newsletter rss
HotNews.ro

webRelease: Animatie romaneasca si balcanica de top, in competitiile Anim'est


PDF Print
A | a
E-mail
de Animest | Luni, 27 septembrie 2010, 11:12 webReleases | Cultura

How To Deal With Nonsense | Foto: webPR.ro
Cele mai bune scurtmetraje de animatie romanesti si balcanice concureaza si in acest an pentru premiile Anim'est, in cadrul deja traditionalelor competitii dedicate filmului autohton, respectiv celui balcanic - Balkanimation. Juriul alcatuit din Sorin Botoseneanu (Romania), Michiel Snijders (Olanda), respectiv Geza M Toth (Ungaria) va decide destinatarii Premiilor pentru Cel mai bun film romanesc, oferit de Coolbazaar, respectiv Cel mai bun film din sectiunea Balkanimation, oferit de ToonBoom.

Festivalul International de Film de Animatie Anim'est isi continua misiunea de promovare si incurajare a filmului romanesc si la a cincea editie, prezentand in Competitia nationala cele mai bune 13 filme autohtone realizate in 2010, realizate de o tanara generatie de animatori care promite sa revigoreze suflul animatiei romanesti. in competitie sunt prezenti atat realizatori deja consacrati la Anim'est, care confirma performantele de la editiile precedente, precum Cecilia Felméri, prezenta in competitie cu savurosul pseudo-documentar Matyas, Matyas (scurtmetraj selectionat si in competitia Zilelor Filmului Romanesc la Festivalul International de Film Transilvania de la Cluj-Napoca); sau Liviu Barbulescu, regizorul amuzantului Vara '99 Mega-Hits (alaturi de Alina Manolache); cat si "necunoscuti" care promit sa se afirme in peisajul festivalier romanesc si international: Bogdan Mihailescu, prezent in competitie cu un inedit film de epoca: Grand Café; Calin Pop, regizorul SF-ului Black Fantastic; Veronica Solomon, realizatoarea unui film surprinzator si plin de imaginatie, How to Deal with Nonsense, scurtmetrajul care reprezinta Romania si in competitia Balkanimation. Filmele romanesti vor putea fi urmarite la Anim'est miercuri, 13 octombrie, de la ora 19:00, la Cinema Scala.

Programate joi, 14 octombrie, de la ora 20:00, la Cinema Union, cele 13 filme selectionate in acest an in competitia dedicata scurtmetrajului balcanic provin din 8 tari (Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Romania, Slovenia si Canada - co-producator al filmului bosniac Once upon a many time). Ivan Ramadan, castigator al Premiului UIP la Festivalul de Film de la Sarajevo si, implicit, nominalizat la Premiul Academiei Europene de Film in 2008 pentru Tolerantia, este regizorul unuia dintre filmele pe care directorul si selectionerul Anim'est, Mihai Mitrica, il recomanda calduros la editia din acest an a festivalului: Wondermilk (Bosnia-Hertegovina, 2010), o poveste despre licuricii de apa, despre vaci colorate, casute din lemn, un rau fabulos si o lume populata de personaje bizare. Printre recomandarile lui Mihai Mitrica se mai numara filme surprinzatoare si imaginative precum Guliver (r. Zdenko Basic, Croatia, 2009), o reinterpretare SF a celebrelor Aventuri ale lui Gulliver sau Linistea marii / Silence of the Sea (r. Vjekoslav Živković, Croatia 2010), scurtmetrajul care prezinta povestea emtionanta a unor pescari surprinsi de furtuna in mijlocul marii, la capatul unei zile fara noroc.

Invitatii din Romania si tarile balcanice prezenti la festival vor discuta, isi vor impartasi experientele de realizatori intr-o regiune in care productia de film de animatie se afla intr-un con de umbra si vor incerca sa propuna solutii pentru schimbarea acestei stari de fapt in cadrul Meselor Rotunde deschise publicului si jurnalistilor, sustinute la Cinema Union, dedicate starii filmului romanesc de animatie, joi, 14 octombrie, de la ora 12:00, respectiv situatiei din celelalte tari din regiune - vineri, 15 octombrie, de la ora 14:00.

Cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est va avea loc in perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala si Cinema Union din Bucuresti, si va fi urmata de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, in perioada 22-24 octombrie 2010. Anim'est este organizat de Asociatia Estenest, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Ogilvy.

Partener principal: Groupama

Parteneri: Centrul de Proiecte Culturale al Primariei Municipiului Bucuresti - ArCuB, Institutul Cultural Roman, Administratia Fondului Cultural National - AFCN, Japan Foundation, Ambasada Olandei, Centrul Cultural al Republicii Ungare din Bucuresti, British Council, Ambasada Frantei, Institutul Francez din Bucuresti, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Ambasada Portugaliei, Animax, Stella Artois, CoolBazar, Toon Boom, Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), Control-Shift, Mindshare, Philips, TNT, AVIS, Transilvania Film, Ro-Image 2000, Clorofilm, Odeon Cineplex, Carturesti, RADEF RomaniaFilm, TrueArt

Masina oficiala: Opel

Partener media principal: Pro Cinema

Sustinut de: MTV, ProFM, Gandul, PRO TV Magazin, The ONE

Parteneri media: 24 FUN, Cocor Media Channel, Ring, Observator Cultural, Revista HBO, Decat o Revista, YachtExpert, TAROM Insight, Oops! Media, Elevate

Parteneri media online: Cinemagia.ro, Protv.ro, Procinema.ro, Perfecte.ro, Apropo.ro, Mediafax.ro, HotNews.ro, WebPR.ro, HboClub.ro, Port.ro, Metropotam, Filmetari.com, FEEDER, Yazee, Stiupecineva.ro, Liternet.ro, Cinefan.ro, animationmagazine.eu, Hotcity.ro, Cinemazing.ro, Ambasada.ro

 Citeste mai multe despre     |   |   |   |   |   |   |   |   | 
  831 vizualizari
WebPR

HotNews.ro
Despre noi:
Parteneri Media:
powered by
developed by
Cookie Settings