newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Anim'est 2010 se deschide in forta si se pregateste de intalnirea cu Alex Budovsky


PDF Print
A | a
E-mail
de Animest | Sâmbătă, 9 octombrie 2010, 15:44 webReleases | Cultura

Animest 2010 Gala de deschidere | Foto: webPR.ro
Publicul bucurestean a umplut pana la refuz cel mai mare cinematograf din Capitala la deschiderea oficiala a celei de-a cincea editii a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est. Mihai Mitrica, directorul Anim'est, Vlad Ilicevici, directorul executiv al festivalului, si Ileana Cecanu, directorul de marketing al festivalului, au multumit tuturor sustinatorilor si prietenilor Anim'est, dar si spectatorilor sositi in numar mare la Cinema Patria. Iluzionistul, filmul mult-asteptat de fanii celui mai important festival de film de animatie din Romania, a adus o surpriza: un iluzionist in carne si oase a cucerit sala cu cateva trucuri extrem de savurate de public.

Duminica, 10 octombrie, in a treia zi de Anim'est, invitatul special al acestei editii, animatorul independent american Alex Budovsky, soseste la Cinema Patria de la ora 20:30, in cadrul prezentarii Animatorii Independenti din New York, pentru a-si proiecta filmele de animatie revolutionare, premiate la Sundance, Annecy si Premiile Televiziunii Britanice, productiile de succes realizate pentru HBO. Budovsky isi va prezenta cele mai bune clipuri publicitare, videoclipuri si scurtmetraje si va vorbi despre scena independenta de animatie din Statele Unite. Unul dintre cei mai activi membri ai cunoscutei comunitati de animatori independenti din New York, alaturi de realizatori cunoscuti publicului bucurestean de la editiile precedente ale festivalului, precum John R. Dilworth sau Bill Plympton. Filme realizate de Budovsky, dar si de invitatii speciali ai festivalului din anii trecuti, vor face parte si din cele doua programe de neratat pentru impatimitii filmului de animatie, dedicate celor mai bune scurtmetraje produse de unul dintre cele mai importante grupuri de animatori independenti din lume: Avoid Eye Contact, programate in doua calupuri, programate de la ora 18:30, respectiv 22:30, de asemenea la Cinema Patria.

Sectiunea Tara Invitata, dedicata in acest an Ungariei, aduce duminica, 10 octombrie, la Cinema Union, incepand cu ora 18:00, o proiectie speciala, cu un film extrem de indragit de publicul Anim'est, care va avea ocazia sa stea de vorba cu producatorul filmului, Erik Novak: Districtul (Gasca de cartier) / The District (r. Aron Gauder, 2005), filmul maghiar premiat cu Trofeul Festivalului de la Annecy in 2005 si Premiul pentru cel mai bun film de animatie la Festivalul de la Sitges. O poveste a zilelor noastre, cu copii de cartier din Budapesta anilor 2000, crescuti in mijlocul rivalitatii permanente dintre familiile de tigani, unguri, arabi si chinezi, avandu-l in prim plan pe Ricsie, mezinul familiei Lakatos, incearca sa gaseasca o solutie de impacare cu familia Csorba si mai ales cu simpatica lor fiica, Julika. Alte doua proiectii dedicate filmelor de arhiva din sectiunea Tara Invitata au loc in cea de-a treia zi a festivalului la Cinema Union: de la ora 12:00, un titlu de lung metraj extrem de rar, apartinand istoriei filmului maghiar, foarte apreciat de cunoscatorii animatiei, Fiul calului alb / Son of the White Mare (r. Marcell Jankovics, Ungaria, 1981), o adaptare a unei povesti populare maghiare; iar de la ora 14:00 - o antologie a celor mai importante scurtmetraje de animatie maghiare ale tuturor timpurilor, grupate intr-o program special.

Proiectiile Minimest - sectiunea speciala dedicata copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 14 ani - continua duminica, 10 octombrie, cu un lungmetraj eveniment, care nu mai are nevoie de nicio prezentare: Up / Deasupra tuturor, castigatorul a doua Premii Oscar, care deschide cea de-a treia zi de proiectii la Cinema Patria, incepand cu ora 10:30. Cel de-al doilea program de scurtmetraje dedicate copiilor continua programul Minimest, de la 12:30: 9 filme din Rusia, Belgia, Africa de Sud, Brazilia, Georgia, Danemarca si Marea Britanie ii vor distra pe cei mici si cei mari, deopotriva, in prezenta celor trei membri ai Juriului Minimest, cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani: Runa Andreea Vasile, Denisa Traian, Catinca Matei, cei trei membri ai juriului care vor alege un castigator al Premiului Special Minimest dintre filmele cuprinse in programele de scurtmetraj ale sectiunii. La fel ca in prima zi de proiectii Minimest, cei mici vor fi intampinati de o atmosfera de poveste, creata de activitatile interactive si prezentarile pregatite de BluParty, precum si a standului de carti Teora si a revistelor potrivite varstei lor, care vor pune stapanire pe foaierul Cinema Patria in prima jumatate a zilei.

Cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est se desfasoara in perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala si Cinema Union din Bucuresti, si va fi urmata de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, in perioada 22-24 octombrie 2010. Anim'est este organizat de Asociatia Estenest, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Ogilvy.

Partener principal: Groupama

Parteneri: Centrul de Proiecte Culturale al Primariei Municipiului Bucuresti - ArCuB, Institutul Cultural Roman, Administratia Fondului Cultural National - AFCN, Japan Foundation, Ambasada Olandei, Centrul Cultural al Republicii Ungare din Bucuresti, British Council, Ambasada Frantei, Institutul Francez din Bucuresti, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Ambasada Portugaliei, Animax, CoolBazar.ro, Toon Boom, Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), Mindshare, Papa la Soni, Jameson, Philips, TNT, AVIS,  Transilvania Film, Ro-Image 2000, Clorofilm, Odeon Cineplex, Carturesti, RADEF RomaniaFilm, TrueArt, Click To Call

Clubul festivalului: Control-Shift

Masina oficiala: Opel

Partener media principal: Pro Cinema

Sustinut de: MTV, ProFM, Gandul, PRO TV Magazin, The ONE

Parteneri media: 24 FUN, Cocor Media Channel, Ring, Observator Cultural, Revista HBO, Decat o Revista, YachtExpert, TAROM Insight, TATAIA, Oops! Media, Elevate

Parteneri media online: Cinemagia.ro, Protv.ro, Procinema.ro, Perfecte.ro, Apropo.ro, Mediafax.ro, Hotnews.ro, WebPR.ro, HboClub.ro, Port.ro, Metropotam, Filmetari.com, FEEDER, Yazee, Stiupecineva.ro, Liternet.ro, Cinefan.ro, animationmagazine.eu, Hotcity.ro, Cinemazing.ro, Ambasada.ro, Hipmag.ro

Parteneri Minimest: BluParty, Teora

Partener media Minimest: Noriel Maxim

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  343 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings