newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Trei regizori pentru Nicolae Ceausescu


PDF Print
A | a
E-mail
de Redactia | Marţi, 19 octombrie 2010, 20:01 webReleases | Cultura

Tinerii cineasti Adrian Sitaru, Radu Jude si Marian Crisan au creat propriile versiuni de trailer pentru unul dintre cele mai asteptate filme ale anului: "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", in regia lui Andrei Ujica.  

Pe 28 octombrie, filmul conceput din peste o mie de ore de imagini de arhiva si elogiat de presa lumii din mai incoace, cand a fost proiectat in premiera mondiala la Festivalul de la Cannes, va avea avanpremiera in Romania, urmand ca de a doua zi sa intre in cinematografe.  

In asteptarea peliculei pe marile ecrane, Marian Crisan a adus in fata camerei de filmat tineri pentru care Nicolae Ceausescu e o poveste spusa de parinti, un personaj descris drept "un zeu malefic", "un om care a facut tot ce si-a propus" sau "o fantoma a trecutului, ca Dracula". "Am pornit de la ideea de a face un trailer care sa nu foloseasca imagini de arhiva si sa atace un alt public posibil al filmului: publicul tanar, care nu stie prea multe despre Ceausescu. Am vrut sa vad ce stie tineretul de 20-25 de ani despre Ceausescu, ce mai inseamna Ceausescu pentru tineri acum? E un mit, un simbol, un cliseu, o legenda, o fantoma...?

Realizand trailerul, mi-am dat seama ca memoria colectiva e un lucru care poate fi usor manipulata si ca parintii isi pun o amprenta puternica pe amintirile copiilor. Sunt curios ce vor sti copiii peste 20 de ani despre Ceausescu", explica regizorul Marian Crisan.  

Radu Jude si-a imaginat, in doua  versiuni de trailer bazate pe aceeasi idee, cum ar comenta doi amici la acest film, intr-o sala de cinema care le-ar apartine pentru o seara. Scenele sunt mai mult decat ofertante: cuplul Ceausescu joaca sah, inoata ("hai sa fugim in Turcia!") si fac o vizita reginei Marii Britanii. "Eu am pornit de la experienta mea cand am vazut filmul. ᅡAutobiografiaᅡ te obliga sa interoghezi tot timpul imaginile, sa incerci sa le intelegi sensurile, sa ghicesti personajele. Asta mi s-a parut interesant si mi-a venit ideea cu cei doi spectatori care comenteaza la film, cam pe de laturi cu drumul", spune Radu Jude.  

Speculand o remarca magulitoare la adresa filmului, publicata in "The Daily Beast" - "Anul acesta, la Cannes, ᅡAutobiografia lui Nicolae Ceausescuᅡ a facut ca majoritatea filmelor de actiune sa para banale si plictisitoare" - Adrian Sitaru a montat un trailer alert, pe o melodie populara. Regizorul a decupat din film imagini cu dictatorul si sotia sa la munte, la dansuri, pe iaht sau la volei.  
 
Filmuletele celor trei regizori pot fi vizionate pe pagina de Facebook dedicata "Autobiografiei lui Nicolae Ceausescu": http://www.facebook.com/pages/Autobiografia-lui-Nicolae-Ceausescu

"Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" a fost prezentata, in aceasta toamna, la festivalurile de film de la Toronto, San Sebastian, New York, Vancouver si Londra.  

Din echipa filmului mai fac parte, pe langa regizorul Andrei Ujica, Velvet Moraru - producator, Dana Bunescu (montaj si sound-design), Titus Muntean (cercetare materiale de arhiva), Vivi Dragan Vasile (consultant vizual) si Roberta Raduca (colorist).  

"Autobiografia lui Nicolae Ceausescu"  a fost realizata de Icon Production, in asociere cu Televiziunea Romana, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si cu participarea The Media Partnership, Fundatia ARTE VIZUALE si HFG / ZKM Filminstitut.

Filmul este distribuit in Romania de Voodoo Films.  

Date suplimentare despre film puteti gasi pe site-ul www.autobiografia.ro.  

Pentru alte detalii, ne puteti contacta pe info[at]autobiografia.ro.

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  293 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by