newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Invitatii la Gala IIFF 2010, premii si filme in ultima zi de Festival


PDF Print
A | a
E-mail
de Raluca Dinu | Duminică, 10 octombrie 2010, 13:03 webReleases | Cultura

Premiile IIFF 2010 | Foto: webPR.ro
La Gala de inchidere a editiei din acest an a Festivalului International de Film de la Iasi, invitatii si spectatorii vor avea ocazia sa-i intalneasca pe actorii Maria Dinulescu, Ion Sapdaru si Anne Marie Chertic, pe regizorul Stere Gulea, precum si actori, regizori si producatori prezenti cu filme in Festival: Dinu Cocea, "Medalia de onoare": Calin Netzer si Liviu Marghidan, "Nunta in Basarabia": Nap Toader, Vlad Logigan, Dan Ratiu, Dan Burlac, Viorica Geanta, Constantin Florescu, Virgiliu Margineanu, Igor Caras.

Valoarea premiilor editiei de anul acesta a IIFF este urmatoarea: Trofeul IIFF 2010 (pentru cel mai bun film din competitie) este de 4.000 de euro in bani,  Premiul Best Romanian Feature este de 4.000 de euro in servicii Abis, Premiul de excelenta acordat pentru intreaga cariera este in valoare de 2000 de euro si este oferit de Universitatea Petre Andrei, premiile pentru cel mai bun scurtmetraj, cel mai bun documentar si cea mai buna animatie au fiecare valoarea de 1.000 de euro, in timp ce premiul publicului pentru cel mai bun film Altfel este de 200 de euro si este oferit de firma Capricorn & Capricorn Productions, producatorul IIFF.

Premiile IIFF 2010 sunt realizate din ceramica de Cucuteni de catre artista Ionela Mihuleac care a obtinut premii pentru pictura, creatie literara, arte vizuale si, bineinteles, ceramica, avand lucrari in colectii particulare din Romania, Franta, Germania, Grecia, Italia. Marele Trofeu IIFF 2010 si Premiul de Excelenta reprezinta femei.  

Asa cum stiti, ceramica din cultura Cucuteni este unica in Europa, gasindu-se unele asemanari, destul de pregnante, doar intre ceramica Cucuteni si o ceramica dintr-o cultura neolitica din China. Intre cele doua culturi este o distanta de timp foarte mare, cea din China aparand dupa circa un mileniu fata de cea de la Cucuteni. Festivalul International de Film de la Iasi incurajeaza si sustine tinerii creatori de film si creatia artistica in general. De aceea, am ales creatiile unui artist local, dar recunoscut national si international pentru a fi inmanate ca premii in cadrul Festivalului nostru.

In ultima zi de IIFF 2010, spectatorii pot opta pentru filmele din cadrul Galei Filmului Romanesc - "Medalia de onoare" si "Nunta in Basarabia" si cele din cadrul sectiunilor Focus Italia, Horror Day  si Made in Romania.

"Medalia de onoare" (www.medaliadeonoare.ro), filmul multipremiat a lui Calin Netzer, va inchide editia de anul acesta a IIFF 2010 si va rula la Cinema Victoria de la ora 23:15. Ion (Victor Rebengiuc) are 75 de ani si este casatorit cu Nina (Camelia Zorlescu), cu care are un fiu, Corneliu, emigrat in Canada. Fiecare convorbire telefonica dintre tata si fiu este doar o noua cearta legata de decizia din 1989 a lui Ion de a anunta militia despre intentia lui Corneliu de a fugi din tara. Acest eveniment a afectat iremediabil relatia lui Ion cu sotia sa, care refuza sa i se mai adreseze. Intr-o zi, Ion, veteran de razboi, primeste prin posta o Medalie de onoare acordata cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial. Scrisoarea care insoteste medalia lauda fapte de arme deosebite. Chiar daca nu era foarte sigur ca a facut ceva care sa-l indreptateasca sa fie considerat un erou, Ion primeste medalia si se foloseste de ea pentru a recapata respectul familiei si-al prietenilor. E doar o chestiune de timp pana cand adevarul va iesi la lumina.

"Nunta in Basarabia" (www.nuntainbasarabia.ro) va rula in reluare de la ora 18:45 la Cinematograful din Moldova Mall, in Sala Verde. Un tanar dirijor din Bucuresti si o pianista din Chisinau s-au casatorit in Romania. Cei doi sunt nevoiti sa mai faca o nunta, de data asta in Basarabia, cu speranta ca din darul de la rudele miresei sa adune banii de avans pentru un apartament. Cea de-a doua nunta devine prilej de competitie intre rudele celor doi, iar situatia este si mai tensionata datorita diferentelor de obiceiuri si tradtii. Chiar daca in spatele discutiilor despre ritualuri se ascund animozitati care le sunt straine, cu radacini de ordin istoric si politic, Vica (Victoria Bobu) si Vlad (Vlad Logigan) sunt prinsi in mijlocul acestei lupte de orgolii.

"The Last House on the Left" poate fi vazut de la ora 16:30 in Sala Verde de la Moldova Mall.  Filmul lui Dennis Iliadis este un remake dupa clasicul lui Wes Craven din 1972 cu acelasi titlu, infamul "The Last House on the Left", pe tema razbunarii, a torturii si a crimei, inspirat din filmul lui Ingmar Bergman, "Virgin Spring", si din crimele reale ale lui Charles Manson. De aceasta data, Craven e producator si nu a ales calea facila pentru acest remake la fel de disturbant ca originalul. Contine scene soc! Filmul a primit Corbul de Argint la BIFFF in 2009.

"[Rec] 2" poate fi vizionat de la ora 18:45 in Sala Rosie de la Moldova Mall si in reluare de la ora 23:15 in Sala Albastra. Actiunea din "[Rec]" continua cu un medic si o echipa SWAT cu camere video, care sunt trimisi in apartamentul pus in carantina pentru a tine situatia sub control. Sequelul la horrorul spaniol al lui Balagueró este la fel de transant si mizele lui sunt mult dincolo de o placere vinovata. [Rec] 2 e un horror fenomenal, e o continuare cu care trebuie sa tii ritmul sau vei fi lasat in urma. Da nastere unei francize neinfricate care nu face compromisuri si careia nu ii e teama sa puna totul la bataie pentru a vedea ce ramine in picioare. Si ramine cam totul", spune Matt Glasby,  www.littlewhitelies.co.uk.

"Thirst", cel de-al treilea film din sectiunea Horror Day, poate fi vizionat de la ora 21:00 in Sala Verde a Cinematografului de la Moldova Mall. Cel mai nou film al maestrului horror coreean (responsabil pentru "Trilogia Razbunarii") este intr-un fel si cea mai veche obsesie a sa, o poveste cu vampiri in care un preot pe nume Sang-hyun, care lucreaza intr-un spital, se ofera voluntar pentru testarea unui vaccin de eradicare a unui virus mortal. Numai ca vaccinul are rezultate nefaste si virusul pune stapinire pe organismul lui. Pe moarte, preotul este salvat de o transfuzie cu singe de vampir si are o revelatie: singurul sau scop in viata este placerea carnii.

"Deliver us from Evil" ruleaza de la 23:15 in Sala Rosie din Cinematograful de la Moldova Mall. Filmul spune povestea unui tata care se intoarce in orasul in care s-a nascut, impreuna cu noua sa familie. Evenimentele care se declanseaza il fac sa se confrunte cu xenofobia micului oras. "Ole Bornedal pune la bataie toate motivele - religiose, politice, economice si familiale - pentru a face filmul sa mearga, insa nicio secunda nu il simti greoi. Dimpotriva, e un thriller intens care te tintuieste si te face sa-ti fie imposibil sa iti feresti privirea", considera Jay Seaver, www.e-filmcritic.com.

Filmele din sectiunea Focus Italia au fost selectate de William Azzella, directorul prestigiosului festival de film Cittadela Del Cortoto. Ele pot fi vizionate de la ora 16:30 in Sala Rosie de la Cinematograful din Moldova Mall.    

"Aria", r. Claudio Noce, 2005, 20 min, a primit Premiul David di Donatello pentru cel mai bun scurtmetraj. Viata pe care Giorgio o duce intr-un apartament dezolant dintr-un cartier sarac al Romei arata ca o condamnare la inchisoare. Giorgio fuge, inspaimantat, hartuit, cauta o cale de evadare, tanjeste sa se cuibareasca in bratele mamei sale, dar nu poate. E singur.

"Solo un gioco", r. Elisa Amoruso, 2010, 16 min, a castigat premiul publicului si cel pentru cele mai bune actrite (Agnese Claisse si Nadir Caselli) la festivalul Cittadella del Corto. Angelica e o fata de 16 ani care practica tenisul competitional. Romina e o tanara romanca care se prostitueaza. Ambele au o relatie dificila cu acelasi barbat.

"Oggi gira cosi", r. Sydney Sibilia, 2010, 18 min, a primit premiul pentru cel mai bun scenariu si premiul Kodak  pentru  cel mai bun actor la Festivalul Cittadella del Corto. Unele lucruri sunt atat de bizare, ca se pot intampla doar in realitate.

"The Currybonara", r. Ezio Maisto, 2010, 16 min, a castigat premiul pentru cel mai bun scenariu la Cortolazio. Robin, un indian mandru, si o batrana vaduva Marina isi duc viata unul langa alt altul, ambii luptandu-se pentru mancare la statia de benzina unde tanarul lucreaza. Cearta lor e observata de Olga, o tanara prostituata.

"La preda", r. Francesco Apice, 2009, 13 min, a fost desemnat cel mai bun scenariu la Festivalul de la Pescara si la Cittadella del Corto.

"Ali di cera", r. Hedy Krissane, 2009, 7' min, a participat la Festivalurile de la Torino, Salento, Ancona. Un naufragiat e aruncat pe o plaja superba. Atunci cand el gaseste o cutie de pizza, isi da seama ca a ajuns in Italia. Bucuria lui e incontrolabila si incepe sa danseze nebuneste.

"L'amore non esiste", r. Max Camaiti, 2009, 12 min, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj la festivalul Cittadella del Corto si Cinema Breve di Capaci, Sicilia. Deziluzii sentimentale repetate conving un barbat de 40 de ani, angajat la o banca, sa nu mai creada in dragoste.

Filmele din sectiunea Made in Romania, 19 la numar, pot fi vazute de la ora 14:15 si 16:30 in Sala Albastra de la Cinematograful din Moldova Mall.

Despre IIFF 2010                                                          

Cea de a doua editie a Festivalului International de Film de la Iasi - IIFF 2010 va avea loc in perioada 06 - 10 octombrie 2010. Un festival eclectic, deschis tuturor genurilor (de la horror, la arthouse, de la pelicule de studio, la cele indie, de la documentar, la animatie sau scurtmetraj) reflecta entuziasmul cinefil al realizatorilor.

Competitia oficiala va aduce in prim-plan o selectie reprezentativa a curentelor recente din cinematografia internationala. Competitia oficiala are patru sectiuni - lungmetraj fictiune, scurtmetraj fictiune, documentar si film de animatie. IIFF aduce si anul acesta un proiect AltFel, o competitie de filme experimentale si pentru cine-amatori. Castigatorul va primi distinctia publicului, Premiul CineFan.

PREFATA este o sectiune necompetitiva, care va include filme premiate la alte festivaluri, avanpremiere si filme cu o istorie recenta proprie. Sectiunea RETROSPECTIVE va prezenta filmele semnate de o personalitate a cinematografiei internationale, iar FABRICAT IN va pune focus pe filmele realizate de-a lungul anilor in Romania si intr-o tara invitata. YOUNG TALENTS va aduce o selectie a unor tineri cineasti recunoscuti, care se afla inaintea debutului in lungmetraj si ale caror filme de scurtmetraj au fost premiate la festivaluri din Romania si internationale.

Trei jurii internationale, formate din personalitati ale cinematografiei mondiale, vor decerna urmatoarele premii filmelor aflate in sectiunea "Competitie": Trofeul IIFF, pentru cel mai bun film din competitie, Premiul de regie, Cel mai bun scurtmetraj, Cel mai bun documentar, Cea mai buna animatie, Premiul publicului pentru cel mai bun film AltFel, ales prin votul publicului, Premiul de excelenta, acordat unei personalitati a cinematografiei romanesti sau internationale.

Despre IIFF 2009

IIFF si-a dovedit importanta pentru cinema aducand o selectie de exceptie, de peste 180 de filme, dintre care majoritatea s-au gasit pe listele celor mai importanti critici.

Filme importante, precum The Hurt Locker, castigator a sase premii Oscar, printre altele, au avut prima si singura proiectie din Romania. Festivalul a avut premiere europene si o competitie de inalt nivel, filmele din competitia IIFF figurand si in competitia pentru Globurile de Aur, premiile BAFTA sau Oscar productii prezente si premiate la cele mai importante festivaluri internationale, de la Sundance, Tribeca, la Cannes, Berlin sau Venetia.

Personalitatile invitate in festival (Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Oliver Paulus, Stjepan Hundic, Bogdan Dreyer, Paolo Inamorato, Anamaria Marinca, Hilda Peter, Giuliano Doman,  Peter Strickland, Necati Somnez, Zachary Oberzan, Ingrid Veninger, Simon Reynolds, Luminita Gheorghiu) au afirmat oportunitatea acestui eveniment. Mai mult decat un simplu festival de film, IIFF aduce intreaga zona a Moldovei in centrul atentiei, o zona defavorizata din punct de vedere cultural daca ne raportam la valorile si personalitatile originare de aici.

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  370 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings