiunea educationala a EXPIFF si pentru sustinerea cinema-ului experimental romanesc.

Cateva dintre titlurile olandeze:

MUM, filmul de debut al celebrei actrite si regizoare de teatru olandeze Adelheid Roosen despre mama sa bolnava de Alzheimer. Nominalizat la Premiul IDFA Amsterdam pentru Scurtmetraj Documentar si la Premiul pentru Cel Mai Bun Documentar la Festivalul de Film Documentar din Norvegia (2010), cu proiectii la Karlovy Vary, Vancouver, Huesca etc. MUM este un film profund original si extrem de curajos, atat din punct de vedere al temei/aspectului uman dezbatut, cat si din punct de vedere al abordarii vizuale radicale. O calatorie in universul unei femei bolnave, intr-un stil vizual rafinat, plina de afectiune si umor, in care tabuurile ne sunt puse cu indrazneala sub semnul intrebarii.

Protezele si implanturile; goana dupa longevitate si perfectiune fizica are un pret terifiant; sau asa se intampla in METALOSIS MALIGNA, mocumentarul lui Floris Kaayk, despre imaginara si totusi atat de reala maladie cu acelasi nume – o poveste incisiva si incomoda despre implanturi medicale care o iau razna inlocuind tesuturile umane. Prezentat la Bienala de la Venetia (2009) si la Centrul Pompidou Paris, castigator al New Dutch Talent Award la Amsterdam Film Experience (2007), selectat la IDFA, Dok Leipzig, Annecy, AFI Fest etc. Cu stilul sau unic si tehnica sa care combina animatia generata pe computer cu imagini reale, Kaayk deturneaza maniera si figurile de stil ale documentarelor BBC pentru a spune, intr-un mod nelinistitor de convingator, povesti terifiante despre viitorul apropiat. Forta filmului rezida tocmai in aparenta plauzibilitate a evenimentelor, in ciuda faptului ca, in realitate, sunt total neverosimile.

MANIFESTO FOR A FREE FALL - castigator al Premiului Juriului Studentesc la DocumentArt 2010, proiectat la Centre Pompidou Paris 2010, Rotterdam 2010, Indielisboa 2010 etc - un discurs personal si interogativ despre fenomenul bungee-jumping. Un frumos eseu vizual auto-ironic despre lupta noastra cu monstrul cu doua capete: plictiseala si frica de moarte. Multi oameni incearca sa-i scape cautand activitati incitante, care stimuleaza adrenalina, precum bungee-jumping-ul. Filozofia "cadere libera versus salt in gol" vazuta ca o incercare disperata de a ne reconecta la viata.

Colaborarea speciala dintre EXPIFF si Olanda este posibila datorita sprijinului generos oferit de Ambasada Olandei in Romania, Festivalul International de Film Rotterdam si Filmbank, principala institutie publica olandeza (parte a Eye Film Institue) care se ocupa de promovarea si distribuirea filmului experimental.

Competitia Internationala EXPIFF se va desfasura intre 25 si 27 Noiembrie 2010 la Cinema Scala. INTRAREA este LIBERA, in limita locurilor disponibile.

Festivalul International de Film Experimental Bucuresti este organizat de Fundatia Culturala Art-Promo si sustinut de UNATC, UNArte, York University, Institutul Cultural Roman, British Council, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultura, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Austriac, Ambasada Suediei, Persona-brands for culture, DesignForge

Sponsori: JTI, TNT, EVEREST Tipografie, Dacia, Kodak CineLabs Romania, Hotel Moxa, Novotel, Cafeneua Lente, La Mama, Crama Rotenberg, Shift, Club Control, Kulturhaus

Parteneri Media: Adevarul, Adevarul literar, Dilema veche, Academia Catavencu, TVR2, 24FUN, Radio Guerrilla, port.ro, anzisoft, OOPS Media, Cinemarx, Modernism.ro, Cinemagia, Zoom, Filmreporter, Metropotam, Cinefan, Hbo, Feeder, Videofil, Apropo.ro

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  414 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by